Rămâi conectat

Actualitate

Suprafaţa agricolă a României va fi protejată de secetă prin realizarea de sisteme de irigaţii: Ce termen avansează ministrul Agriculturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suprafaţa agricolă a României va fi protejată de secetă prin realizarea de sisteme de irigaţii: Ce termen avansează ministrul Agriculturii

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat vineri, la Arad că toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii, însă vor exista şi investiţii în sisteme de prevenire a căderilor de grindină.

Prezent la Târgul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a spus că 2022 a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a spus ministrul.

Cât despre porumb, Petre Daea a spus că „situaţia este mai delicată”, dar că va fi acoperit necesarul de consum al României. El a precizat că a început recoltarea porumbului şi acum suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.

Ministrul a mai spus că în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat că deocamdată nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

Daea a precizat că Ministerul Agriculturii are un program împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene astfel ca „până în 2027 să fie protejată întreaga ţară”.

Până la această dată avem o suprafaţă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a precizat ministrul.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea