Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Stresul la copii. Află cum se manifestă şi ce soluţii există prin care îţi ajuţi copilul să îi facă faţă

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Pentru adulţi, copilăria pare o perioadă lipsită de griji. Dar şi copiii pot fi stresaţi. Şcoala sau grupul lor de prieteni poate crea uneori presiuni de care copilul să se simtă copleşit. Nu-ţi poţi proteja copilul de stres, dar îl poţi ajuta să dezvolte mecanisme prin care să îi facă faţă şi să rezolve problemele de zi cu zi.

În cazul unui copil, stresul apare atunci când acesta este incapabil să se adapteze la nou, sau este copleşit de situaţii sau de responsabilităţi. Chiar şi un copil foarte mic poate resimţi stresul la nivel emoţional, comportamental sau fizic. Ca urmare, el poate să devină mai agresiv, să se izoleze mai mult, să îşi schimbe rutina de mâncare şi de somn, să se plângă mereu că are un disconfort fizic sau să refuze să se despartă de părinţi.

De cele mai multe ori, copiii nu iniţiază discuţii în care să spună ce îi deranjează sau ce îi nelinişteşte, aşa că poţi lua initiaţiva unei astfel de discuţii, ca prim pas din procesul de rezolvare a problemelor. Nu este tocmai uşor pentru părinţi să accepte că cel mic poate fi stresat şi, mai ales, să ştie cum să acţioneze.

Iată, însă, câteva idei:
Spune cu voce tare ce ai observat
Spune-i copilului că ai observat faptul că ceva îl supără. Dacă poţi, spune şi ce sentimente crezi că are în acel moment. De exemplu, poţi spune: „Pare că eşti încă supărat în legătură cu ce s-a întâmplat în parc”. Nu trebuie să sune ca o acuzaţie, ci ca o observaţie obişnuită, care să îl facă pe copil să înţeleagă că eşti interesat să afli mai multe despre lucrurile care îl îngrijorează.
Ascultă-ţi copilul 
După ce îl rogi să-ţi spună ce este în neregulă, ascultă-l cu atenţie şi calm. Arată-i interes, răbdare, deschidere. Evită să judeci situaţia, să îl acuzi de ceva, sau să îi spui ce era mai bine să facă. Ideea este să îl laşi să îşi exprime grijile şi sentimentele. Încearcă să îl faci să-ţi spună întreaga întâmplare, punându-i întrebări de tipul: „Şi apoi ce s-a întâmplat?”. Dă-i cât timp are nevoie pentru a povesti.
Formulează un scurt comentariu în legătură cu sentimentele pe care crezi că le-a experimentat
De exemplu, poţi spune „Asta pare că a fost supărător”, „Înţeleg că te-ai simţit furios pentru că nu te-au lăsat să te joci cu ei” sau „Pare că situaţia a fost nedreaptă pentru tine”. Dacă faci asta, îi arăţi că înţelegi ce a simţit şi de ce a simţit acele lucruri. Şi că îţi pasă. Dacă va simţi că îl înţelegi şi îl asculţi se va simţi mai bine în acele momente stresante.
„Etichetează” sentimentele
Mulţi copii nu ştiu încă să exprime în cuvinte ceea ce simt. În situaţia în care copilul tău pare furios sau frustrat, foloseşte aceste cuvinte pentru a-l ajuta şi pe el să indentifice sentimentele. Dacă va învăţa să îşi analizeze starea emoţională, va fi mai puţin probabil să atingă punctul în care sentimentele negative se acumulează şi el începe să aibă un comportament violent.
Ajută-l să se gândească la soluţii
Dacă o problemă specifică declanşează stresul, discutaţi împreună despre ce e de făcut.  Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la cateva idei. Poti sa incepi tu cu una, dar lasa-l si pe el sa participe activ, pentru ca il va ajuta sa-si dezvolte increderea in sine. Sustine ideile reusite si dezvolta-le. Intreaba-l cum crede ca le va putea aplica.
Asculta si treci la altceva
Uneori faptul ca poate vorbi, ca va fi ascultat si inteles, este tot ce are nevoie copilul pentru a se simti mai bine. Apoi poti schimba subiectul si poti trece la altceva, mai pozitiv si mai relaxant. Ai grija sa nu cazi in capcana de a acorda problemelor mai multa atentie decat merita.
Limiteaza stresul, acolo unde este posibil
Daca anumite situatii cauzeaza stresul, vezi daca exista o cale sa schimbi ceva. De exemplu, daca prea multe activitati extrascolare duc des la stres in ceea ce priveste temele, poate este necesar sa renunti la unele dintre aceste activitati. Astfel, copilul va avea mai mult timp si mai multa energie pentru teme.
Pur si simplu, fii acolo
Copiii nu vor intotdeauna sa vorbeasca despre ce ii deranjeaza, iar uneori nu este nimic in neregula cu asta. Lasa-ti copil sa inteleaga ca vei fi acolo pentru el atunci cand va vrea sa vorbeasca. Chiar daca e suparat si nu vrea sa povesteasca de ce, asta nu inseamna neaparat ca vrea sa fie singur. Il poti ajuta pur si simplu fiind acolo si tinandu-i companie. Propune-i sa faceti impreuna o plimbare, sa vedeti un film sau sa faceti ceva dulce.
Ai rabdare
Ca parinte, doare sa iti vezi copilul nefericit sau stresat. Dar incearca sa rezisti tentatiei de a rezolva orice mica problema. In schimb, concentreaza-te pe a-ti invata copilul, incet, dar sigur, sa gaseasca el solutii la probleme. Pentru ca niciodata nu vei putea sa ii rezolvi tu fiecare problema, dar daca il inveti cum sa se descurce singur, va face fata mai usor situatiile stresante din viitor.
Sursa: portalinvatamant.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste

Unirea Ziarul

Publicat

în

Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025  pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea