Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Subcomisarul Ioan Mircea Hentea este noul comandant al Poliţiei Cugir

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri la sediul Poliţiei Cugir a avut loc o şedinţă de lucru, la care a participat chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. În cadrul şedinţei au fost anunţate unele schimbări în echipa managerială a Poliţiei Oraşului Cugir. Comisarul şef de poliţie Olaru Nicolae a fost eliberat, la cerere, din funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Cugir şi a fost numit în funcţia de şef al Secţiei II Poliţia Rurală Vinţu de Jos, transmite IPJ Alba
Prin Dispoziţia şefului IPJ Alba, de ieri, la conducerea Poliţiei Oraşului Cugir, a fost împuternicit, pentru o perioadă de 6 luni, subcomisarul de poliţie Mircea-Ioan Hentea. Începând cu aceeaşi dată, comisarul şef de poliţie Călin Mihael Ioaneş, a fost împuternicit, pentru o perioadă de 6 luni, adjunct al şefului Poliţiei Oraşului Cugir.
Subcomisarul de poliţie Mircea Ioan Hentea este născut în data de 2.11.1976 în Copşa Mică, Sibiu. Este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, promoţia 2000 şi al cursului postuniversitar de perfecţionare în specializarea „Psihologie judiciară” din cadrul Facultăţii de Drept al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, promoţia 2009.Din anul 2000 şi până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Poliţia oraşului Cugir, unde între anii 2000-2002 a îndeplinit funcţia de ofiţer în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale iar începând cu anul 2002 până în prezent a îndeplinit funcţia de ofiţer specialist în cadrul Compartimentului Cercetări Penale. Fiind singurul ofiţer de cercetare penală din cadrul Poliţiei oraşului Cugir, începând cu anul 2002, a coordonat activitatea pe linie de cercetare penală desfăşurată la nivelul acestei subunităţi de poliţie.
Comisarul şef Călin Mihael Ioaneş este născut la data de 14.07.1963 în Cugir. Este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi M.Ap.N. „Nicolae Bălcescu”, promoţia 1987, a Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii din Oradea, promoţia 1999 şi a două cursuri postuniversitare de Psihologie Judiciară organizate de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca. După absolvirea şcolii de ofiţeri a fost repartizat la Detaşamentul „Păuliş” din Lipova. Din anul 1990 a fost mutat la IPJ Alba, unde în perioada 1990 – 2011 a îndeplinit funcţii de ofiţer operativ şi specialist – judiciar, în cadrul Poliţiei Cugir iar începând cu anul 2001 până în prezent a îndeplinit funcţia de ofiţer specialist la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Alba.
În cadrul aceleiaşi şedinţe de lucru, la care a participat întregul efectiv din cadrul Poliţiei Oraşului Cugir, a avut loc şi evaluarea activităţii Poliţiei Cugir pentru primul semestru din 2011 iar în urma analizei efectuate au rezultat anumite deficienţe constatate în activitatea acestei structuri de poliţie.
De asemenea a fost prezentat rezultatul sondajului de opinie realizat de specialişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Alba împreună cu Universitatea „1 Decembrie 1918”, privind siguranţa cetăţeanului şi percepţia faţă de activitatea poliţiei din oraşul Cugir. În sondaj este evidenţiat faptul că cetăţenii oraşului Cugir au unele nemulţumiri referitoare la activitatea poliţiei, privind asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Faptul că în 26 mai 2011, pentru drenajul criminalităţii din Cugir a fost nevoie de 154 de poliţişti şi jandarmi, cu 36 de maşini de intervenţie, veniţi din municipiul Alba Iulia (cea mai amplă desfăşurare de forţe din istoria IPJ Alba din ultimele două decenii) a confirmat tristele rezultate ale sondajului.
Prin schimbările făcute la nivelul conducerii Poliţiei Cugir, conducerea IPJ Alba încearcă să eficientizeze activitatea poliţiei pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din Cugir, se arată în comunicatul IPJ Alba.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea