Rămâi conectat

Ştirea zilei

Târgurile de animale s-ar putea redeschide peste un an, dar numai pentru vaci și oi, declară președintele ANSVSA, Robert Chioveanu

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă între timp nu vor mai apărea focare de boli majore, târgurile de animale s-ar putea redeschide peste un an, dar numai pentru vaci și oi

*Declarații pentru ziarul „Unirea” oferite de președintele ANSVSA, Robert Chioveanu

Într-un scenariu optimist, târgurile de animale ar putea fi redeschise peste un an, dar numai pentru tranzacții cu bovine și ovine, nu și pentru porcine, și doar dacă până atunci nu vor mai apărea focare de boli majore. Declarația a fost făcută de către președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Robert Chioveanu, prezent la sfârșitul săptămânii trecute în județul Alba.

„Redeschiderea târgurilor de animale va fi posibilă, și noi deja am analizat acest lucru, doar dacă avem o hotărâre a Consiliului Național de Combatere a Bolilor și apoi, în funcție de situația epidemiologică a fiecărui județ sau pe regiunea respectivă, dacă nu sunt boli sau nu evoluează boli majore, aceste târguri vor fi redeschise doar pentru bovine și ovine. Nu am luat în calcul redeschiderea târgurilor pentru specia porcine, pentru că umblă acest virus (n.a. – virusul pestei porcine africane, PPA). Au mai rămas doar două județe la porcul domestic, doar Suceava și Bistrița-Năsăud fără a fi afectate de acest virus al PPA, care a făcut ravagii și va face ravagii în continuare, dacă nu suntem responsabili. Și anume dezastrul economic pe care îl vedem și cu toții suferim, pentru că industria de creștere a porcului, de prelucrare a cărnii de porc, toată industria alimentară a suferit pagube enorm de mari.

Nu se mai pot face schimburi intracomunitare, nu se mai poate face export de carne de porc, nu se mai poate face absolut nimic și în aceste condiții noi suntem blocați. Dacă noi deschidem târgurile și circulația porcului va fi necontrolată (…) se va produce un dezastru, pentru că virusul se va mișca și nu o să-l mai putem stăpâni niciodată”, a declarat dr. Robert Chioveanu. El a explicat că numai crescătorii de animale din cadrul unei asociații profesionale vor putea să cumpere bovine sau ovine când vor fi redeschise târgurile în zonele libere, „în care nu evoluează absolut nicio boală majoră, recunoscută de Oficiul Internațional de Epizootii”.

„Consider că târgurile, imediat cum avem zone și teritorii libere de evoluția unor boli, imediat vom deschide aceste târguri, într-o primă fază pentru specia ovină și bovină. (…) Sperăm ca în județele Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj și Suceava, județe în care dacă după un an de zile nu vor mai evolua focare de PPA la porcul domestic, dacă vom avea și acceptul Comisiei, după un an de zile să putem deschide controlat aceste târguri pentru specia bovină și ovină”, a precizat secretarul de stat.

Întrebat de ziarul „Unirea” dacă Centrul Local de Combatere a Bolilor Alba, unde evoluează focare de PPA în zona Blaj, va putea deschide târgul de animale de la Câmpeni, de exemplu, unde nu sunt focare de PPA sau de alte boli, președintele ANSVSA a răspuns: „Nu, pentru că avem un risc, ca oamenii să vină de la 30 – 50 km (n.a. – dintr-o altă zonă de focar și să împrăștie virusul)”.

*Porcii pot fi tăiați la abatoare și pot fi valorificați dacă nu provin din focare de PPA

La rândul său, dr. Vasile Spînu, directorul DSVSA Alba, a spus că la nivelul județului  comercializarea animalelor domestice se desfășoară în condiții optime, cu respectarea strictă a măsurilor zoosanitare de combatere a PPA și a tuturor prevederilor legislației sanitar-veterinare europene transpuse în legislația națională. „Astfel, având în vedere necesitatea închiderii târgurilor de animale pentru prevenirea răspândirii PPA, DSVSA Alba a venit în sprijinul fermierilor încă de la începutul evoluției bolii pe teritoriul României, în așa fel încât aceștia să poată efectua activități de comerț cu animale în condiții sigure.

