Topul antrenorilor din Alba în ediția 2017-2018 a Ligii a 3-a: Mihai Manea (Performanța Ighiu), cel mai bun antrenor, preluând ștafeta de la Călin Moldovan (Metalurgistul Cugir)
Pentru al doilea sezon la rând, Alba a avut 4 reprezentante în ediţia precedentă a Ligii a 3-a, de data aceasta repartizate într-o singură serie, a 5-a, dominată de “U” Cluj.
Spre deosebire de stagiunea precedentă, când în topul județean am avut șapte nume (Călin Moldovan – Metalurgistul Cugir, Paul Ciucă – Industria Galda de Jos, Radu Andone și Adorian Himcinschi – Unirea Alba Iulia, același Adorian Himcinschi, Vasile Ursu și Mihai Manea – Performanța Ighiu), în acest campionat au fost numai cinci “principali”. Singura conjudețeană ce a avut modificări pe banca tehnică a fost Unirea Alba Iulia, ce a mutat în pauza dintre tur și retur, iar în intersezon s-a despărțit de Himcinschi, instalându-l pe Adrian Bicheși, celelalte trei, Performanța Ighiu, Metalurgistul Cugir și Industria Galda de Jos votând pentru continuitate.
Și, pentru al doilea an la rând am întocmit topul judeţean al antrenorilor din eşalonul terţ, o ierarhie ce relevă suficiente aspecte în privinţa activităţii şi rezultatelor. Iar dacă în 2017 Călin Moldovan, cu Metalurgistul Cugir, a fost primul în acest top, acum este rândul lui Mihai Manea, Performanța Ighiu, care ocupă prima poziție, atât ca și clasare cu formația sa, cât mai ales ca procentaj al punctelor acumulate, din totalul punctelor puse în joc. Un amendament, la întocmirea statisticilor am luat în considerare rezultatul de pe teren al partidei Unirea Dej – Unirea Alba Iulia, scor 1-3, omologată 0-3 la „masa verde” de Comisia de Disciplină a FRF, din acel moment Bicheși fiind obligat să alcătuiască o distribuție cu numai trei seniori. În cele ce urmează vă prezentăm ierarhia antrenorilor principali din Alba, în ediţia 2017-2018 a Ligii a 3-a, în ordinea firească a procentajului realizat, clasamentul fiind același cu pozițiile ocupate, în ordine descrescătoare, de cele 4 combatante:
*locul întâi: Mihai Manea (Performanța Ighiu) – procentaj de 64,28 la sută (a strâns 54 de puncte din 84 posibile, în 28 de întâlniri).
Ighienii sunt cei mai buni din Alba în privința locului ocupat (ultima treaptă a podiumului) și a golaverajului general (56-32). Mihai Manea, care are numai 18 luni de activitate în Liga a 3-a, reprezintă antrenorul ce a cunoscut de cele mai multe ori gustul succesului (16 victorii) și cele mai puține înfrângeri, șase la număr. Într-o serie de genul “«U» Cluj și restul”, Performanța a fost singura ce a mai contat, cât de cât, în calculele promovării, iernând pe poziția secundă, la 4 puncte de lider. Problemele financiare au afectat parcursul din retur, Ighiu a pierdut în retur toate disputele din derby “de Alba” și, în ultima rundă, a părăsit locul secund, dar și așa are al doilea atac al Seriei a 5-a (56 de goluri, la egalitate cu Fotbal Comuna Recea). Comparația dintre tur și retur e elocvență: 31 de puncte, respectiv 23!
*locul al doilea: Călin Moldovan (Metalurgistul Cugir) – procentaj de 60,71 la sută (a strâns 51 de puncte din 84 posibile).
Cu “sperietoarea” Universitatea Cluj în serie, gruparea de sub Drăgana și-a asumat din start o stagiune în care nu va emite mari pretenții. Cu un lot redus numeric (s-au diminuat astfel cheltuielile), “roș-albaștrii” au cochetat mereu cu podiumul, dar au terminat pe locul patru, cea mai modestă clasare de la revenirea în Liga a 3-a (în precedentele cazuri, mereu pe podium). Un recul evident al Cugirului, dar totul se reportează pe campionatul viitor. Călin Moldovan l-a inventat ca atacant pe Andrei Făgărășanu, devenit golgheterul seriei, cu 22 de reușite, un plus fiind și juniorul Marian Codrea – al doilea marcator, cu 7 reușite.
*locul trei: Paul Ciucă (Industria Galda de Jos) – procentaj de 59,53 la sută (50 de puncte din 84 posibile).
Ciucă este cel mai longeviv antrenor din judeţ și și-a îmbunătățit procentajul comparativ cu ediția 2016-2017, când Industria, deși a jucat toată primăvara “în foame”, s-a bătut, în Seria a 4-a, pentru promovarea în Liga a 2-a. Acum găldenii au terminat pe poziția a 5-a, după ce, la fel ca și în cazul Ighiului, în retur au scăzut strocul, iar Industria a avut probleme majore pe teren propriu. Comportări diametral opuse pentru Galda: “campioana deplasărilor” cu 9 victorii externe (29 de puncte, depășită la acest capitol doar de “U” – 34, cel mai bun golaveraj dintre conjudețene: 28-17), iar acasă numai 6 succese și golaveraj negativ (19-20).
*locul patru, la egalitate: Adorian Himcinschi și Adrian Bicheși (ambii Unirea Alba Iulia) – procentaj de 57,14 la sută (24 de puncte din 42 posibile).
Gruparea din Cetatea Marii Uniri, locul șapte la final, cel mai slab plasată dintre grupările județene, este singura din Alba ce a schimbat antrenorii, cei doi tehnicieni având același parcurs. În iarnă, lui Himcinschi i se reproșa lipsa spectacolului, antrenorul preferând să nu riște, având la mijlocul sezonului a doua defensivă (12 goluri primite) și fiind fără eșec pe “Cetate”, golaverajul fiind cosmetizat de acel 10-0 cu retrasa Viitorul Ghimbav.
Întrebarea din iarnă, dacă se justifica despărțirea de Himcinschi și instalarea unui antrenor debutant, și-a găsit târziu răspunsul, din punct de vedere al cifrelor: victoria de la Ighiu i-a așezat pe cei doi, Himcinschi și Bicheși, pe poziție de egalitate în privința procentajului.
În retur, “alb-negrii” și-au pierdut invincibilitatea internă (3 înfrângeri), iar rușinosul 0-7 de pe propriul stadion, înfrângere ce intră în istoria negativă a clubului, cu “U” Cluj, a dereglat total lucrurile. În plus contestația Unirii Dej a fost o altă piatră de încercare: l-a obligat pe Bicheși la modificarea radicală a strategiei, o formulă de echipă cu numai 3 seniori în ultimele 5 jocuri stagionale! Unirea Alba Iulia rămâne cu satisfacția de a fi cea mai bună din Alba, fiind prima în disputa cu conjudețenele, însă, în perspectiva stagiunii următoare, când se dorește promovarea, acest lucru pare prea puțin, raportat la pretenții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Unirea Dej – CSU Alba Iulia 2-2 (2-1) | Studenții, doar remiză după o luptă în noroi CSU Alba Iulia a remizat în deplasare cu Unirea Dej, scor 2-2 (1-2), într-un meci contând pentru etapa a 13-a a eșalonului terț. Pe un teren desfundat, studenții au pierdut două puncte prețioase, la finele unui meci spectaculos, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan