Rămâi conectat

Sport

Tenismanul Bogdan Borza a făcut senzaţie în Franţa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Les Petits AS” este considerat cel mai puternic turneu de tenis de pe „Bătrânul Continent”, pentru jucători de 12 şi 14 ani, echivalentul european al celebrului „Orange Bowl” din Florida (USA). La a 29-a ediţie a prestigioasei competiţii desfăşurată la Tarbes (Franţa), un copil din Cugir a făcut istorie în 2011, calificându-se în ultimul act, după un parcurs de senzaţie. Duminică, în finala de simplu, Bogdan Alexandru Borza (favoritul numărul 5) a pierdut primul set cu 2-6, l-a câştigat pe al doilea cu 7-5, iar apoi a cedat cu 3-6 în decisiv în faţa americanului Henrik Wiersholm (numărul 2 pe tablou), înregistrând astfel primul eşec la individual în acest an. Înfrângerea a fost cauzată în mare măsură şi de problemele medicale (o stare gripală), dar şi aşa, rezultatul înregistrat de elevul antrenorului Mircea Socaciu la CSO Cugir merită apreciat la superlativ. „Este până în prezent, cea mai importantă realizare a carierei, în condiţiile în care a jucat finala celui mai tare turneu din Europa la categoria de vârstă de 14 ani”, a spus tatăl talentatului jucător. Bogdan Borza a devenit al treilea jucător român ce a disputat o finală la „Les Petits AS”, în cele aproape trei decenii de activitate a întrecerii franceze dedicată tenisului juvenil, după Răzvan Sabău (a cucerit trofeul în 2001) şi Raluca Olaru (finalistă în 2003).
lAlături de nume celebre
Lista jucătorilor care de-a lungul timpului au evoluat la „Les Petits AS” este impresionantă, cuprinzând, la masculin tenismeni celebri precum Marcos Baghdatis (sfert finalist în 1999), Michael Chang (învingător în 1999), Novak Djokovic (în sferturi în 2001, a câştigat Openul Australiei în 2011), Roger Federer (participant în 1995), Richard Krajicek (s-a impus în 1985), Andy Murray (finalist în 2001), Rafael Nadal (câştigător în 2000), Marat Safin (semifinalist în 1994), sau Robin Soderling (semifinalist în 1998). Sunt nume grele, care acum domină topul mondial, iar la începutul carierelor au concurat la această prestigioasă întrecere găzduită de Tarbes (Franţa) şi la această înşiruire mai adăugăm doar pe Martina Higins sau Kim Clijsters, la feminin, ultima fiind câştigătoarea ediţiei din acest an a Openului Australiei. Alexandru Bogdan Borza, prin performanţa din 2011, a pătruns astfel într-o companie selectă, viitorul anunţându-se unul deosebit pentru conjudeţeanul nostru, devenit o adevărată speranţă a tenisului românesc.
lBorza şi Andriuc la echipele naţionale
În perioada 4-6 februarie sunt programate turneele preliminare pentru calificarea la Campionatul European 2011, pe echipe. Astfel, la Under 14, România a fost repartizată în zona C, la Karlskrona (Suedia), alături de Croaţia, Germania, Moldova, Polonia, Slovenia, Suedia şi Elveţia, iar la Under 16, „tricolorii” vor juca în Belarus, la Minsk, în zona A fiind repartizate Belarus, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Israel şi Rusia. Cugirenii Bogdan Alexandru Borza (născut în 5 aprilie 1997) şi Paul Rareş Andriuc (născut în 16 mai 1996), ambii legitimaţi la CSO Cugir, au fost desemnaţi de antrenori jucătorii numărul unu al naţionalelor noastre.
Dan HENEGAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

LIVE VIDEO: La Gala Sportului Județean 2023, mențiuni pentru antrenori și sportivi | Vezi numele laureaților

Dan HENEGAR

Publicat

în

La Gala Sportului Județean 2023, mențiuni pentru antrenori și sportivi | Vezi numele laureaților În cadrul Galei Sportului Județean 2023, eveniment desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, pe lângă premiile pentru cel mai bun sportiv și antrenor al anului, la secțiunea sporturi olimpice și sporturi neolimpice, respectiv Mihaela Blaga și Cristina […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea