Târgul de fete de pe Muntele Găina: Te Deum la Crucea Iancului întru pomenirea eroilor neamului

Paul Voicu - Primar 2020

Astăzi, 21 iulie, în cea de-a doua zi a serbării populare naţionale „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, dis de dimineaţă au început să urce muntele sute de moţi de pe toate văile Arieşului, dar şi de pe văile Crişurilor, precum şi numeroşi turişti veniţi din toate judeţele limitrofe şi chiar din toată ţara.

  În jurul orei 9.30, în prezenţa a peste 1000 de oameni, în cel mai înalt punct al muntelui la „Crucea Iancului” (circa 1500 de metri), cu participarea unui numeros sobor de preoţi din zonă, a început săvârşirea unei slujbe religioase Te Deum – pentru a cinsti cum se cuvine memoria marilor martiri şi eroi ai neamului românesc, între care Avram Iancu este Craiul de legendă al Munţilor Apuseni.

ELIT

            Au fost de faţă şi au luat parte la Te Deum Mircea Hava – primarul municipiului Alba Alba, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui – vicepreşedinte al CJ Alba, Alexandru Pereş – senator PDL de Alba, deputatul Corneliu Olar, Sorin Bumb – administrator public al Judeţului Alba, Ştefan Bardan – fostul prefect de Alba, Raul Tudoraşcu- fost subprefect de Alba, Gheorghe Falcă – primarul Aradului, Ioan Fleşer şi Virgil Tuhuţ – consilieri în cadrul Instituţiei Prefectului de Alba, numeroşi primari din zonă, preşedinţi de filiale „Avram Iancu” din judeţ şi din toată ţara, precum şi şefi ai unor servicii publice deconcentrate, alţi numeroşi invitaţi. De asemenea a sosit aici şi a asistat la slujba religioasă fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu – preşedintele Iniţiativei Civice de Centru Dreapta.

      Reprezentanţii principalelor instituţii judeţene şi locale au depus pe rând coroane  la Crucea Iancului, cinstindu-i astfel memoria.

Mihail David - 2020

            Cu toţii au readus în memoria  celor prezenţi imensa personalitate a lui Avram Iancu, precum şi contribuţia sa însemnată în lupta pentru libertatea şi drepturile românilor, în organizarea rezistenţei româneşti din Munţii Apuseni în anul revoluţionar 1848.

 “Crucea Iancului” de pe Muntele Găina (istoric)

 A fost ridicată la 1 septembrie 1924, la centenarul naşterii lui Avram Iancu, în prezenţa regelui Ferdinand, sub forma unei troiţe de piatră, în amintirea “Craiului” Munţilor, originar din satul cel mai apropiat, Vidra de Sus. În anul 2001, din iniţiativa autorităţilor judeţene de atunci, a fost ridicată o nouă troiţă “ca semn de preţuire pentru eroii  Munţilor Apuseni ştiuţi şi neştiuţi”. Mai trebuie ştiut că în anul 1852, împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, al cărei principe era, aflându-se în drumul spre Sibiu, a urcat pe Muntele Găina, fiind întâmpinat de către Ioan Axente Sever, unul dintre tribunii cei mai apropiaţi ai lui Avram Iancu. De fapt el se aştepta să fie întâmpinat de Avram Iancu, marele conducător de atunci al moţilor, însă acesta nu a vrut să-i facă această onoare. Împăratul l-ar fi căutat pe Craiul Munţilor pentru a-i acorda decoraţia pe care a vrut să i-o înmâneze în 1849, când Avram Iancu s-a aflat la Viena pentru susţinerea drepturilor naţionale ale românilor şi a refuzat să primească decoraţia imperială, spunând: “Naţiunii să-i se dea drepturile promise, atunci voi primi, acum nu”.

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

4 Comentarii

raul 22 iulie 2012 at 17:21

Cele mai multe poze sunt cele cu „la famiglia” PDL.
Ei sunt reprezentativi pentru evenimentul respectiv ?

Aniela Prode 23 iulie 2012 at 9:01

Pe USL ii doare undeva de traditiile noastre. Nici actualul prefect si nici un deputat sau senator USL nu si-a miscat fundul sa participe la aceasta renumita sarbatoare . Vorbesc in cunostinta de cauza. Am fost prezenta acolo chiar la slujba.

jon 23 iulie 2012 at 16:57

cum sa lipseasca HOTUL MOTILOR si TURNATORUL TRANDAFIR de la un asa eveniment…dupa cum arata din cauza diabetului nu e sigur ca mai prind bratarile si pijamalele in dungi…

??????????? 24 iulie 2012 at 22:06

Dar nu l-am văzut pe Negruț……..tot mai mult se confirmă că este îndepărtat de la mafia portocalie…….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...