Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Țara tuturor posibilităților: Opt din zece gospodării au acces la Internet, dar încă avem primării care țin contabilitate cu creionul pe hârtie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Țara tuturor posibilităților: Opt din zece gospodării au acces la Internet, dar încă avem primării care țin contabilitate cu creionul pe hârtie

Poate că nu avem noi multe, dar opt gospodarii din zece au acces la Internet, potrivit Institutului Național de Statistică.

Din păcate, suntem repetenţi la capitolul digitalizare. Cu alte cuvinte, avem tehnologie, dar nu știm să o folosim. Nu toate instituțiile publice au calculatoare. Aşa că își țin contabilitatea cu creionul o recunoaște, chiar ministrul de resort.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În jur de 70% dintre români intră pe Internet de mai multe ori pe zi. Iar peste 20% îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. În creştere cu peste un procent față de anul trecut, însă, mult peste ce se întâmpla în mediul rural în 2013. Atunci doar 26% dintre gospodarii aveau Internet instalat acasă.

Peste 88% dintre casele de la oraș au acces la Internet, arată datele Institutului Național de Statistică. Și la sate procentul este unul ridicat – peste 73% dintre gospodăriile din mediul rural au acces la Internet. Și chiar dacă țara noastră poate să se laude cu una dintre cele mai mari viteze la internet din Uniunea Europeană, suntem pe ultimul loc la digitalizare.

Avem net, dar nu știm să îl folosim şi nu am dobândit competențe digitale.

Gabriel Petrea, Director general adjunct Universitatea Polithenică București: „Avem două generații, cea care a intrat în contact cu Internetul atunci când el a apărut în România, dar care nu a fost educată să-l folosească și a dolua generație, cea care s-a născut cu Internetul și care, de asemenea, din păcate nu este învățată să utilizeze internetul la adevărata sa valoare. Practic, majoritatea tinerilor utilizează Internetul doar pentru rețelele sociale și mai puțin pentru a se educa.”

Iată ce se întâmplă pe platforma ghişeul.ro, unde oamenii îşi pot plăti taxele şi impozitele.

Sebastian Burduja, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Situația se prezintă astfel: din rândul comunelor avem 28% doar pe ghişeul.ro, asta înseamnă că încă sunt peste 70% care nu au intrat pe ghișeul.ro. Trebuie să mă duc personal la sediul primăriei, să bat în geam și să plătesc efectiv taxele în persoană. Pe de altă parte, alții nu au bani. De exemplu, sunt încă primării care își țin a lor contabilitate cu creionul sau cu pixul pe hârtie, nu au nici măcar un sistem bazat pe un tabel electronic”

Pe categorii de vârstă, 73% dintre romanii între 55 şi 74 de ani au folosit cel puţin o dată Internetul în timp ce pentru tineri nu mai prezintă aproape niciun secret.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Florin Piersic, transportat de urgență, din Cluj-Napoca, la un spital din București, cu ajutorul unei aeronave medicale Actorul Florin Piersic este transferat de urgență cu un avion medical de la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca la un spital din București. Surse citate de Realitatea PLUS indică faptul că actorul va fi internat de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea