Tânăr de 24 de ani, din Șugag, prins cu un detector de metale deținut ilegal – A fost amendat iar aparatul a fost confiscat

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Poliţiştii din Şugag au depistat un bărbat din comună, care deţinea, ilegal, un detector de metale. Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional, iar detectorul de metale a fost confiscat. Poliţia reaminteşte faptul că, pentru deţinerea unui detector de metale, este necesară obţinerea unei autorizaţii.

La data de 24 noiembrie a.c., poliţiştii Postului de Poliţie Șugag au efectuat o acţiune, pe raza comunei Şugag, ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea delictelor de la normele legale privind protecţia patrimoniului arheologic.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Cu ocazia acestei acţiuni, a fost depistat un cetățean, în vârstă de 24 de ani, din comună, care deţinea, fără autorizaţie, un detector de metale.

Acesta a fost sancţionat contravenţional, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1 pct. 10 din Ordonanța nr. 43/2000, iar detectorul de metale a fost confiscat.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aminteşte celor interesaţi de achiziţionarea unui detector de metale, faptul că o pot face doar de la societăţi comerciale autorizate, conform O.G. 43/2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional şi a Legii 258/2006 privind modificarea şi completarea O.G. 43/2000.

După achiziţionarea aparatului este necesară obţinerea unei autorizaţii de deţinere a detectorului de metale.

Această autorizaţie se eliberează de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru persoanele care au domiciliul pe raza judeţul Alba, după prezentarea următoarelor documente:

– Cerere tip;

– Carte de identitate şi copie;

– actul cu care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale (copie şi original)

– Chitanţa emisă de unităţile CEC din care să rezulte că a fost achitată suma de 10 lei, reprezentând taxa pentru autorizaţie;

– Certificat de cazier judiciar;

Dosarul se depune la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, Alba Iulia, P-ta I.C. Brătianu, nr. 1 A.

Pentru informaţii suplimentare poate fi accesată pagina de internet https://ab.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/model-de-cerere-privind-detinerea-si-comercializarea-detectoarelor-de-metale

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419