Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Stresul la copii. Află cum se manifestă şi ce soluţii există prin care îţi ajuţi copilul să îi facă faţă

Publicat

în

Pentru adulţi, copilăria pare o perioadă lipsită de griji. Dar şi copiii pot fi stresaţi. Şcoala sau grupul lor de prieteni poate crea uneori presiuni de care copilul să se simtă copleşit. Nu-ţi poţi proteja copilul de stres, dar îl poţi ajuta să dezvolte mecanisme prin care să îi facă faţă şi să rezolve problemele de zi cu zi.

În cazul unui copil, stresul apare atunci când acesta este incapabil să se adapteze la nou, sau este copleşit de situaţii sau de responsabilităţi. Chiar şi un copil foarte mic poate resimţi stresul la nivel emoţional, comportamental sau fizic. Ca urmare, el poate să devină mai agresiv, să se izoleze mai mult, să îşi schimbe rutina de mâncare şi de somn, să se plângă mereu că are un disconfort fizic sau să refuze să se despartă de părinţi.

De cele mai multe ori, copiii nu iniţiază discuţii în care să spună ce îi deranjează sau ce îi nelinişteşte, aşa că poţi lua initiaţiva unei astfel de discuţii, ca prim pas din procesul de rezolvare a problemelor. Nu este tocmai uşor pentru părinţi să accepte că cel mic poate fi stresat şi, mai ales, să ştie cum să acţioneze.

Elit - Gustul Desăvârșit
Iată, însă, câteva idei:
Spune cu voce tare ce ai observat
Spune-i copilului că ai observat faptul că ceva îl supără. Dacă poţi, spune şi ce sentimente crezi că are în acel moment. De exemplu, poţi spune: „Pare că eşti încă supărat în legătură cu ce s-a întâmplat în parc”. Nu trebuie să sune ca o acuzaţie, ci ca o observaţie obişnuită, care să îl facă pe copil să înţeleagă că eşti interesat să afli mai multe despre lucrurile care îl îngrijorează.
Ascultă-ţi copilul 
După ce îl rogi să-ţi spună ce este în neregulă, ascultă-l cu atenţie şi calm. Arată-i interes, răbdare, deschidere. Evită să judeci situaţia, să îl acuzi de ceva, sau să îi spui ce era mai bine să facă. Ideea este să îl laşi să îşi exprime grijile şi sentimentele. Încearcă să îl faci să-ţi spună întreaga întâmplare, punându-i întrebări de tipul: „Şi apoi ce s-a întâmplat?”. Dă-i cât timp are nevoie pentru a povesti.
Formulează un scurt comentariu în legătură cu sentimentele pe care crezi că le-a experimentat
De exemplu, poţi spune „Asta pare că a fost supărător”, „Înţeleg că te-ai simţit furios pentru că nu te-au lăsat să te joci cu ei” sau „Pare că situaţia a fost nedreaptă pentru tine”. Dacă faci asta, îi arăţi că înţelegi ce a simţit şi de ce a simţit acele lucruri. Şi că îţi pasă. Dacă va simţi că îl înţelegi şi îl asculţi se va simţi mai bine în acele momente stresante.
„Etichetează” sentimentele
Mulţi copii nu ştiu încă să exprime în cuvinte ceea ce simt. În situaţia în care copilul tău pare furios sau frustrat, foloseşte aceste cuvinte pentru a-l ajuta şi pe el să indentifice sentimentele. Dacă va învăţa să îşi analizeze starea emoţională, va fi mai puţin probabil să atingă punctul în care sentimentele negative se acumulează şi el începe să aibă un comportament violent.
Ajută-l să se gândească la soluţii
Dacă o problemă specifică declanşează stresul, discutaţi împreună despre ce e de făcut.  Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la cateva idei. Poti sa incepi tu cu una, dar lasa-l si pe el sa participe activ, pentru ca il va ajuta sa-si dezvolte increderea in sine. Sustine ideile reusite si dezvolta-le. Intreaba-l cum crede ca le va putea aplica.
Asculta si treci la altceva
Uneori faptul ca poate vorbi, ca va fi ascultat si inteles, este tot ce are nevoie copilul pentru a se simti mai bine. Apoi poti schimba subiectul si poti trece la altceva, mai pozitiv si mai relaxant. Ai grija sa nu cazi in capcana de a acorda problemelor mai multa atentie decat merita.
Limiteaza stresul, acolo unde este posibil
Daca anumite situatii cauzeaza stresul, vezi daca exista o cale sa schimbi ceva. De exemplu, daca prea multe activitati extrascolare duc des la stres in ceea ce priveste temele, poate este necesar sa renunti la unele dintre aceste activitati. Astfel, copilul va avea mai mult timp si mai multa energie pentru teme.
Pur si simplu, fii acolo
Copiii nu vor intotdeauna sa vorbeasca despre ce ii deranjeaza, iar uneori nu este nimic in neregula cu asta. Lasa-ti copil sa inteleaga ca vei fi acolo pentru el atunci cand va vrea sa vorbeasca. Chiar daca e suparat si nu vrea sa povesteasca de ce, asta nu inseamna neaparat ca vrea sa fie singur. Il poti ajuta pur si simplu fiind acolo si tinandu-i companie. Propune-i sa faceti impreuna o plimbare, sa vedeti un film sau sa faceti ceva dulce.
Ai rabdare
Ca parinte, doare sa iti vezi copilul nefericit sau stresat. Dar incearca sa rezisti tentatiei de a rezolva orice mica problema. In schimb, concentreaza-te pe a-ti invata copilul, incet, dar sigur, sa gaseasca el solutii la probleme. Pentru ca niciodata nu vei putea sa ii rezolvi tu fiecare problema, dar daca il inveti cum sa se descurce singur, va face fata mai usor situatiile stresante din viitor.
Sursa: portalinvatamant.ro

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare