Topul celor mai bogate comune din România. Surpriza care vine din județul Alba, în ceea ce privește veniturile totale ale bugetului

10,30 milioane lei. Aceasta este suma veniturilor încasate anul trecut de cea mai bogată Primărie de comună din județul Alba. Contrar așteptărilor, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Primăria care a încasat cei mai mulți bani în decursul anului 2018 este cea din comuna Jidvei.

Veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 17,57 miliarde de lei, în scădere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 19.50 miliarde lei.

ELIT

Din datele direcției sus-amintite a rezultat că cea mai bogată comună din România, după veniturile totale la buget din 2018, e Chiajna (Ilfov). Veniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 68,10 milioane lei. Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anul 2017. dar veniturile au fost puțin mai ridicate față de cele de anul trecut (71,2 mid. lei).

Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2018, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 46,87 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut.

Podiumul celor mai bogate comune din 2018 e completat de comuna Dragomirești din județul Ilfov, cu venituri totale la bugetul primăriei de 35,89 milioane de lei.

Cele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Ialomița și Caraș-Severin, respectiv comunele Valea Ciorii (9.6 mil lei) și Bozovici (9.07 mil).
Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, doar 37% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%.

Într-un top al celor mai bogate comune din România, județul Alba ocupă un rușinos loc 4 de la coadă, sub noi fiind comune din județele Brăila, Ialomița și Caraș-Severin.

O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condițiile reducerii impozitului pe venit, veniturile totale ale acestor primării de anul trecut au scăzut cu aproape 2 miliarde de lei (11%) față de anul anterior, iar compensarea promisă de guvern se vede că nu a acoperit decât parțial pierderea. În aceste condiții, putem spune că gradul de dependență al comunelor față de centru via consilii județene a crescut.

sursa: analizeeconomice.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419