Animalele care se comercializau, de regulă, în târguri anterior apariției pestei porcine africane erau în mare parte, bovine, caprine, ovine și porcine. Activitățile de vânzare-cumpărare a acestora au fost posibile și după închiderea târgurilor, sub alte forme prevăzute de lege și fără riscuri de răspândire a îmbolnăvirilor”, a declarat șeful DSVSA Alba. Astfel, în ultimii 2 ani, în județul Alba au fost autorizate 7 baze de achiziții bovine, 6 dintre acestea fiind în Munții Apuseni, la Abrud, Cărpiniș (comuna Roșia Montană), Gârda de Sus, Bistra, Sălciua de Jos și Valea Largă (comuna Sălciua), iar una la Oiejdea (comuna Galda de Jos), aproape de Alba Iulia, dar dacă vor exista solicitări din partea primăriilor sau operatorilor economici, vor fi autorizate baze de achiziții și în alte zone din județ. Totodată, crescătorii de ovine au posibilitatea să își valorifice oile la baza de achiziții de la Pianu, iar la Blaj un funcționează un centru de colectare a bovinelor pentru exportul în țări terțe, un centru similar funcționând și la Galda de Jos, unde se colectează însă nu doar bovine pentru exportul în țări terțe, ci și ovine.

De asemenea, crescătorii de porcine își pot valorifica animalele dacă acestea nu provin din zone afectate de pesta porcina africană, respectiv de pe o rază de 10 kilometri de la locul izbucnirii unui focar. Înregistrarea sau autorizarea mijloacelor de transport pentru animale vii nu se aplică dacă fermierii își transportă propriile animale cu vehicule agricole pe o distanță mai mică de 50 de kilometri de exploatația lor. Trebuie înregistrate mijloacele de transport care efectuează călătorii în scop comercial între 50 și 65 de km (fără perceperea de taxe), autorizarea fiind necesară pentru mijloacele de transport care efectuează călătorii de peste 65 de km, în scop economic. În județul Alba se află 6 abatoare la care fermierii care dețin toate documentele sanitar-veterinare își pot valorifica bovinele, ovinele și caprinele, dar și porcinele. Porcii pot fi tăiați la abatoare, cu respectarea unor condiții speciale, chiar dacă provin din zonele afectate de pesta porcină africană, fără să existe risc de răspândire a îmbolnăvirilor. În plus, DSVSA Alba a emis avize de principiu pentru alte 3 abatoare, de capacitate mică, două dintre ele fiind construite cu fonduri europene.

„Redeschiderea târgurilor de animale ar reprezenta un risc și ar putea fi echivalentă cu o înmulțire necontrolată a focarelor active, în contextul în care oamenii și celelalte animale sunt vectori de transmitere a bolii. Practic, un porc bolnav din târg ar reprezenta nu doar un pericol pentru celelalte suine supuse spre vânzare, ci și pentru cele aflate în gospodării, având în vedere că omul, prin intermediul încălțămintei sau îmbrăcămintei, poate transmite virusul când intră în propria exploatație. Pesta porcina africană, deși nu produce îmbolnăviri la oamenilor, are impact dezastruos la nivel economic și social, cu mortalitate a efectivelor de până la 100%. Târgurile de animale nu pot fi deschise parțial doar în zone neafectate de pesta porcină africană, deoarece legislația europeană, de care trebuie să ținem cont în combaterea bolii, nu prevede astfel de situații și, în plus, această decizie ar putea conduce la o mișcare necontrolată a porcinelor.

Redeschiderea târgurilor este o decizie pe care o așteaptă toată lumea, de la crescători de animale, fermieri și până la achizitori, dar ea trebuie bine chibzuită și se poate lua doar când sunt întrunite toate elementele prevăzute de lege. În caz contrar, decizia ar putea produce efecte catastrofale pentru marile ferme comerciale, dar și pentru simpli gospodari care își cresc animalele cu multă muncă”, a accentuat, la rândul său, dr. Vasile Spînu, directorul DSVSA Alba.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea