Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan: Ce trebuie să facă românii în a treia zi de Crăciun

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan: Ce trebuie să facă românii în a treia zi de Crăciun

A treia zi de Crăciun, 27 decembrie, este prăznuit Sfântul Ștefan, primul dintre cei șapte diaconi pe care Apostolii i-au hirotonit pentru a sluji Biserica din Ierusalim.

În această zi, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri care au ca scop să aducă noroc și sănătate în anul care vine.

Ocrotirea împotriva bolilor

Se spune că în această zi este benefic să aduci în casa ta o icoană sfințită cu chipul Sfântului Ștefan, deoarece acest sfânt este considerat un ocrotitor împotriva bolilor.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de SFÂNTUL ȘTEFAN. Cui urăm „La mulți ani!” pe 27 decembrie

Pomeni pentru cei plecați

De asemenea, tradiția cere ca în această zi să fie aduse pomeni pentru cei care au trecut în neființă, iar aceste ofrande sunt împărțite și tinerilor care poartă numele acestui mucenic valoros.

Pâinicile lui Ștefan

Un obicei încărcat de semnificație în această sărbătoare este pregătirea Pâinicilor lui Ștefan, o tradiție încă vie în unele zone din Muntenia.

Aceste pâini speciale sunt realizate dintr-un aluat similar cu cel al cozonacului, însă sunt modelate în formă rotundă. Simbolic, aceste pâini reprezintă pietrele care au fost folosite în uciderea Sfântului Ștefan. Ele sunt sfințite în biserică și ulterior împărțite copiilor săraci, într-un gest de generozitate și amintire a actelor de milostenie ale Sfântului.

Anul îmbelșugat

În folclorul popular, se spune că dacă ninge în ziua Sfântului Ștefan, anul care urmează va fi unul bogat, presărat cu binecuvântări.

Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Ștefan sunt o expresie a credinței și a speranței românilor într-un an nou mai bun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea