Rămâi conectat

Actualitate

Studenții vor putea studia în format online și anul viitor: Anunțul ministrului Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Studenții vor putea studia în format online și anul viitor: Anunțul ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că de anul viitor, universitățile din țară vor putea preda online, însă există anumite precizări în acest sens. Astfel, pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat, ministrul Educației a spus ce anume trebuie făcut.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că universitățile vor putea preda online începând de anul viitor. Dar pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat, este necesar ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate care să prevadă ponderea lor, „diferențiat în funcție de domeniul de studiu – spre exemplu, științe medicale sau științe inginerești sau științe socio-umane sau arte”, dar și în funcție de ciclurile de studii licență, master sau doctorat, conform Edupedu.ro.

„ARACIS are disponibilitatea să facă aceste eforturi astfel încât standardele să fie aprobate într-un termen de 90 de zile. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie. La jumătatea lunii iulie, semestrul II al acestui an universitar va fi încheiat.

În concluzie, Ministerul Educației face eforturi în limitele de competență de legalitate pentru modernizarea învățământului superior inclusiv din perspectiva susținerii digitalizării, astfel încât la începutul anului universitar 2022-2023 aceste schimbări să poată produce efecte pozitive”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru sursa citată.

Ce a spus ministrul Educației

De asemenea, Ministrul Educației le-a comunicat universtităților și răspunsul Curții de Conturi cu privire la finanțarea cursurilor universitare organizate online după încheierea stării de alertă, ce a fost instituită din cauza pandemiei COVID-19. Sorin Cîmpeanu a explicat că, „practic, Curtea de Conturi ne spune că atâta vreme cât nu există derogări, finanțarea cursurilor cu frecvență făcute în regim online nu este legală”.

„Autoritatea responsabilă pentru calitatea în educație care face ca diplomele românești să fie recunoscute internațional nu este Curtea de Conturi, ci ARACIS. Și raportat la competențele conferite de lege, Curtea de Conturi a României nu are atribuții în acordarea de consultanță sau în emiterea unor puncte de vedere vizând modul de interpretare a dispozițiilor legale și aplicarea acestora”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, referitor la următoarea precizarea făcută de Curtea de Conturi în răspunsul trimis Ministerului: „opinăm că, în măsura în care se apreciază că există neclarități în ceea ce privește formatul în care se poate desfășura procesul de predare – evaluare în cadrul formei de învățământ cu frecvență până la sfârșitul anului universitar 2021-2022, precum și modalitatea de finanțare în cazul realizării procesului de predare – evaluare online, Ministerul Educației, în calitate de autoritate de reglementare în domeniu, poate promova un proiect de act normativ cu forță juridică de lege care să lămurească toate aceste aspecte”.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea