Rămâi conectat

Actualitate

Tradiții și superstiții înainte de Florii. Ce nu ai voie să faci înainte de marea sărbătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și superstiții înainte de Florii. Ce nu ai voie să faci înainte de marea sărbătoare

Puţini creştini ştiu că există o serie de tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate nu doar în Duminica Floriilor, ci şi înainte de această sărbătoare. Află ce nu ai voie să faci înainte de Florii, una din cele mai importante sărbători ale creştinătăţii.

Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieţii care sunt băgaţi în pământ în această săptămână nu vor da roade, spun bătrânii. Indicat este să plantezi flori în săptămâna ce urmează după această sărbătoare sfântă.

Citește și: Mesaje de Florii frumoase. SMS-uri, felicitări și urări onomastice de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit, prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare

Înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Acesta este creat după modelul colindelor, dar la această tradiție particiă doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.

Femeile gătesc plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, la fel ca mama lui Lazăr, din vremea lui Iisus. Este o zi în care se dă de pomană mâncare, în general. Şi morţii trebuie cinstiţi în această zi, în multe zone existând obiceiul curăţării mormintelor, al stropirii lor cu apă sfinţită şi al împodobirii lor cu aceleaşi crenguţe sfinţite de salcie.

De asemenea, femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afară, în bătaia soarelui. Iar fetele care vor să se mărite anul acesta sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului.

Citește și:  Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii

Tot pentru fetele care vor să îşi întâlnească viitorul soţ, tradiţia le sfătuieşte să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu această apă să se spele pe cap şi apoi să toarne apa la rădăcina unui păr înflorit. Toate acestea însă de la miezul nopţii, până la venirea zorilor, deoarece nu trebuie uitată interdicţia care spune că de Florii să nu te speli pe cap, altfel tot părul îţi va albi peste noapte.

De asemenea, nu e bine să faci urări de „La mulţi ani” persoanelor care au nume de floare înainte de 9 aprilie. În tradiţia populară, a face o urare anticipată este de rău augur. Se spune că făcând asta, persoana respectivă nu va avea parte de o aniversare frumoasă, iar necazurile se vor aduna asupra sa.

Sursa: crestinortodox.ro

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea