Rămâi conectat

Curier Județean

ȘTIREA TA: ”Nu mi-a spus nimeni că pot beneficia de indemnizație pentru mame cu handicap, deși mi se fac periodic anchete sociale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sunt o mamă cu grad accentuat de handicap, a unui copil de 1 an și 8 luni și doresc să atrag atenția mamelor cu handicap, care probabil sunt multe la nivel județean, dar nu au cunoștință de legea indemnizației pentru mame cu handicap, lege care există încă din 2010.

Abia acum o lună am aflat cu stupoare de această lege de care aveam dreptul să beneficiez încă de când născusem. Dar angajatele de la Serviciul Public de Asistență Socială, Compartimentul Serviciul Prestații Sociale, care se ocupă de aceste dosare pentru indemnizație și care an de an vin la domiciliul subsemnatei pentru efectuarea anchetei sociale în scopul revizuirii certificatului meu de handicap și care mă întreabă de venitul meu, situația financiară, de viața mea socio-profesională, de dotarea locuinței etc. aceste angajate care mă cunosc, nu mi-au adus niciodată la cunoștință despre această lege, deși ele știau că eram însărcinată, fără loc de muncă, apoi că aveam un copil de 1 an. Iar atunci când le-am întrebat motivul pentru care nu mi-au spus, una a ridicat din umeri, alta a spus că trebuia să-mi spună de la Inspectoratul pentru Handicapați, iar alta nu a spus nimic.

Am încercat să discut cu șefa lor de compartiment atrăgându-i atenția asupra inconștienței, neglijenței, ignoranței sau (și) lipsei de bun simț ale acestor subordonate, însă dânsa a binevoit cu zâmbetul larg pe buze să-mi spună doar atât: ”De unde să știu eu că erai însărcinată, că aveai copil? Trebuia să întrebi!”. I-am specificat clar că nu aveam legătură directă cu dânsa ci cu această instituție, cu aceste angajate care lucrează și pentru persoane cu dizabilități, asupra neglijenței în lucru a acestora. Dar nu am reușit să-mi impun punctul de vedere deoarece d-na șefă credea că sunt și retardată, repetând într-una ”De unde să știu eu?”.

Am încercat să vorbesc cu un avocat pentru a da în judecată instituția dar legea nu este de partea mea deoarece era în interesul meu să întreb. Indemnizația nu o pot cere retroactiv. Iar dacă nu întrebam, nu știam și nu beneficiam nici acum de indemnizații, eu și altă mămică ce a născut recent.

Cu alte cuvinte, ele stau frumos în birou așteptând să fie întrebate. Iar dacă nu sunt întrebate, cu atât mai bine, au mai puține lucruri de făcut și mai mult timp pentru odihnă. Și așa sunt plătite prost de Stat, pentru ce să-și mai bată capul și pentru persoanele cu dizabilități? Și când mă gândesc că aceste persoane participă la ”Marșul persoanelor cu handicap”, la activități pentru promovarea celor cu dizabilități în mediul socio-profesional, mi se face piele de găină atunci când văd câtă ignoranță, lipsă de bun simț au în contactul cu acești handicapați marginalizați, cum ”defilează” cu nasul pe sus în jurul acestora.

Probabil sunt frustrate că handicapații au prea multe drepturi de la Stat sau li s-a ”urcat” la cap statutul lor socio-profesional? Adică, prin atitudinea lor, vor să spună că bunăstarea vieții noastre depinde de mila lor? Oare așa le dictează conștiința? Cu ce suntem noi, handicapații, mai prejos de ele?

Oricum, nu cred că sunt singura care vede atâta lipsă de personalități cumsecade, mai ales în instituții publice. Eu cel puțin, nu mai pot de atâta ipocrizie! Iar dacă ar fi o lege penală pentru prevenirea neglijenței, ignoranței, a lipsei de respect față de persoanele marginalizate, nu am mai fi dezamăgiți de către aproapele nostru. (A.V.)

____________________________

Dacă vrei să ne semnalezi un eveniment, dacă ai văzut ceva neobișnuit, dacă vrei să pui o întrebare unei instituții publice sau unui politician, dacă ai filmat sau fotografiat ceva interesant, completează formularul de la pagina ”ȘTIREA TA” iar reporterii noștri vor lua legătura cu tine. (Atenție, sunt luate în considerare numai mail-urile cu date de contact reale!)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea