Ziarul Unirea

TAXĂ de intrare în Muzeul Principia din Piața Cetății din Alba Iulia: 5 lei pentru copii, 10 lei pentru adulți. Cel mai probabil, de la 1 Mai va fi deschis vizitatorilor

O taxă de 5 lei copiii și 10 lei adulții, atât ar urma să plătească cei care vor dori să viziteze Muezul Principia din Piața Cetății din Alba Iulia. Asta dacă, consilierii locali ai municipiului reședință de județ vor fi de acord cu un proiect de  hotărâre ce va fi supus la vot miercuri, 22 aprilie, în ședință extraordinară. Este vorba despre proiectul ”Stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice”.

”Având în vedere faptul că în curând vor fi deschise atât locuitorilor acestui oraș cât și turiștilor anumite zone din Fortificația Vauban (Principia și altele), faptul că pentru restaurarea, amenajarea și introducerea în circuitul turistic al acestora s-au cheltuit sume importante de bani precum și faptul că aceste monumente vor necesita pe toată durata de existență lucrări constante de întreținere, conservare,restaurare, reparare, propunem în temeiul prevederilor art. 36(2) lit. b) coroborat cu art. 36(4) lit. c), ale art. 45(2)  și ale art. 115(1) lit. b) din Legea nr. 215/23.04.2001, privind Administrația Publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, stabilirea unei taxe pentru vizitarea monumentelor istorice proprietate a municipiului Alba Iulia în cuantum de 10 lei/persoană adulți și 5 lei/persoană pentru copii și tineri în vârstă de până la 18 ani, se arată în raportul de specialitate, privind stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice.

ELIT

Citiți și FOTO Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat, ci vizitat pentru câteva ore

Vizita la Principia45Reamintim că, inaugurarea  Muzeului Principia din Alba Iulia a avut loc în în luma mai a anului 2014, când de fapt a fost mai mult deschis doar pentru un simpozion organizat aici, cu restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale, după care s-a închis.  Este vorba despre simpozionul “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina”, organizat de  Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Proiectul de punere în valoare  a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a fost contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni și ar fi trebuit finalizat în luna februarie a anului 2014.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă a fost amenajat un lapidarium unde sunt  expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Amenajarea Principia a costat peste 16,5 milioane de lei, iar lucrările au fost executate de firma Grup Corint.  Potrivit unor surse, muzeul va fi deschis publicului, cel mai probabil, de la 1 Mai.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: „România are nevoie de un nou premier: responsabil, puternic și bun profesionist”

România are nevoie de un nou premier: responsabil, puternic și bun profesionist, astfel încât să poată gestiona criza sanitară și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

Așa zis-a Burebista 17 aprilie 2015 at 21:25

Propun să pună barierele la intrare și să cadă la inaugurare exact peste cei care au aprobat cumpărarea lor!

Nu sant robot 17 aprilie 2015 at 22:36

este prima taxa care se percepe in lume pentru intrarea intr-un supermarket……

Ghita 18 aprilie 2015 at 20:03

Nu mai criticati cladirea, ca ii practica, si daca Ioan Popa de la TRANSAVIA, va ajunge Primar in Alba(cu ajutorul nepretuit a lui Cabulea), sigur ca va pune acolo, „custile cu gaini”!

cetatean 17 aprilie 2015 at 23:12

Sau asteptam si vedem aici pozele de la inaugurare moca.

toma 18 aprilie 2015 at 11:01

ma gasiti la intrare. vand aer la punga de 1 leu, si sosoni, o pereche la doua persoane. din pacate nu am decit pe stanga.

dolfi 18 aprilie 2015 at 13:09

tot acolo o sa fiu si eu cu doar 0.99 lei o sa puteti cumpara de la mine bune intentii. Ofer bonus urari de sanatate!!! Oferta limitata!

Horea 18 aprilie 2015 at 12:21

Observ cam multa nemultumire – la cei care comenteaza mai sus – referitor la aceasta taxa.
Este intradevar mărişoara. Mentionez, spre exemplu, ca la intrarea in Cheile Turzii se plateste o taxa cu valoare apropiata. Or acolo,in chei, nu se prea observa interventii materiale care sa justifice asa ceva.
Asa ca …

Așa zis-a Burebista 18 aprilie 2015 at 22:09

Trebuie încurajat turismul în cetate în cele mai variate moduri. Nu trebuie taxat. E simplu: turiștii cheltuie bani. Autoritățile impozitează orice activitate economică din cetate, ba mai mult taxează locurile ocupate de comercianți. Deocamdată nu este atât de dezvoltat turismul încât să-și permită primăria diverse taxe cu scop final de a opri afluența turiștilor.

HH 18 aprilie 2015 at 22:34

Cea mai scumpa mini- statie de metrou- peste 3 milioane de euro ! Mai obtureaza si cladirea Universitatii, dar hava & co. fac ce vor fara sa tina cont de cetateni, de parerea altora si din pacate acum si-a cumparat si fostii opozanti , firavi cum erau….. !

IulianH 19 aprilie 2015 at 12:27

Prostia se plăteste !

Comentariile sunt oprite