Rămâi conectat

Ştirea zilei

Traian Berbeceanu: ”Încă de la început, de când am fost arestat, am avut încredere deplină în DNA”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*VEZI declarațiile fostului șef al BCCO Alba Iulia după punerea sub urmărire penală a șefului DIICOT Alba, Ioan Mureșan

Fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a refuzat să comenteze, miercuri, atât învinuirile aduse de DNA procurorului șef Ioan Mureșan de la DIICOT Alba, procurorului Nicolaie Cean și fostului său subaltern Alin Muntean, cât și decizia DNA de a începe urmărirea penală a celor trei.

Berbeceanu a spus, însă, că a avut încredere foarte mare că DNA va face dreptate, că așteaptă ca și DIICOT să clarifice lucrurile în dosarul în care a fost învinuit pe nedrept și că este convis că se va întoarce la conducerea BCCO Alba Iulia, alături de echipa sa. Totodată acesta a făcut un apel către toți colegii din țară să lupte pentru ca doar profesioniștii adevărați să ajungă în funcții de conducere în Poliția Română:

După noile reglementări procesuale, așa cum bine știți, nu pot să apreciez ancheta. Am aflat din mass-media despre începerea urmăririi penale de către Structura Centrală DNA. Nu pot să o comentez, vreau doar să afirm cu certitudine și dincolo de orice dubiu că încă de la început, de când eram reținut și arestat ilegal, am avut încredere deplină în DNA, am avut încredere și în Structura Centrală DIICOT pentru că am lucrat în mod direct sau indirect cu zeci de procurori din țară și îi apreciez pentru profesionalism. Mai mult decât atât, în dosarul DIICOT sunt inculpat, însă sunt convins că și dumnealor vor face dreptate, iar în dosarul DNA am calitatea procesuală de martor și denunțător. Vreau să știți că dosarul acela, spre plăcuta mea surpriză, era deja înregistrat și era în lucru înainte de a ajunge eu pentru prima dată acolo pentru a denunța faptele prezumptiv infracționale pe care le-am sesizat de-a lungul timpului.

Aș mai vrea să adaug că în Poliția Română sunt sute de profesioniști și vreau pe această cale să-i rog să vorbească, să vorbească în sensul că să încercăm împreună, noi cei cu experiență, să-i redăm instituției demnitatea și încrederea de care trebuie să se bucure. Situația prin care am trecut eu a fost văzută de mulți colegi tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile Academiei sau a Școlilor de Poliție, colegi fără experiență care sunt bulversați pentru că nu au înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat. Această situație a fost menită să descurajeze pe mulți polițiști care sunt în linia întâi și care dau peste infractori. Este datoria noastră să le călăuzim pașii în cariera de polițist.

Poate că opinia publică nu știe că în Poliția Română, de foarte mulți ani, nu s-au mai dat concursuri pentru ocuparea posturilor. Trebuie să luptăm împreună pentru ca adevărații profesioniști să promoveze în funcții de conducere”.

Întrebat dacă se va întoarce la conducerea BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a răspuns: ”Categoric da! Este locul meu de muncă, este echipa mea și doar acolo accept să îmi continui cariera de polițist”, însă a refuzat să aprecieze dacă punerea sub acuzare a celor care i-au fabricat dosarul va grăbi lucrurile.

Sunt trist însă și dezamăgit pentru că am văzut că se insinuează ideea unei lupte între instituții. Încă de când eram arestat am spus răspicat și susțin în continuare că nu este vorba despre așa ceva. Sunt instituții ale statului care trebuie să lupte cu infracționalitatea și nu să se lupte între ele”, a încheiat comisarul.

Reamintim că potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, miercuri, 19 martie 2014, şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe. În același dosar, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

DNA a deschis ancheta după ce Traian Berbeceanu a înaintat către superiorii săi un raport în care arăta că există suspiciunea de corupție la nivelul conducerii DIICOT Alba Iulia. După reţinerea sa, pe internet a fost postată și o scrisoare pe care acesta ar fi redactat-o, adresată “tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române”. Șeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se “desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii”.

Din arest, fostul șef al BCCO Alba Iulia le transmitea colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt “vânaţi”, “denigraţi” şi că împotriva lor “se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase”.

Traian Berbeceanu a fost arestat joi, 24 octombrie 2013, după ce a fost acuzat de DIICOT Alba Iulia de sprijinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Anchetatorii au susţinut la acea dată că fostul șef al BCCO Alba Iulia este un om influent, cu multe relaţii şi cu presa locală de partea sa. Comisarul a rămas în arest până în data de 26 noiembrie 2013 când ÎCCJ a dispus să fie cercetat în libertate și a stabilit pentru acesta interdicţia de a părăsi ţara.

CITEȘTE ȘI:

Traian Berbeceanu, șeful BCCO Alba, suspect de implicare într-un grup infracțional

De ce este anchetat comisarul Traian Berbeceanu, dosarele în care este implicat

Motivarea instanței în cazul arestării lui Traian Berbeceanu – comisar șef al BCCO Alba

Comisarul Traian Berbeceanu, din arestul IPJ Alba: Indiferent de riscuri voi lupta până la capăt!

VEZI cum apără CSM reputația procurorului șef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, acuzat de “fabricarea” dosarului Traian Berbeceanu

Traian Berbeceanu în libertate: Sunt nevinovat! Am încredere totală în Justiție! Mulțumesc tuturor celor care mă susțin!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea