Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

TAXĂ de intrare în Muzeul Principia din Piața Cetății din Alba Iulia: 5 lei pentru copii, 10 lei pentru adulți. Cel mai probabil, de la 1 Mai va fi deschis vizitatorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O taxă de 5 lei copiii și 10 lei adulții, atât ar urma să plătească cei care vor dori să viziteze Muezul Principia din Piața Cetății din Alba Iulia. Asta dacă, consilierii locali ai municipiului reședință de județ vor fi de acord cu un proiect de  hotărâre ce va fi supus la vot miercuri, 22 aprilie, în ședință extraordinară. Este vorba despre proiectul ”Stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice”.

”Având în vedere faptul că în curând vor fi deschise atât locuitorilor acestui oraș cât și turiștilor anumite zone din Fortificația Vauban (Principia și altele), faptul că pentru restaurarea, amenajarea și introducerea în circuitul turistic al acestora s-au cheltuit sume importante de bani precum și faptul că aceste monumente vor necesita pe toată durata de existență lucrări constante de întreținere, conservare,restaurare, reparare, propunem în temeiul prevederilor art. 36(2) lit. b) coroborat cu art. 36(4) lit. c), ale art. 45(2)  și ale art. 115(1) lit. b) din Legea nr. 215/23.04.2001, privind Administrația Publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, stabilirea unei taxe pentru vizitarea monumentelor istorice proprietate a municipiului Alba Iulia în cuantum de 10 lei/persoană adulți și 5 lei/persoană pentru copii și tineri în vârstă de până la 18 ani, se arată în raportul de specialitate, privind stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice.

Citiți și FOTO Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat, ci vizitat pentru câteva ore

Vizita la Principia45Reamintim că, inaugurarea  Muzeului Principia din Alba Iulia a avut loc în în luma mai a anului 2014, când de fapt a fost mai mult deschis doar pentru un simpozion organizat aici, cu restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale, după care s-a închis.  Este vorba despre simpozionul “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina”, organizat de  Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Proiectul de punere în valoare  a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a fost contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni și ar fi trebuit finalizat în luna februarie a anului 2014.

Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă a fost amenajat un lapidarium unde sunt  expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Amenajarea Principia a costat peste 16,5 milioane de lei, iar lucrările au fost executate de firma Grup Corint.  Potrivit unor surse, muzeul va fi deschis publicului, cel mai probabil, de la 1 Mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea