Tenorul din Alba care a dus folclorul românesc la Opera de Stat din Viena

Tenorul din Alba care a dus folclorul românesc la Opera de Stat din Viena

Liviu Burz, originar din Câmpeni, este artist liric al Operei Naţionale de Stat din Viena, una dintre cele mai prestigioase din întreaga lume. Vocea sa puternică răsună în capitala mondială a muzicii de operă.

Datorită lui Liviu Burz, muzica populară românească a putut fi auzită pentru prima dată în capitala Austriei cu ocazia retragerii directorului Operei Ioan Hollender, tot român la origine.

ELIT

Atunci, Liviu Burz a susţinut, în premieră, un recital de folclor românesc la cel mai prestigios bal – „Balul Operei” din Viena. Însă rolurile interpretate de el, în calitate de angajat permanent al instituţiei, sunt diverse – Contele Vaudemont în opera „Vecerniile siciliene” de G. Verdi, Un soldat în opera „Jerusalem” de G. Verdi, Capadecier în opera „Salomea” de R. Strauss, un deputat în opera „Don Carlo” de G. Verdi, un ofiţer în opera „Wilhelm Tell” de G. Rossini. „

Mihail David - 2020

Începând din 2001, în fiecare vară, particip la cel mai prestigios festival de operă din lume care are loc la Salzburg. În cadrul acestui festival, am avut şansa să primesc un rol în opera „Machbeth” de G. Verdi, dirijor fiind maestrul Ricardo Mutti iar regizor Peter Stein, două mari personalităţi ale culturii contemporane. Rolul pe care îl interpretez se numeşte Sicario, acest rol fiind până în prezent încununarea mea profesională”, a mărturisit Liviu Burz.

Liviu Burz este absolvent al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca iar în perioada 1996-1999 a fost membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Cariera sa la Opera din Viena a început în anul 2000, în urma unei audiţii pe care a trecut-o cu brio.

Pe prestigioasa scenă Liviu cântă cu vocea însă, după cum declară, vioara şi folclorul studiate de asemenea, rămân pasiunea lui eternă.

„Sunt mândru că sunt moţ şi revin cu mare drag în locurile natale de câte ori îmi permite timpul”, a mai spus Liviu, tânărul din Câmpeni care face cinste României şi judeţului Alba în lume.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...