Rămâi conectat

Ştirea zilei

Todea Barbu – modelul dascălului și regele bancurilor din Țara Moților

Publicat

în

Todea Barbu – modelul dascălului și regele bancurilor din Țara Moților

Pe tabloul de la terminarea şcolii pedagogice am avut un motto ca un jurământ: «Eterne lumini vom aduce prinos,/ Spre culmi înălţa-vom mulţimea de jos,/ Altarul de jertfă al ţării vom fi,/ Şi suflet al neamului nostru». După acest motto mi-am desfăşurat întreaga activitate didactică şi cred că am respectat cu sfinţenie acest jurământ.

Moţii sunt oameni de cremene, trupeşte şi sufleteşte. Ei au ceva din firea ursului, cu vorbirea profundă, dar sunt sensibili şi la frumos, la cântec, joc şi voie bună. Un asemenea om este Todea Barbu, învăţător în comuna Albac, născut la 18 august 1949. Absolvent al Liceului Pedagogic Abrud, el s-a dedicat 50 de ani învăţământului, din care 22 de ani director adjunct la şcoala din Albac. A fost apreciat de părinţi şi elevi, cu rezultate foarte bune în instruirea şi educarea elevilor, dovadă fiind faptul că după împlinirea vârstei de pensionare a mai lucrat încă cinci ani, la cererea expresă a părinţilor. În activitatea de director a dus şcoala din Albac la obţinerea locului I pe judeţ.

Cităm din cartea „Dascălilor noştri iubiţi” editată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba în anul 2017: „Model de dascăl cu tact pedagogic şi un bogat orizont educaţional, a educat cu dragoste şi dăruire generaţii de elevi cărora le-a deschis orizonturile cunoaşterii. Şi-a făcut datoria de dascăl cu responsabilitate şi devotament, fiind iubit de elevii săi şi respectat de cei din jur. Este apreciat de elevi pentru darul său de a se face înţeles, pentru răbdarea de care dă dovadă şi pentru că îi înveselea în pauze cu glume şi jocuri. Întotdeauna a reuşit să găsească metode de predare atractive”.

Elit - Gustul Desăvârșit

A contribuit la îmbunătăţirea calităţii învăţământului şi prin activitatea în cadrul comisiilor metodice şi al cercurilor pedagogice, venind întotdeauna cu materiale pregătite profesional, cu propuneri şi sugestii pertinente. Pe lângă activitatea didactică a avut şi are şi o bogată activitate cultural-artistică şi sportivă. Încă de pe băncile liceului s-a evidenţiat în aceste activităţi, fiind prezent în toate formaţiile liceului, dar mai ales ca prezentator şi interpret de satiră şi umor

. După ce a fost repartizat dascăl la Albac, activitatea cultural-artistică a continuat, fiind pionul principal în formaţiile artistice ale localităţii. În perioada 1972-1973 activitatea cultural-artistică a continuat şi în armată, unde a fost solicitat în toate activităţile culturale. Începând cu anul 1977 activitatea cultural-artistică a luat o altă dimensiune, obţinând locul I pe judeţ, locul I la faza interjudeţeană şi locul II pe ţară la momente vesele, fiind inclus în ansamblul judeţului şi la emisiunea TV “Antena vă aparţine”, moderată de poetul Adrian Păunescu.

Au urmat alte spectacole, premii şi apariţii TV (pe PRO TV cu Florin Călinescu, 36 de episoade pe TVR 2 în emisiunea “Ţara Moţilor”). În anii 1995 şi 2003 a obţinut locul I la concursul de satiră şi umor: „Sus, sus, sus la munte sus”. A susţinut spectacole cu Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Mirela Mănescu şi alţi artişti de seamă ai folclorului românesc. După ce turismul a luat amploare în Ţara Moţilor, timp de peste 15 de ani, a pregătit şi prezentat spectacole de ţinută pentru turişti la pensiunile de pe Valea Arieşului.

Iată ce spunea un proprietar de pensiune în ziarul „Unirea”: “Pensiunile din Vadu Moţilor, Albac, Horea, Gârda şi Arieşeni mulţumesc d-lui profesor Todea Barbu Nicolae din Albac, care de ani buni prezintă spectacole de mare calitate de Crăciun, Anul Nou şi cu alte ocazii la pensiunile de pe Valea Arieşului. Şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, spectacolele prezentate au fost mult apreciate de turişti, promovând tradiţiile, obiceiurile, cântecul, jocul şi portul popular moţesc.

