Ziarul Unirea

TOPUL ÎNCREDERII la români: SMURD, Pompierii, DNA, Biserica, diaspora, DIICOT şi Justiţia pe primele locuri. Parlamentul şi partidele, ultimele pe listă

SMURD, Pompierii, DNA, Biserica, diaspora, DIICOT, SRI şi Justiţia sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, ultimele locuri fiind ocupate de FMI, ONG-uri, sindicate, Parlament şi partide, arată un raport de cercetare IRES privind bilanţul politic al anului 2014.

SMURD este creditat cu multă (48%) sau foarte multă (40%) încredere de 88% dintre subiecţi, doar 10% spunând că au puţină încredere în acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia. Pompierii se bucură de foarte multă încredere din partea a 36% dintre cei chestionaţi şi de multă încredere din partea a 54%, procentul celor care spun că au puţină încredere în ei fiind de 10%.

ELIT

Încrederea în Armată se situează la nivelul a 81% dintre subiecţi, doar 18% având puţină sau foarte puţină încredere.

Direcţia Naţională Anticorupţie este considerată de 66% dintre repondenţi o insituţie de încredere, iar 30% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.

 În Biserică au încredere multă sau foarte multă 66% dintre subiecţi, iar procentul celor care au puţină sau foarte puţină încredere este de 33%.

În diaspora au încredere 60% dintre români, în timp ce 34% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.

În cazul DIICOT 58% au încredere iar pentru 35% aceasta este puţină sau foarte puţină. În ceea ce priveşte SRI, peste jumătate dintre cei chestionaţi (58%) au încredere în instituţie, iar 32% au puţină sau foarte puţină încredere.

Încrederea în Justiţie, în general, este de 54%, cei care au încredere puţină sau foarte puţină reprezentând 44% din eşantion.

Încrederea în Jandarmerie este declarată de 62% dintre cei chestionaţi, în timp ce 34% au puţină sau foarte puţină încredere.

Procentul celor care au încredere în şcoala românească este de 51%, aproape egal, 46%, fiind al celor care au încredere puţină sau foarte puţină.

Încrederea în Uniunea Europeană este multă şi foarte multă pentru 63% dintre cei intervievaţi şi puţină sau foarte puţină pentru 34%.

Jumătate dintre repondenţi (52%) au încredere multă şi foarte multă în Poliţie, dar şi procentul celor care au încredere puţină şi foarte puţină este apropiat ca nivel (42%).

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au încredere multă şi foarte multă în Preşedinţie, în timp ce 43% au încredere puţină şi foarte puţină în această instituţie.

Şi în cazul BNR, mai mult de jumătate dintre repondenţi (55%) au multă sau foarte multă încredere, 39% afirmând că au puţină sau foarte puţină.

Aproape jumătate dintre subiecţi (49%) spun ca au multă sau foarte multă încredere în mass media, acelaşi fiind şi procentul celor care spun că au puţină sau foarte puţină încredere în presă. În ceea ce priveşte Facebook 42 % au multă şi foarte multă încredere, iar 36% au puţină sau foarte puţină încredere.

Academia Română se bucură de încrederea a 57% dintre subiecţi, 31% spunând că au puţină sau foarte puţină încredere în instituţie.

Primăriile nu se bucură de prea multă încredere, 59% dintre repondenţi spunând că au puţină sau foarte puţină încredere, în timp ce 40% spun că au multă sau foarte multă încredere în autoritatea locală.

În ceea ce priveşte încrederea în primul-ministru, 70% dintre cei chestionaţi spun că au puţină sau foarte puţină încredere, 28% având multă sau foarte multă încredere în şeful Executivului.

În cazul Avocatului Poporului, procentul celor care au multă şi foarte multă încredere (40%) este depăşit de procentul celor care au încredere puţină sau foarte puţină în instituţie (49%).

Încrederea în sistemul de sănătate este puţină sau foarte puţină pentru 67% dintre subiecţi, doar 32% spunând că au multă sau foarte multă încredere.

Încrederea în FMI este puţină sau foarte puţină în cazul a 52% dintre cei chestionaţi, doar 30% având încredere multă sau foarte multă în această instituţie.

ONG-urile beneficiază de încrederea a 26% dintre cei chestionaţi, 62% spunând că au puţină sau foarte puţină încredere în organizaţiile neguvernamentale.

Ultimele locuri în topul încrederii sunt ocupate de sindicate, Parlament şi partidele politice. Raportul multă/foarte multă – puţină/foarte puţină încredere în cazul sindicatelor este de 25-57%.

Conform cercetării, 89% dintre români au încredere puţină (43%) şi foarte puţină (46%) în Parlament, doar 9% declarând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în forul legislativ. Nivelul încrederii în Parlament este comparabil cu cel al încrederii în partidele politice. Astfel, 87 % dintre repondenţi au puţină (43%) sau foarte puţină încredere (44%), doar 10% spunând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în formaţiunile politice.

Cerecetarea a fost realizată în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9%.

sursa: mediafax

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| PSD Alba: Solicităm scăderea prețului la gunoiul menajer în toate localitățile din județul Alba

Consilierii județeni ai PSD solicită scăderea prețului la gunoiul menajer în toate localitățile din județul Alba, odată cu redeschiderea depozitului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Avram Iancu 23 decembrie 2014 at 23:48

Un sondaj conceput absurd nu poate sa aiba decat concluzii absurde.
Nu stiu cine e acest IRES, dar modul in care a ales institutiile pt sondaj e de toata mandra minune,
Ce institurtie e „diaspora”? Cum pot sa aiba romanii incredere in magraonii, cersetorii, hotii, criminalii, teparii, care cuprind o buna parte( chiar daca nu cea mai importanta si chiar daca foarte multi din cei plecati sunt oameni de buna credinta)) din asa zisa…diaspora?
Ce are…Academia Romana cu…prefectura?
Si apoi, de tot circul: Biserica= DNA, in privinta increderii!
Si apoi cum mama lui proces verbal au romanii incredere mai mare intr-o institutie rerezentata de Basescu pana mai ieri, decat in cea a primului ministru?
Fratilor e cusuta cu ata alba, se vede chiar si de la … Posaga.

spirit of dandy 25 decembrie 2014 at 16:43

adica d-vs aveti incredere mai mare in ponta si institutiile conduse de el ? atunci va meritati soarta chiar si la…Posaga

nicolae 24 decembrie 2014 at 21:37

Unde este Hava de sărbători ?

alexandru 30 decembrie 2014 at 8:36

fara legatura cu articolul: daca va vine sa credeti, consiliul judetean alba a majorat din nou pretul la apa si canalizare, asa incat masina de facut bani numita apa ctta( sau pdl sa) sa produca banii pt cine trebuie.
romania lucrului bine facut inseamna pt judetul alba cea mai scumpa apa din regiune.
cred sincer ca hava si dumitrel trebuie schimbati.cred sincer ca au depasit orice limita.
tot la fel stam cu traseele de tansport public, unde lipsa de concurenta a facut ca tarifele sa explodeze.asat in favoarea unor apropiati ai pedeleului local.
intre timp in cetate firmele partidului prezinta devize de lucrari care te iau cu frisoane.
si nimeni nu face nimic.
noapte buna alba .an nou fericit.

Comentariile sunt oprite