Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU: Părinţii susţin că nu sunt de acord cu bătaia, dar copiii spun că sunt bătuţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

imagesConform unui studiu, 81 la sută dintre părinţi afirmă că sunt împotriva bătăii ca formă de corecţie, dar 62 la sută dintre copii afirmă că sunt loviţi cu palma sau cureaua. Statisticile arată că fenomenul violenţei împotriva copilului a scăzut în ultimii 10 ani, după ce bătaia a fost interzisă prin lege

Organizaţia „Salvaţi copiii” a prezentat joi, de Ziua împotriva violenţei asupra copilului, studiul „Abuzul şi neglijarea copiilor”, care arată că după interzicerea prin lege a bătăii (Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului), această formă de corecţie a scăzut simţitor faţă de perioada anterioară intrării în vigoare a actului normativ.

Conform cercetării, abuzul verbal (cuvinte jignitoare, injurii directe) a scăzut semnificativ în opinia părinţilor, de la 24-38 la sută la 3-5 la sută.

„Analizând răspunsurile oferite de copii, abuzul verbal are, la nivelul anului 2012, o valoare de aproximativ 16 la sută, incidenţa fiind cu aproximativ 10 procente mai mare comparativ cu datele oferite de părinţi. Explicaţia, atât pentru diferenţele dintre perioadele analizate, cât şi pentru diferenţele între răspunsurile oferite de părinţi şi copii, poate fi dată de dezirabilitatea socială a răspunsurilor oferite de părinţi, comportamentul de a jigni /înjura un copil fiind definit inadecvat de majoritatea persoanelor. În acest context, chiar dacă abuzul verbal /emoţional are loc, părinţii tind să nu recunoască aceste comportamente”, se arată în studiu.

În ce priveşte abuzul fizic uşor (bătaie cu mâna fără a-i rămâne copilului urme), acesta s-a menţinut constant, în jurul valorii de 38 la sută, în opinia părinţilor. Analizând însă răspunsurile copiilor, s-a constatat că valoarea acestui indicator a scăzut de la 84 la 62 de procente.

„Incidenţa abuzului fizic sever (bătaie cu diverse obiecte) a scăzut semnificativ, măsurată atât în cazul răspunsurilor părinţilor, cât şi în opinia copiilor. Totuşi, această formă de abuz se menţine în jurul valorii de 10 la sută în cazul răspunsurilor oferite de părinţi şi 30 la sută în cazul răspunsurilor oferite de copii. (…) Incidenţa abuzului sexual s-a menţinut în jurul aceloraşi valori (0,1 – 0,5 la sută în cazul eşantionului de părinţi şi doi-cinci la sută în cazul celui alcătuit din copii”, se mai menţionează în studiul citat.

Sursa Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea