Rămâi conectat

Actualitate

Tinerii din diaspora vor putea cere bani de la stat pentru a demara o afacere agricolă în România: Care sunt criteriile de selecție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu data de 4 ianuarie 2021, tinerii fermieri din afara țării vor putea să se înscrie în cadrul programului „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și vor putea solicita ajutor din partea statului român pentru a demara o afacere în țară, în domeniul agricol.

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că, din 4 ianuarie 2021, și tinerii fermieri din afara țării vor putea să se înscrie în cadrul programului ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Condiția este ca aceștia să demareze afacerea în România și să își stabilească domiciliul în țară.

Tinerii care vor să se facă fermieri vor putea beneficia de un credt de până la 50.000 de euro pentru a demara propria afacere în domeniul agricol. Potrivit unui comunicat AFIR din 23 decembrie, și românii din diaspora care au până în 41 ani pot să acceseze fondurile pentru demararea unei afaceri în agricultură, în țară, iar perioada de depunere a dosarelor este cuprinsă între data de 4 ianuarie 2021 și până în 4 mai 2021.

Citește și:  Bani de la stat pentru părinții care au nevoie de bonă: Cine poate beneficia de ajutor și ce condiții trebuie să îndeplinească. Proiect inițiat de Florin Roman

În ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare, aceasta se va face, potrivit aceluiași comunicat, pe site-ul AFIR. Această etapă a programului, pentru fermierii din afara țării, beneficiază de un buget propriu de 20.000.000 euro.

Însă, în afara locului în care se află destinatarii finanțării, toate celelalte condiții pentru accesarea fondurilor sunt identice cu cele impuse fermierilor din țară, despre care am scris mai multe, aici. În plus, cei interesați pot accesa, direct, ghidul de finanțare (primul document din tabel).

Atenție! Este foarte important pentru fermierii din străinătate să știe că măsura li se adresează în condițiile în care aleg să se instaleze la conducerea unei ferme române, care trebuie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.

În plus, fermierul trebuie să aibă și domiciliul stabil în aceeași unitate administrativ-teritorială (în esență, localitate) unde e înregistrată exploatația agricolă. La fel și cu sediul social sau cu locul de muncă (dacă beneficiarul finanțării e salariat).

Citește și: Tinerii care se căsătoresc ar putea primi bani de la stat. Care sunt condițiile – PROIECT

Care sunt criteriile de selecție

După aceea, deși perioada de înscriere începe în 4 ianuarie și durează până în 4 mai, condițiile pentru obținerea finanțării devin din ce în ce mai puțin stricte, cu fiecare perioadă a sesiunii de înregistrare (patru, în total):
4 ianuarie – 4 februarie: 70 de puncte;
5 februarie – 4 martie: 55 de puncte;
5 martie – 4 aprilie: 40 de puncte;
5 aprilie – 4 mai: 25 de puncte.

Cei interesați nu trebuie însă să aștepte până într-a patra perioadă de fiananțare, deoarece ar putea constata că nu mai există fonduri pentru ei.

Dar cum vedeți câte puncte puteți obține? Ei bine, la pagina 31 din ghid puteți găsi o detaliere clară a criteriilor de selecție. Sunt luate în considerare aspecte precum sectorul de activitate al fermierului, pregătirea acestuia (calificările obținute), zona în care va fi implementat proiectul (cele cu potențial ridicat vor atrage mai multe puncte) etc.

Sursa: impact.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea