Ziarul Unirea

STUDIU: Zahărul ”trezește„ celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ”trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează marți The Independent, citat de Agerpres. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate.

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.

ELIT

Publicat în jurnalul științific ”Nature Communications”, proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.

Însă această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

”Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelein. ”Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii”

Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ”consecințe majore” și vor oferi ”o bază pentru studii viitoare în acest domeniu”. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

Cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente în mod obișnuit în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.

”Am observat la drojdii că descompunerea zaharurilor este asociată prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdiilor cât și a celulelor canceroase”, a adăugat Thevelein. ”Este remarcabil faptul că acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul îndelungatei evoluții a celulelor de levuri la oameni”, a mai spus el.

sursa: agerpres

Save

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

(P) DENT ESTET Sibiu – primul loc în piața de stomatologie privată locală, la doar un an de la inaugurare, conform datelor financiare din 2019

Grupul DENT ESTET înregistrează în Sibiu, în anul 2019, încasări de 4.151.000 lei. Această nouă performanță financiară îl clasează pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI Dacă nu ne e sete, mulţi dintre noi uităm efectiv… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DEZASTRU ecologic între Micești și Șard, la liziera orașului Alba Iulia. Când nepăsarea devine reflex

DEZASTRU ecologic între Micești și Șard, la liziera orașului Alba Iulia. Când nepăsarea devine reflex „Numai pescar să nu fi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Leurda, planta medicinală vedetă a primăverii, datorită efectelor sale curative

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Merișoarele – proprietăți • Miraculoasele afine roșii sau merișoare • Ceai de merișor •  Rețete cu merișoare. Merişorul sau afinul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism Ţelina este o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro