Testarea Babeș Papanicolau gratuită pentru femeile din Alba

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Testarea Papanicolau gratuită, in cadrul Programului National de screening al Ministerului Sanatatii pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, a demarat şi în judeţul Alba. Direcția de Sănătate Publică Alba (DSP) a anunțat miercuri că toate femeile intre 25 si 64 de ani din județ, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate, vor putea beneficia de analizele gratuite.

Ministerul Sanatatii (MS) are in vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru acest program. In cinci ani vor fi incluse in programul MS aproximativ sase milioane de femei.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Medicul Anton Butnaru, coordonatorul acestui program în județul Alba estimează că efectuarea analizelor va putea începe înainte de sfârșitul acestui an. În acest moment, medicii de familie trebuie să încheie contracte cu Spitalul Județean de Urgență Alba și mai apoi spitalul va încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Doar 54 de medici de familie din Alba au făcut acest demers până acum.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Pasii pe care trebuie sa-i urmeze o pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli:

„Femeile cărora li se adresează acest program se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program. Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise catre centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, explica fostul ministru al Sănătăţii la lansarea Programului.

În legătura cu Campania de informare despre acest program, directorul DSP Alba a declarat că instituţia pe care o conduce va organiza întâlniri cu ONG-urile care doresc să se implice în această acţiune de interes public, cu primăriile din tot județul și pe teren, unde se va merge la fabricile care au un număr mare de angajate femei pentru a le informa şi încuraja să facă testul.

Pentru orice problemă, cu care s-ar putea confrunta pacientele în cadrul demersului lor de a-şi face aceste analize gratuite, DSP Alba le va sta la dispoziţie.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Must de Jidvei