Spectacolele cuprind: colinde, pluguşor, versuri, cântece populare, cântece patriotice, dans popular şi dansuri moţeşti. Domnule profesor Todea Barbu, să vă dea Dumnezeu sănătate să puteţi să ne colindaţi şi să ne înveseliţi şi în anii care vin” (Adrian Nicola – proprietar de pensiune). A mai pregătit şi prezentat programe artistice în localităţile Olăneşti, Horezu, Satu Mare, Teiuş, Arad, Gurahonţ, Ţebea, Turda, Cluj-Napoca şi în alte localităţi unde au fost invitate formaţiile artistice din Albac. Şi în domeniul sportului a avut o activitate frumoasă: component al echipei de volei „Cerbul” Albac, locul III pe ţară şi apoi alte locuri I pe judeţ, reprezentând juteţul Alba la fazele interjudeţene şi pe ţară; locul I pe judeţ la schi fond şi coborâre şi locul III pe ţară în anul 1974.

A scris „Monografia comunei Albac” şi cartea “Bună dispoziţie cu regele bancurilor din Munţii Apuseni”, care cuprinde 580 de bancuri, majoritatea moţeşti, epigrame, povestioare hazlii, poezii. Cartea are o mare trecere în rândul turiştilor. Este citat în multe cărţi, printre care „Dicţionar fără sfârşit” despre oameni din Munţii Apuseni, scrisă de poetul Ion Mărginean. I s-au înmânat zeci de diplome de excelenţă cu diferite ocazii, printre care şi diploma de membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România. Viaţa de familie este şi ea una exemplară.

Este căsătorit cu Todea Maria şi are două fiice, Adela şi Monica. Todea Adela, căsătorită Popescu, este absolventă la Stanford, medic specialist în tratarea cancerului, locuieşte în San Francisco şi are doi copii, Sofia şi Paul. Todea Monica este absolventă a două facultăţi, maestru emerit al sportului, multiplă campioană europeană şi mondială, la fotbal-tenis şi are o fetiţă, Miriam. O familie mare şi frumoasă, crescută în cultul muncii şi al iubirii de ţară şi mai ales de „Ţara de Piatră“, unicul său dor fiind acela al propăşirii şi fericirii moţilor pe care i-a slujit din toate puterile sale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?

Publicat

în

Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?

Cea de-a doua tranşă a cardurilor sociale are 150.000 de beneficiari în plus faţă de cei 2,48 milioane iniţiali, în urma actualizării listelor de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Aceştia vor primi cardurile până în 3 septembrie. În 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranşe în valoare de câte 250 de lei.

În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Poştei Române se asigură că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care iniţial nu au fost găsiţi la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili pot întreba la Ministerul Muncii în timp ce informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Elit - Gustul Desăvârșit

„După o primă etapă dificilă în care am reuşit să emitem şi distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari, suntem deja în pregătiri pentru cea de-a doua, pe care o vom finaliza în prima parte a lunii septembrie. Acum, cu siguranţă procedura este mult mai simplificată, pentru că alimentarea se face cursiv pentru toţi cei eligibili. La cei 2.480.613 de beneficiari din prima tranşă se adaugă alţi aproximativ 150.000 de români care vor avea parte de ajutor pentru alimente şi mese calde”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Cea de-a doua emisiune de carduri va include persoanele omise din listele iniţiale şi pe cele devenite eligibile începând cu 1 iulie 2022.

Listele cu beneficiarii vor fi actualizate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale până la sfârşitul acestei săptămâni, incluzând noii beneficiari şi vor fi verificate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul săptămânii viitoare.

Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poşta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie. Sprijinul pentru alimente şi mese calde aferent tranşei a doua va ajunge către toţi beneficiarii până la 8 septembrie, precizează MIPE.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Categoriile de persoane care primesc voucherele sociale sunt următoarele: pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

Publicat

în

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

ANM a emis un COD GALBEN de furtună valabil pentru județul Alba astăzi, 7 august, până la ora 22:00.

Următoarele localități vor fi afectate: Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin, Cut;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Publicat

în

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Sebastian Drimbe este polițist în județul Bihor de 15 ani. În tot acest timp spune că a văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.

Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.

„Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.”, spune polițistul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Petiția poate fi semnată AICI

Prin această petiție publică, propune mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:

pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)
„Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen! Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier. Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a conchis polițistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare