Rămâi conectat

Actualitate

Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute și în farmacii, începând de anul următor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute și în farmacii, începând de anul următor

De la anul, pacienţii vor beneficia de servicii contra cost în farmacii. De exemplu, testele de glicemie sau de colesterol vor putea fi efectuate şi de un farmacist. Mai mult, tot acolo îşi vor putea face vaccinul gripal.

Ministerul Sănătăţii a elaborat de curând un ordin care le va permite farmaciilor să efectueze diferite servicii pentru pacienţi. Cum ar fi consilierea în anumite afecţiuni oncologice, sau efectuarea unor teste de verificare a glicemiei sau a colesterolului. Însă pentru asta, farmaciştii vor urma nişte cursuri în cadrul UMF şi abia apoi sunt declaraţi apţi în fața pacienţilor.

Reporter: „Se va face în farmacie şi vaccinul gripal. Nu toţi farmaciştii ştiu probabil să facă o injecţie.”
Mihaela Paraschiv, farmacist-șef: „M-am făcut farmacist că mi-a plăcut mai mult chimia decât fizica. Nu este nicio problemă pentru mine să fac un vaccin. Farmacistul poate să facă mult mai multe decât e oficial recunoscut că poate să facă.”

Pentru vaccinul gripal, de exemplu, trebuie un loc special amenajat şi dezinfectat după fiecare pacient. Cum ar fi biroul farmacistului.

Nu toate farmaciile vor putea acorda aceste servicii. Fie pentru că nu au un spaţiu adecvat, fie că nu şi permit să angajeze personal în plus.

Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Clar acelui pacient ar trebui să i se acorde un timp special, ar trebui să fie cu programare şi încă un farmacist care să fie dispus să stea doar pentru acest lucru. Presupune angajare de personal. Trebuie să existe circuite separate pentru cine vine pentru consiliere, cine vine screening, cine vine pentru vaccinare. Nu se poate ca acum, un pacient care este bolnav să stea să aştepte după unul care caută suplimente sau cosmetice.”

Femeie: „Este o idee grozavă pentru că nu mai stai la coadă la doctor nu ştiu câte ore, poate că te grăbeşti.”

Beatrice Speteanu, farmacist-șef: „Cel mai uşor ar fi pentru cei care vor o glicemie sau un colesterol, inclusiv la cost. Decât să cumperi un aparat şi consumabilele, este mai ușor să vii o dată în farmacie cu programare.”

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Noi discutăm în acest moment cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se urmăreşte ca o mare parte să fie decontate alte servicii, vor fi plătite chiar de pacienţi.”

Serviciile acordate de farmacişti vor completa activitatea medicilor de familie.

Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciştilor: „Ar trebui să se lege foarte bine cu activitatea medicilor de familie. Informaţia colectată trebuie să ajungă şi să închidă cumva cercul la medicul de familie. Orice determinare de parametrii biologici făcută în farmacie va avea relevanță numai dacă va fi transmisă medicului de familie.”

Ghidurile de implementare vor fi făcute în următoarele 2 luni, iar farmaciile vor trebui să le pună în aplicare în alte trei luni.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea