Rămâi conectat

Ştirea zilei

Taxa pe pârloagă – o nouă belea pe capul ţăranilor

Publicat

în

Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amendă de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pământurile în circuitul agricol. Fermierii şi oamenii de afaceri consideră că „taxa pe pârloagă“ este o măsură greşită. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că „proiectul de lege privind amendarea proprietarilor care nu-şi lucrează terenurile cu circa 400 de lei se află pe masa premierului şi va fi trimis în Parlament în această primăvară. Adrian Rădulescu, secretar de stat în acelaşi minister, susţine însă că proiectul mai are aspecte tehnice de finalizat şi se află încă la minister. Cert este că proprietarilor care nu îşi lucrează terenurile li se pregătesc amenzi usturătoare. Rădulescu spune că această iniţiativă are ca prim scop eliminarea… buruienilor! În al doilea rând, introducerea terenurilor nelucrate în circuitul agricol, iar în al treilea rând, îmbunătăţirea activităţii agricole la nivel naţional.
Pe de altă parte, fermierii chestionaţi nu cred că amenzile vor avea efectul scontat pentru că cei mai mulţi proprietari sunt bătrâni, fără posibilităţi materiale, însă cu un simţ al proprietăţii care nu îi lasă să îşi dea terenurile în arendă. Şi atunci, care vor fi efectele amenzii pe pârloagă? Cei mai mulţi dintre „neputincioşi” îl vor vinde. Însă cine mai cumpără în această perioadă teren arabil în România? Reprezentanţii companiilor imobiliare specializate în tranzacţii cu terenuri spun că străinii sunt cei mai interesaţi. Şi fermierii cred acelaşi lucru. Mihai Petcu, preşedintele grupului Agroindustriala Pantelimon, care deţine peste 400 de hectare de teren în arendă, crede că ţăranii vor fi nevoiţi să îşi vândă terenurile pe nimic, pentru a scăpa de amendă.
lAi zăvoi? Amendă!
Proiectul de lege ar trebui să definească ce înseamnă pârloagă. „Se lucrează încă la detaliile tehnice şi nu există decât o singură definiţie: orice teren nelucrat, indiferent dacă se află în proprietatea autorităţilor locale sau a persoanelor fizice”, spun oficialii din minister, e pârloagă. Întrebat dacă un zăvoi este amendabil, Adrian Rădulescu a răspuns că şi un teren lăsat intenţionat necultivat, însă pe care cresc copaci, este tot un teren nelucrat. „Hai, că nici nu a apărut legea şi aţi şi găsit portiţa, zăvoi… Ai zăvoi, amendă!”, explică secretarul de stat. Despre păşune sau orice alt tip de teren care este arat şi însămânţat, Rădulescu spune că nu este amendabil. Mai departe, el nu consideră că supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă. „Am introdus acest proiect ca să scăpăm de buruieni şi pentru a-i face pe proprietari să-şi lucreze terenurile. Dacă nu şi le pot lucra, să le vândă sau să le arendeze. Dacă nu vor, să plătească amendă”, conchide secretarul de stat.
În România, datele oficiale ale Ministerului Agriculturii arată că peste un milion de hectare, dintr-un total de 9,5 milioane, sunt nelucrate. Datele Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură arată că peste 1,5 milioane de hectare sunt nelucrate, iar fermierii spun că adevărata cifră ar fi de 2,5 milioane de hectare, adică 26,3% din suprafaţa totală de teren arabil. De unde vin aceste discrepanţe? Sute de mii de hectare nu figurează în nicio statistică, nu sunt incluse într-o carte funciară şi practic nu există în nicio evidenţă. Însă ele există fizic! Fermierul Mihai Petcu spune că în Sinaia, de exemplu, mai sunt „două vaci şi sute de hectare de păşune şi de terenuri pârloagă”.
lAmendă, subvenţie sau rentă?
Odată finalizat acest proiect şi devenit lege, ţăranii cu venituri foarte mici vor avea trei variante pentru terenurile aflate în proprietatea lor: să le lucreze şi să primească o subvenţie de 130 de euro la hectar, să le dea în arendă şi să primească o parte din recolta arendaşului sau să-l lase pârloagă şi să fie amendaţi cu 400 de lei. Însă, în ultimul caz, teoretic, proprietarul ar putea să primească şi subvenţia la hectar de 130 de euro, să plătească şi amenda la Primărie şi să rămână cu o diferenţă de 100 de lei. Adrian Rădulescu spune că nu se poate aşa ceva, pentru că există controale şi numai cei care-şi lucrează terenul primesc subvenţia. Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, crede însă că se poate: „UE nu condiţionează în niciun fel acordarea subvenţiei pentru agricultură de cultivarea terenului, dacă acesta este arabil”. Pentru ca taxa să aibă efect şi să ducă la maximizarea suprafeţelor agricole lucrate, aceasta ar trebui completată de alte prevederi precum aplicarea impozitului progresiv (iar cei care nu lucrează pământul să plătească şi impozite mai mari pentru el) şi încurajarea acordării de credite funciare, pe o perioadă mai lungă şi cu dobânzi mici, mai crede acesta.
lAgricultura de subzistenţă
Dimensiunea medie a fermelor autohtone este de doar 3,3 hectare, iar 64% din unităţile româneşti, adică un milion de astfel de ferme, produc exclusiv pentru autoconsum. O lege care amendează proprietarii de terenuri nelucrate poate avea avantaje pentru agricultura românească, în sensul în care îi va determina pe proprietari să se asocieze şi să înfiinţeze ferme de dimensiuni mari. Fie că îşi vând terenurile, fie că le dau în arendă, terenurile nelucrate intră în circuitul agricol şi vor aduce bani la buget. În opinia lui Ştefan Niculae, statul român pierde în prezent circa 800 de milioane de euro din cauza terenurilor nelucrate. Pe de altă parte, primăriile ar avea tot interesul să-şi facă ordine în arhive şi să finalizeze procesele de acordare de acte de proprietate.
lCine îi amendează pe proprietari
Proprietarii de terenuri nelucrate vor fi amendaţi de reprezentanţii Direcţiilor Agricole sau de cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar banii vor merge la bugetul local. Se consideră pârloagă orice teren nelucrat, necultivat, indiferent dacă pentru acesta proprietarul primeşte subvenţie sau nu şi indiferent de calitatea de persoană fizică sau juridică proprietarul terenului. Chiar dacă un teren se află într-o zonă nefavorabilă culturilor sau are o compoziţie care nu permite cultivarea lui, tot este amendabil. Cu toate acestea, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că situaţiile excepţionale vor fi analizate separat. „Eu nu am auzit de un teren în România pe care să nu se poată cultiva. Există doar terenuri cu pete de petrol, însă pentru aceste excepţii vom găsi o soluţie. Avem un pachet de măsuri la care mai lucrăm deocamdată”, a spus oficialul. Constatarea va fi efectuată, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, tot de către oficiali ai APIA, direcţii agricole sau primării. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, a declarat că proiectul este finalizat încă de acum două luni şi că este deja trimis premierului, însă secretarul de stat Adrian Rădulescu îl contrazice şi spune că proiectul se află încă la Ministerul Agriculturii. (A.V.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare