Rămâi conectat

Sport

Topul antrenorilor din Alba în ediția 2017-2018 a Ligii a 3-a: Mihai Manea (Performanța Ighiu), cel mai bun antrenor, preluând ștafeta de la Călin Moldovan (Metalurgistul Cugir)

Dan HENEGAR

Publicat

în

Pentru al doilea sezon la rând, Alba a avut 4 reprezentante în ediţia precedentă a Ligii a 3-a, de data aceasta repartizate într-o singură serie, a 5-a, dominată de “U” Cluj.

Spre deosebire de stagiunea precedentă, când în topul județean am avut șapte nume (Călin Moldovan – Metalurgistul Cugir, Paul Ciucă – Industria Galda de Jos, Radu Andone și Adorian Himcinschi – Unirea Alba Iulia, același Adorian Himcinschi, Vasile Ursu și Mihai Manea – Performanța Ighiu), în acest campionat au fost numai cinci “principali”. Singura conjudețeană ce a avut modificări pe banca tehnică a fost Unirea Alba Iulia, ce a mutat în pauza dintre tur și retur, iar în intersezon s-a despărțit de Himcinschi, instalându-l pe Adrian Bicheși, celelalte trei, Performanța Ighiu, Metalurgistul Cugir și Industria Galda de Jos votând pentru continuitate.

Și, pentru al doilea an la rând am întocmit topul judeţean al antrenorilor din eşalonul terţ, o ierarhie ce relevă suficiente aspecte în privinţa activităţii şi rezultatelor. Iar dacă în 2017 Călin Moldovan, cu Metalurgistul Cugir, a fost primul în acest top, acum este rândul lui Mihai Manea, Performanța Ighiu, care ocupă prima poziție, atât ca și clasare cu formația sa, cât mai ales ca procentaj al punctelor acumulate, din totalul punctelor puse în joc. Un amendament, la întocmirea statisticilor am luat în considerare rezultatul de pe teren al partidei Unirea Dej – Unirea Alba Iulia, scor 1-3, omologată 0-3 la „masa verde” de Comisia de Disciplină a FRF, din acel moment Bicheși fiind obligat să alcătuiască o distribuție cu numai trei seniori. În cele ce urmează vă prezentăm ierarhia antrenorilor principali din Alba, în ediţia 2017-2018 a Ligii a 3-a, în ordinea firească a procentajului realizat, clasamentul fiind același cu pozițiile ocupate, în ordine descrescătoare, de cele 4 combatante:

Elit - Gustul Desăvârșit

*locul întâi: Mihai Manea (Performanța Ighiu) – procentaj de 64,28 la sută (a strâns 54 de puncte din 84 posibile, în 28 de întâlniri).

Ighienii sunt cei mai buni din Alba în privința locului ocupat (ultima treaptă a podiumului) și a golaverajului general (56-32). Mihai Manea, care are numai 18 luni de activitate în Liga a 3-a, reprezintă antrenorul ce a cunoscut de cele mai multe ori gustul succesului (16 victorii) și cele mai puține înfrângeri, șase la număr. Într-o serie de genul “«U» Cluj și restul”, Performanța a fost singura ce a mai contat, cât de cât, în calculele promovării, iernând pe poziția secundă, la 4 puncte de lider. Problemele financiare au afectat parcursul din retur, Ighiu a pierdut în retur toate disputele din derby “de Alba” și, în ultima rundă, a părăsit locul secund, dar și așa are al doilea atac al Seriei a 5-a (56 de goluri, la egalitate cu Fotbal Comuna Recea). Comparația dintre tur și retur e elocvență: 31 de puncte, respectiv 23!

*locul al doilea: Călin Moldovan (Metalurgistul Cugir) – procentaj de 60,71 la sută (a strâns 51 de puncte din 84 posibile).

Cu “sperietoarea” Universitatea Cluj în serie, gruparea de sub Drăgana și-a asumat din start o stagiune în care nu va emite mari pretenții. Cu un lot redus numeric (s-au diminuat astfel cheltuielile), “roș-albaștrii” au cochetat mereu cu podiumul, dar au terminat pe locul patru, cea mai modestă clasare de la revenirea în Liga a 3-a (în precedentele cazuri, mereu pe podium). Un recul evident al Cugirului, dar totul se reportează pe campionatul viitor. Călin Moldovan l-a inventat ca atacant pe Andrei Făgărășanu, devenit golgheterul seriei, cu 22 de reușite, un plus fiind și juniorul Marian Codrea – al doilea marcator, cu 7 reușite.

*locul trei: Paul Ciucă (Industria Galda de Jos) – procentaj de 59,53 la sută (50 de puncte din 84 posibile).

Ciucă este cel mai longeviv antrenor din judeţ și și-a îmbunătățit procentajul comparativ cu ediția 2016-2017, când Industria, deși a jucat toată primăvara “în foame”, s-a bătut, în Seria a 4-a, pentru promovarea în Liga a 2-a. Acum găldenii au terminat pe poziția a 5-a, după ce, la fel ca și în cazul Ighiului, în retur au scăzut strocul, iar Industria a avut probleme majore pe teren propriu. Comportări diametral opuse pentru Galda: “campioana deplasărilor” cu 9 victorii externe (29 de puncte, depășită la acest capitol doar de “U” – 34, cel mai bun golaveraj dintre conjudețene: 28-17), iar acasă numai 6 succese și golaveraj negativ (19-20).

*locul patru, la egalitate: Adorian Himcinschi și Adrian Bicheși (ambii Unirea Alba Iulia) – procentaj de 57,14 la sută (24 de puncte din 42 posibile).

Gruparea din Cetatea Marii Uniri, locul șapte la final, cel mai slab plasată dintre grupările județene, este singura din Alba ce a schimbat antrenorii, cei doi tehnicieni având același parcurs. În iarnă, lui Himcinschi i se reproșa lipsa spectacolului, antrenorul preferând să nu riște, având la mijlocul sezonului a doua defensivă (12 goluri primite) și fiind fără eșec pe “Cetate”, golaverajul fiind cosmetizat de acel 10-0 cu retrasa Viitorul Ghimbav.

Întrebarea din iarnă, dacă se justifica despărțirea de Himcinschi și instalarea unui antrenor debutant, și-a găsit târziu răspunsul, din punct de vedere al cifrelor: victoria de la Ighiu i-a așezat pe cei doi, Himcinschi și Bicheși, pe poziție de egalitate în privința procentajului.

În retur, “alb-negrii” și-au pierdut invincibilitatea internă (3 înfrângeri), iar rușinosul 0-7 de pe propriul stadion, înfrângere ce intră în istoria negativă a clubului, cu “U” Cluj, a dereglat total lucrurile. În plus contestația Unirii Dej a fost o altă piatră de încercare: l-a obligat pe Bicheși la modificarea radicală a strategiei, o formulă de echipă cu numai 3 seniori în ultimele 5 jocuri stagionale! Unirea Alba Iulia rămâne cu satisfacția de a fi cea mai bună din Alba, fiind prima în disputa cu conjudețenele, însă, în perspectiva stagiunii următoare, când se dorește promovarea, acest lucru pare prea puțin, raportat la pretenții.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Cupa Satelor se decernează în 1 aprilie, la Galtiu! Crăciunelu de Jos – Șugag și Ciugud – Livezile, în penultimul act

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ediția din acest an a Cupei Satelor, competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal Alba și rezervată jucătorilor născuți în anul 2010 și mai tineri (fete, din anul 2008 și mai tinere), la care s-au înscris 12 comune, a ajuns la faza semifinalelor.

Astfel, sâmbătă, 1 aprilie, sunt prevăzute, la Galtiu (inițial s-a discutat de “Cetate”, unde însă se va juca în play-out-ul Ligii 3), semifinalele, respectiv Crăciunelu de Jos (campioana ediției anterioare) – Șugag și Ciugud – Livezile, urmate de finala mică și finala mare.

Rezultatele fazei secunde, meciuri disputate la Aiud, pe “Aiudelul”:

Elit - Gustul Desăvârșit

*Grupa 1: Crăciunelu de Jos – Ciugud 1-1, Ciugud – Lunca Mureșului 2-2, Lunca Mureșului – Crăciunelu de Jos 0-1; clasament: 1. Crăciunelu de Jos 4 p (2-1), 2. Ciugud 2 (3-3), 3. Lunca Mureșului 1 (2-3); *Grupa 2: Livezile – Valea Lungă 2-0, Valea Lungă – Șugag 2-3 (după loviturile de departajare, 0-0), Șugag – Livezile 0-3; clasament: 1. Livezile 6 (5-0), 2. Șugag 1 (0-3), 3. Valea Lungă 1 (0-2). Echipa din Livezile este singura calificată în “careul de ași” doar cu victorii și fără a primi gol.

Vor fi acordate câte două mingi tuturor participantelor, iar echipele calificate în “careul de ași” vor avea și alte premii. Competiția a debutat în 2018, când învingătoarea ediției inaugurale a fost Bistra. Următoarea ediție a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus, iar anul trecut campioană a devenit Crăciunelu (fără a primi gol), prezentă în Sibiu, la faza zonală.

Foto: Asociația Județeaă de Fotbal Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Mihaela Popa (CS Unirea Alba Iulia), în premieră campioană națională la marș, 35 km, în Slovacia!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mărșăluitoarea Mihaela Popa (fostă Acatrinei), legitimată la CS Unirea Alba Iulia/ CSM Unirea Alba Iulia, a devenit în premieră campioană națională a României, în proba de 35 kilometri marș.

Concursul s-a disputat în Slovacia, la Dudince, în cadrul World Athletics Race Walking Tour Gold Level Meeting, o competiție la care au participat peste 230 de sportivi din 30 de țări. În cursa în care dubla campioană mondială, Kimberly Garcia Leon (Peru) a bătut recordul mondial la 35 km marș (timpul 2:37.44), Mihaela Popa s-a clasat pe locul 23 la general, cucerind titlul națjonal, cu rezultatul de 3:15:56, asta după ce, în urmă cu trei săptămâni, la Timișoara, a luat medalia de aur pe distanța de 20 kilometri.

Colega sa de club, Ana Rodean, a abandonat la jumătatea cursei, kilometrul 18. Pe podium s-au mai clasat Sorana Țuțu și Mihaela Pușcașu (ambele CS Universitatea Reșița), la senioare fiind 6 atlete din România.

“O cursă istovitoare în care Ana și-a dorit un nou record național, care după pregătirea pe care a făcut-o era perfect realizabil. A forțat însă prea mult pe prima parte a cursei și apoi dându-și seama ca nu va reuși, a renunțat și a abandonat. Mihaela, cu mult efort și sacrificiu, a reușit să-și adjudece un nou titlu foarte muncit, primul pe această distanță”, a transmis antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea Alba Iulia).

Elit - Gustul Desăvârșit

Următoarea întrecere va fi în 9 aprilie, în Antalya, Campionatele Balcanice, cu Mihaela Popa pe distanța de 20 kilometri marș și Alexandra Maria Cristea (CS Unirea Alba Iulia/ LPS Alba Iulia), pe distanța de 10 kilometri junioare 1 (este campioană națională la Under 20).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Liga 4: Brânză (Viitorul Sântimbru) și-a învins fosta echipă, CS Zlatna și Viitorul Vama Seacă – primele puncte din retur

Dan HENEGAR

Publicat

în

Etapă echilibrată în Liga 4, a 3-a rundă din retur aducând jocuri spectaculoase, cu răsturnări de situații. Atacantul Ciprian Brânză, cu o dublă, și-a învins fosta echipă, iar Viitorul Vama Seacă și CS Zlatna au cucerit primele puncte din primăvară. Și Cuprirom Abrud, „lanterna roșie” a pierdut greu la Unirea, după ce a avut avantaj.

*Viitorul Vama Seacă – CS Zlatna 1-1 (0-1). Rezultat suprinzător, primul gol și primul punct din retur pentru formația condusă de Ionel Moldovan. CS Zlatna are o serie de 8 meciuri fără victorie și numai 3 puncte. Echipa din Hopârta, la prima remiză stagională și primul punct din 2023

*Inter Unirea – Cuprirom Abrud 3-2 (1-2): În minutul 13, gazdele au ratat un penalty, prin Val. Drăgan, apărat de portarul Achimeț. “Lanterna roșie” s-a predat cu greu în “curbă”, moții reușind la un moment dat să întoarcă scorul în prima repriză și să conducă.

*Viitorul Sântimbru – Spicul Daia Română 2-1 (1-1):. D. Cîmpean (Spicul) eliminat în minutul 59. Dubla lui Brânză împotriva fostei echipe a făcut ca trupa din Galtiu să realizeze maximum de puncte în retur. Viitorul are 11 partide fără a pierde și se menține pe locul secund.

Elit - Gustul Desăvârșit

*GT Sport Alba Iulia – Industria Galda de Jos 2-3 (0-1). Liderul a avut oarece dificultăți în partida de pe terenul secund al Stadionului “Cetate”. Nu a mai fost acea diferență de scor din toamnă (7-0), iar tânăra formație GT Sport, la primul eșec din retur, a reușit să egaleze în actul secund, dar dubla rezervei S. Mureșan a fost decisivă, și la gazde Gavrilă reușind o dublă.

*Voința Stremț – Energia Săsciori 2-1 (1-0). La prima deplasare din retur, primul eșec, în ultimele secvențe (gol M. Cristea, 90), pentru Energia. Voința are maximum de puncte în primăvară și 7 jocuri fără înfrângere, în care a luat 19 puncte);

*Performanța Ighiu – Kinder Teiuș 2-0 (1-0). Primul succes pentru Ștefan Fogoroși pe banca ighienilor, ce aveau două puncte în ultimele 5 întâlniri. La oaspeții, cu 3 eșecuri în retur, a fost instalat antrenor Femi Williams (30 de ani), fost la Viitorul Vama Seacă

*CIL Blaj – Hidromecanica Șugag 5-4 (2-3). Partidă spectaculoasă în “Mica Romă”, cu răsturnări de situații (1-0, 1-1, 2-1, 2-3, 5-3). Blăjenii au câștigat al doilea joc la rând în fața fanilor, după cel de runda trecută cu Viitorul Vama Seacă (4-3), unul derulat sub aceleași coordonate (goluri multe), iar trupa de pe Valea Sebeșului este la al doilea insucces succesiv. Voic (CIL) a ratat un penalty în minutul 12.

Foto Rareș NICULAȘ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare