Rămâi conectat

Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii: Se fac plăcinte cu mere și se dau de pomană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiţii în sâmbăta Floriilor – se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană • Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii”

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Citește și: Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica de Florii

Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate. Mai exact, tradiţia se spune că în Sămbăta lui Lazăr se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană.

Elit - Gustul Desăvârșit

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr.

Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut 23mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat. Citește și: mesaje de Florii

Citeşte şi: Mesaje de Florii. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii”

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45.

Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.
Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului.

Deseori, Iisus venea în casa celor trei fraţi

Iisus era departe de Betania, într-un ţinut pustiu, când surorile lui Lazăr i-au trimis mesageri şi îl chemau să vină repede la casa lor, pentru că Lazăr era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu menţionează amănunte despre boala lui Lazăr. În acea zonă pustie, Iisus se retrăsese cu ucenicii săi, pentru a se feri de răzbunarea conducătorilor religioşi ai evreilor. Numeroasele minuni săvârşite de Iisus atunci, ca şi mustrările adresate acestora de Hristos i-au îndârjit pe aceştia, dornici să-l prindă şi să-l omoare.

Iisus a ajuns în Betania în a patra zi de la moartea lui Lazăr.

În acest timp, familia îndoliată a lui Lazăr era consolată de prietenii familiei, după marea pierdere. Când a ajuns la marginea satului, Iisus a fost întâmpinat de Marta, care i-a spus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”. Atunci Hristos i-a răspuns: „Eu sunt învierea şi viaţa!”. Iisus a vrut s-o încurajeze : adică El, care a făcut atâtea minuni, are putere să biruiască moartea. La scurt timp a întâlnit-o şi pe Maria, cealaltă soră a lui Lazăr, care auzise că Învăţătorul a sosit în satul lor şi i-a spus şi ea: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi!

Citește și: Duminica Floriilor – simboluri creştine, obiceiuri şi tradiţii populare

Evanghelistul consemnează că „văzând durerea surorilor lui Lazăr şi a prietenilor acestora, Iisus S-a întristat şi, în faţa mormântului lui Lazăr, a plâns. Hristos, Viaţa şi dătătorul vieţii, era în acea clipă faţă în faţă cu moartea”. „Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: „Lazăre, ieşi afară!” Acesta a ieşit din mormânt, aşa cum fusese îngropat, înfăşurat în giulgiu şi cu mahrama pe faţă. Minunea a trezit şi bucurie, şi uimire, şi cutremurare în rândul celor prezenţi.

Unii au crezut în minunile lui Hristos, alţii au hotărât să-L pârască fariseilor. Cu acest prilej, sinedriul s-a întrunit şi atunci s-a hotărât uciderea lui Iisus, dar şi a lui Lazăr cel înviat, potrivit romaniatv.net.

Lazăr cel înviat, numit episcop episcop al Ciprului

Evangheliile precizează că, după Cincizecime, când prigonirile împotriva creştinilor au culminat cu uciderea arhidiaconului Ştefan, Lazăr şi surorile lui au fugit în insula Cipru. Şi el era căutat pentru a fi omorât, deoarece existenţa lui era o dovadă vie a dumnezeirii lui Iisus Hristos, pentru că el fusese înviat din morţi. Totodată, când apostolii Pavel şi Barnaba au fost în prima călătorie misionară l-au întâlnit pe Lazăr în Cipru şi l-au hirotonit episcop al oraşului Chition. Pentru că a trăit după voia lui Dumnezeu, după miraculoasa înviere din morţi, el a mai trăit treizeci de ani şi a fost îngropat în Cipru, unde a făcut multe minuni.

Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți

Ziarul Unirea

Publicat

în

STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți

Căsătoriile nu vor mai fi la modă, potrivit unor cercetători britanici citați de Parintisipitici.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Biroul pentru Statistică Națională din Regatul Unit, în anul 2020 s-au înregistrat doar 85.770 de căsătorii, în scădere semnificativă față de anul anterior, când au fost înregistrate 219.850 de căsătorii, reprezentând o diminuare de 61,0%. Această cifră reprezintă cel mai redus nivel înregistrat din anul 1838.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit rezultatelor recensământului britanic, se confirmă o tendință alarmantă, indicând că adulții din 2021 au o probabilitate cu 44% mai mare să rămână necăsătoriți în comparație cu aceleași generații din 1991. Datele arată că în 2021, doar 46,9% dintre locuitorii din Anglia, Scoția și Țara Galilor erau căsătoriți, în scădere față de 49,4% în 2011. În 1991, aproximativ 37% dintre femeile cu vârste între 20 și 39 de ani erau clasificate drept „niciodată căsătorite”, dar acest procent a crescut la aproximativ 65,7% în 2021.

Experții britanici atrag atenția asupra diferențelor semnificative în ceea ce privește căsătoria în funcție de religie și etnie. Creștinii, evreii, musulmanii, hindușii și sikhii, care reprezintă cele cinci mari religii din țară, au cu 24% mai multe șanse să fie căsătoriți, în timp ce recensământul evidențiază și o creștere a numărului de britanici fără religie, cu un sfert mai mult decât în ultimul recensământ din 2011.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase

Ziarul Unirea

Publicat

în

GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase

Greva profesorilor continuă! Este anunțul de ultimă oră al liderilor de sindicate din învățământ. Aceștia spun că, în continuare, nu au fost convinși de oferta Guvernului.

În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat.

Elit - Gustul Desăvârșit

După ultima rundă de negocieri și majorările primite cu forța, cadrele didactice și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă. S-au grăbit însă și au făcut marele anunț încă de duminică: nu acceptă să revină la catedră. Aceștia cer ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru până la finalul săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.

Citește și: Creșteri salariale de 1.000 de lei brut pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, de la 1 iunie. O nouă ofertă a Guvernului

Situația este tot mai gravă, iar părinții își pierd răbdarea. Mulți dintre cei care au susținut cadrele didactice întorc armele împotriva profesorilor. Sunt indignați că elevii au de suferit.

Copiii pierd materia, iar părinții își pierd concediile. Unii deja și-au plătit vacanțe în care nu mai pot pleca atât timp cât nu se știe ce se întâmplă cu anul școlar.

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de ultimă oră pentru profesorii greviști.

Citește și: GREVA profesorilor din România: Sindicatele au decis să nu semneze niciun acord cu Guvernul. Protestele continuă

„Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”, le-a transmis premierul, luni, dascălilor.

Cadrele didactice însă nu cedează

”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.

La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.

La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.

„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.

Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.

O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare