Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

SUPER LUNA: Cea mai mare lună plină din ultimii 70 de ani va putea fi admirată pe 14 noiembrie 2016

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

super-lunaSUPER LUNA este un fenomen fascinant pentru pasionații de astronomie. Pe 14 noiembrie, luna se va afla la cea mai mică distanță de Pământ, fiind cu 30% mai strălucitoare și cu un diametru cu 14% mai mare decât în mod normal. Un astfel de fenomen nu a mai avut loc din 1948. „Luna plină din 14 noiembrie este cea mai mare din 2016 și totodată ziua în care satelitul natural al Pământului va fi cel mai aproape de noi în acest secol 21”, se arată într-un comunicat al NASA.

Pasionații de astronomie cu siguranță nu vor rata fenomenul, pentru că următorul eveniment similar va avea loc abia în data de 25 noiembrie 2034. Specialiștii de la NASA susțin că fenomenul are loc deoarece Luna are o orbită eliptică numită perigeu, care se va afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât cealaltă parte, apogeul.

Când Soarele, Luna și Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, se numește „syzygy”. Când acest eveniment se petrece având partea perigeului înspre planeta noastră, iar Luna se află în partea opusă a Pământului dinspre Soare, fenomenul se numește syzygy-perigeu.

Super luna nu este tocmai un fenomen neobișnuit, însă pe 14 noiembrie fenomenul va fi unul mult mai amplu decât cel care a avut loc pe 16 octombrie sau decât cel pe care o să-l putem observa pe 14 decembrie.

Așadar anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată, arată NASA pe site-ul oficial. Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfârșitul anului 2016. Una a fost deja vizibilă pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va fi pe 14 decembrie.

 

Sursa: hotweek.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea