Rămâi conectat

Cultură Educație

Totul despre înscrierea copiilor la şcoală

Publicat

în

Comisiile de evaluare a dezvoltării psihosomatice ale copiilor de şcoală

 Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba a stabilit componenţa comisiilor care vor asigura evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2012 – 2013, scrie site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. Evaluările vor avea loc în perioada 20 -29 februarie, miercurea între orele 12.00 – 16.00 şi în restul zilelor lucrătoare de la 9.00 la 13.00. Vor funcţiona 9 comisii de evaluare: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” şi Şcoala „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Şcoala „Lucian Blaga” Ocna Mureş, Şcoala „Ovidiu Hulea” Aiud, Şcoala nr. 3 Cugir, Liceul Sportiv Sebeş, Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, Grupul Şcolar „HCC” Abrud şi Şcoala Câmpeni (pentru Câmpeni şi Baia de Arieş).
Dacă părinţii solicită în scris înscrierea la şcoală, pe baza rezultatelor acestei evaluări, copiii pot fi repartizaţi în clasa pregătitoare sau clasa I de la şcoală ori se va hotărî să rămână în continuare la grădiniţă, în grupa mare.
lŞcolile sunt obligate să înscrie mai întâi copiii care locuiesc în circumscripţie
Potrivit OMECTS nr. 3064/2012, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I va avea loc în 4 etape, oficial prima zi de depunere a actelor în prima etapă fiind data de 5 martie a.c., ceea ce face ca aşa-zisele înscrieri făcute până acum pe listele învăţătoarelor să fie nule. Părintele depune în momentul completării fişei de înscriere o xerocopie a actului de identitate propriu şi o xerocopie a certificatului de naştere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unităţii de învăţământ. Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile metodologiei. În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, care se aplică succesiv, în ordinea în care apar. Criteriile generale de departajare a copiilor, care se aplică în situaţia în care la o unitate de învăţământ există mai multe cereri pentru înscrierea copiilor din afara circumscripţiei decât locuri libere, sunt următoarele: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învăţământ; existenţa unui frate sau a unei surori a copilului înmatriculat în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea. Fiecare unitate de învăţământ va stabili criterii specifice de departajare, care se aplică în situaţia în care pe ultimele locuri există copii aflaţi la egalitate din punctul de vedere al criteriilor menţionate. De exemplu, la Alba Iulia cele mai solicitate unităţi de învăţământ sunt Şcoala „Mihai Eminescu”, Şcoala „Vasile Goldiş” şi Şcoala „Avram Iancu”. Părintele unui copil care locuieşte în apropierea Pieţii Cetate, pe străzile arondate Şcolii „Mihai Eminescu”, va avea prioritate în faţa oricărui alt copil care locuieşte pe o stradă din altă circumscripţie. La fel şi în cazul celorlalte două şcoli: un copil care domiciliază în zona Şcolii „Vasile Goldiş” va fi înscris înaintea unui copil care locuieşte, de exemplu, în Cetate, chiar dacă părinţii acestuia lucrează în Centru.
lLa Alba Iulia, ultima arondare a şcolilor a fost făcută în anul 2006
Ultima arondare a străzilor la şcoli a fost efectuată în anul 2006, iar de atunci au apărut doar mici modificări. Şcoala „Vasile Goldiş” poate înscrie copii care domiciliază pe străzile din centrul municipiului Alba Iulia, de la redacţia ziarului „Unirea” până pe str. Livezii (parţial), cartierul Tolstoi (parţial), Carolina – Gemina (până la str. A. Vlaicu din apropierea Hotelului Cetate), Calea Moţilor, Lipoveni şi Maieri I. Colegiul Tehnic „Apulum” îşi poate lua elevi din zona situată în partea stângă a str. Vasile Goldiş până la Schit, precum şi din cartierul Recea şi din cartierul Carolina, de la str. Cetăţii în sus. La Şcoala „Avram Iancu” se pot înscrie copiii care locuiesc în Partoş, pe străzile din zona gării, Dealul Furcilor (partea stângă), mergând până în centru, la redacţia ziarului „Unirea”, dar şi cei care domiciliază în cartierul Carolina, până la strada Cetăţii. Colegiul Tehnic „Al. Domşa” va prelua copiii care locuiesc în cartierele Ampoi I, II şi III, str. Livezii (parţial), iar viitorii elevi ai Şcolii „Ion Agârbiceanu” vor proveni de pe străzile cuprinse între str. Vasile Goldiş (partea dreaptă) şi str. Cloşca, până la Catedrala Ortodoxă. Şcoala „Mihai Eminescu” va putea înregistra copiii care locuiesc în zona pieţei, între Colegiul Militar „M. Viteazul” şi str. Vânătorilor, mergând spre Miceşti, pe partea stângă. Liceul Sportiv va prelua elevi de la str. Vânătorilor până spre Miceşti, pe partea dreaptă, din cartierul Orizont, cartierul Tolstoi (parţial) şi str. Craivei (parţial), iar copiii din zona industrială („Ţigănime”), str. Craivei (parţial), str. Vasile Alecsandri, str. Tudor Vladmirescu vor merge la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”.
lÎnscrierile efective vor începe în data de 5 martie
Iată calendarul înscrierii: lPrima etapă: 2 martie – afişarea programului de înscriere la clasa pregătitoare, respectiv clasa I a copiilor ai căror părinţi doresc înscrierea în şcoala de circumscripţie, 5 – 16 martie – depunerea cererilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie. Depunerea cererilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială. lEtapa a doua: 19 martie – afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul www.isj. albanet.ro a locurilor rămase libere. Afişarea în unităţile de învăţământ a criteriilor specifice unităţii de învăţământ care vor fi folosite pentru departajare în cazul în care există mai multe cereri din afara circumscripţiei decât locuri libere, 20 – 27 martie – completarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere, lEtapa a treia: 23 – 25 aprilie: înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. Înscrierea copiilor ai căror părinţi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care nu au participat la prima etapă de înscriere, 26 – 27 aprilie – afişarea la unităţile de învăţământ şi pe site-ul IŞJ Alba a numărului de locuri disponibile pentru a patra etapă de înscriere pentru fiecare unitate de învăţământ, 2 – 9 mai: înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri, 21 mai – afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Robert GHERGU

Electrica Furnizare Discount
Publicitate

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Cultură Educație

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Publicat

în

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Marți, 2 noiembrie 2021, ora 15, la Museikon va fi vernisată expoziția Altar. Organizarea unui eveniment dedicat artei ne face de multe ori să ne gândim, în sens general, la celebra expresie „dă Cezarului ce este al Cezarului” și să aruncăm totodată o privire mai atentă în trecut, constatând astfel că muzeele sunt, în primul rând, temple menite să adăpostească creațiile artiștilor din diferite vremi, niște sanctuare ale timpului și ale geniului uman.

Prin expoziția Altar, o retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean, deschisă la Museikon începând din 2 noiembrie 2021, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia marchează un nou și însemnat reper în peisajul cultural albaiulian. Totodată, este o bucurie să prezentăm publicului minunatele lucrări ale artistului astfel omagiat, contribuind în acest mod la descoperirea comorilor și oamenilor din orașul nostru, care încă ascunde, departe de privirile ocupate ale trecătorilor, atâtea minunății. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare