Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU: România are a cincea cea mai mare piață de contrabandă de țigări din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

În România s-au vândut, prin contrabandă, peste 4,15 miliarde de țigarete în 2017, adică aproximativ 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei, țara noastră ocupând astfel locul 5 în Europa, poziție ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori, potrivit unui studiu de specialitate.

”Rețelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de țigarete în 2017, adică aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei. Volume mai mari de țigarete de contrabandă au ajuns doar pe piețele din Germania, Polonia, Marea Britanie și Franța, state cu populații de două până la cinci ori mai mari decât România. România ajunge astfel pe un nedorit loc 5 în Europa, poziție ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori”, se arată în studiul asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei, realizat de către KPMG pentru tink-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

Împreună, primele 5 state ca volume de țigarete traficate ilegal, printre care și România, reprezintă circa două treimi (62%) din piața neagră de la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției, adică de două ori mai mult decât toate celelalte 25 de state analizate la un loc.

Studiul RUSI confirmă că traficul ilicit de țigarete este o activitate cu risc redus și cu beneficii mari pentru grupurile transnaționale de criminalitate organizată. În total, pierderile financiare la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției au depășit 10 miliarde de euro, bani care au finanțat activități criminale.

”În 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei a fost de 8,7%, adică aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în România în același an. țara noastră este atractivă pentru contrabandiști din cauza celor 2.000 de kilometri de graniță cu state non-UE în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România. De aceea este absolut necesară hotărârea autorităților de a aloca toate resursele necesare luptei împotriva rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Potrivit raportului, 8,7% din totalul țigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale, adică peste 44,7 miliarde de țigarete Ucraina, Belarusul, Algeria si Moldova sunt principalele surse identificabile de țigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției.

Principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă din România sunt Ucraina și Moldova, unde țigările costă în medie mai puțin de 4,5 lei.

”Dintre primele 6 țări cele mai expuse la fenomenul traficului ilicit, România a înregistrat cea mai mică scădere a volumului de țigări consumate din piața ilicită (0,26 miliarde țigarete) față de anul precedent. Franța și Polonia au înregistrat scăderi de câte 1,35 miliarde țigarete, Italia o scădere de 0,94 miliarde de țigarete, iar Germania a înregistrat o scădere de 0,6 miliarde țigarete.
România are cele mai scumpe țigări legale din Europa de Est, după Ungaria (3,61 euro), chiar și fără a ține cont de puterea de cumpărare. Având un preț mediu de 3,31 euro per pachet, țigările din România sunt mai scumpe decât în Polonia (3,19 euro), Slovacia (3,13 euro), Bulgăria (2,55 euro) sau țările baltice (Estonia – 3,24 euro, Lituania – 2,99 euro, Letonia – 3,03 euro).

Peste 50% din piața ilicită din România este reprezentată de 2 mărci clasificate ca” illicit whites” a căror proveniența nu poate fi determinată: Marble & Ashima”, se arată în document.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]

Citește mai mult

Actualitate

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea