Rămâi conectat

Actualitate

Țânțarul tigru, purtător de boli mortale, prezent în România: 42 de persoane au decedat în țara noastră anul trecut

Adela Spătar

Publicat

în

Țânțarul purtător de boli mortale a ajuns în țara noastră. Numai în 2018 s-a înregistrat 42 de persoane care au dezvoltat o formă gravă a bolii West Nile, ajungând până la deces. Anul acesta, numărul persoanelor afectate este mult mai mic, până în prezent înregistrându-se doar 8 cazuri de meningită West Nile.

În ultimii ani, temperaturile ridicate au favorizat apariția mai multor specii de țânțari, printre care și unul dintre cele mai periculoase, țânțarul Tigru, provenit din zonele tropicale, care a ajuns, însă, și în Europa, inclusiv în țara noastră.

Această specie de țânțar este un adevărat pericol pentru populație, întrucât poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra dengue, malarie, Zika sau meningita West Nile, spun specialiștii. Cercetătorii chinezi au reușit să eradicheze aproape în totalitate o întreagă populație de țânțari din această specie extrem de invazivă, în urma unui experiment desfășurat pe două insule din provincia Guangdong.

În urma acestui experiment, numărul țânțarilor din specia Tigru Asiatic- principala sursă de mușcături și transmitere a unor boli infecțioase – a fost redus cu până la 94%, iar numărul de înțepături a scăzut cu 97%. Acest lucru s-a realizat prin limitarea abilității insectelor de reproducere. Femelele au fost sterilizate cu radiații scăzute, iar masculii au fost infectați cu bacteriile Wolbachia. Țânțarii au fost apoi eliberați pe două insule din apropierea orașului Guangzhou, în perioada de vârf de reproducere din 2016 și 2017.

Rezultatele au fost peste nivelul așteptărilor, iar experimentul a fost unul dintre cele mai de succes teste de reducere a țânțarilor de până acum, având în vedere că este vorba de o specie extrem de greu de exterminat.

Țânțarul tigru, prezent și în România

Țara noastră a fost și ea pe harta roșie a maladiilor periculoase transmise de țânțari. Înmulțirea infecțiilor a fost pusă pe seama schimbărilor climatice tot mai accentuate din ultimii ani, fapt care a favorizat înmulțirea acestor insecte, iar ulterior a virusurilor.

La noi, cea mai frecventă boală provocată de aceste insecte este West Nile, care în anul 2018 a provocat cele mai multe îmbolnăviri în România, înregistrându-se nici mai mult, nici mai puțin de 277 de cazuri la nivelul întregii țări. Dintre aceștia, 42 au avut o formă gravă a bolii, fapt care a dus la deces. Anul 2019 pare unul liniștit în ceea ce privește lupta cu bolile provocate de țânțari. Până în momentul de față s-au înregistrat doar 8 cazuri de meningită West Nile.

sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea