Rămâi conectat

Cultură Educație

Stilul de viaţă şi sănătatea (partea a 4-a)

Publicat

în

Stresul determină şi scăderea secreţiei unor neurotransmiţători, cum sunt: dopamina, serotonina, endorfine, etc., cu consecinţe negative asupra sănătăţii organismului.
43% din totalul populaţiei la nivel mondial, suferă de stres. E mai frecvent la tineri între 30-40 de ani, mai ales la femei. La vârstnici se întâlneşte mai frecvent la pensionarii care nu au o activitate psiho-fizică care să-i stimuleze, cum e: cititul, scrisul, mersul la spectacole tip teatru, concerte muzicale, balet, etc., dezlegare de cuvinte încrucişate, practicarea unor jocuri ale minţii tip şah, domino, bridge, cărţi. Se recomandă, de asemenea, a merge la plimbare, dacă e posibil acompaniaţi inclusiv de animale (câini), în zone mai puţin poluate (exemplu: grădini botanice, zoologice, parcuri, etc.), a asculta la radio sau a privi la televiziune emisiuni ce ne interesează şi ne dau o bună dispoziţie. Se recomandă să evităm monotonia şi plictiseala.
Nu numai lipsa de activitate e nocivă, ci şi excesul de muncă, mai ales cine lucrează mai mult de 8 ore pe zi sau contra cronometru „Festina lente” (= grăbeşte-te încet).
E bine să ne facem planuri de viitor, să ne gândim mai mult la prezent şi nu atât la trecut şi viitor („Carpe diem”=bucură-te de ziua de azi). Zâmbetul, râsul, glumele, fac bine sănătăţii.
Stresul poate fi acut, care durează puţin şi cronic, care durează o perioadă mai lungă şi care determină o serie de tulburări funcţionale, care pot deveni organice mai târziu. Pentru vârstnicii pensionaţi, în Occident există cluburi anume, unde se întâlnesc periodic şi în care se desfăşoară diferite activităţi: dans, se citesc ziare, reviste, se practică diferite jocuri ale minţii, etc.
Dacă nu am reuşit prin măsurile amintite să prevenim stresul, e foarte important ca atunci când apar primele simptome funcţionale să ne prezentăm la medicul de încredere pentru a se preciza cât mai precoce diagnosticul şi a urma terapia indicată de medicul respectiv.
Amintesc unele din simptomele cele mai frecvente ale stresului în faza iniţială (simptome funcţionale):
1. Tulburări neuro-psihice: insomnia, depresia, cefaleea (durerea de cap), astenia (slăbiciune în tot corpul), transpiraţie excesivă, senzaţie de „nod în gât”, xerostomie (uscăciune a gurii), iritabilitate, etc.
2. Tulburări cardio-vasculare: dureri precardiace (angină pectorală, infarct miocardic), tulburări de ritm cardiac (tahicardie, extrasistole, fibrilaţie atrială, etc.)
3. Tulburări digestive: constipaţie, diaree, ercutaţii (râgăieli), durere sub formă de arsură în zona stomacului din cauza superacidităţii gastrice, etc.
4. Tulburări respiratorii: apneea (lipsa de aer), tahimneea (respiraţie frecventă)
5. Tulburări metabolice: hiperglicemie, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, etc.
6. Diferite senzaţii la nivelul pielii: furnicături, înţepături, arsuri, etc.
7. Tulburări uro-genitale: polachiurie (urinare frecventă), libidou scăzut, infertilitate, frigiditate, amenoree, ejaculare precoce, disfuncţie erectilă, etc.
Neglijând simptomele funcţionale descrise, se ajunge la faza următoare (somatizare), adică la boli organice, care sunt mult mai greu de tratat şi unele foarte grave: infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, aritmii cardiace grave (fibrilaţie atrială, flutter atrial şi chiar fibrilaţie ventriculară), tumori maligne, Boala Alzheimer, Boala Parkinson, poliartrită reumatoidă, T.B.C., scleroză multiplă, colită, gastrită, ulcer gastro-duodenal, etc.
Cum am mai amintit şi în alte articole de până acum, cu cât sunt mai mulţi factori de risc (cumul de factori): alimentaţie incorectă, sedentarism, fumat, alcool în exces, stres, factorul genetic, etc., cu atât riscul de a face bolile descrise mai sus e mai mare.
Sărăcia, şomajul, emigrarea, divorţul, decese în familie, pierderea speranţei, teama de viitor, conflicte la locul de muncă şi în familie, slabă autostimă, efortul fizic sau mintal exagerat, favorizează apariţia stresului; depinde mult şi de gradul de sensibilitate a persoanei în cauză.
Exerciţiul mintal are mare importanţă în prevenirea multor boli, a încetinirii procesului de îmbătrânire fiziologic, tot aşa precum alimentaţia corectă, mişcarea, consumul de alcool cu măsură (un pahar – două de vin roşu după mâncare), evitarea fumatului activ (nici chiar o ţigară pe zi) şi pasiv, evitarea drogurilor, consumul a maxim două cafele pe zi.
Consumată în cantitate excesivă, cafeaua face rău organismului (accelerează bătăile cardiace şi ridică tensiunea arterială). Îndulcirea e bine să fie făcută cu miere de albine, ciocolată (max. 5-10 grame) sau zahăr din trestie de zahăr. Nu este recomandabil zahărul rafinat.
Viaţa e ca o cursă de alergări cu obstacole: şi noi, ca şi atleţii respectivi, trebuie să depăşim „obstacolele vieţii”, iar când „cădem”, trebuie să ne „ridicăm” şi să continuăm „cursa vieţii”. Deci fără un moral ridicat nu vom reuşi să depăşim dificultăţile inerente ale vieţii, de care fiecare dintre noi, din păcate, are parte.
Deci organismul are nevoie atât de exerciţiu fizic, cât şi de exerciţiu mintal, începând de la naştere şi până la moarte.
Un alt factor de risc pentru sănătatea organismului este fumatul. Fumul de ţigară conţine 4000 de substanţe iritante, toxice şi cancerigene. Cele mai cunoscute sunt nicotina, oxidul de carbon, catranul. Afectează întregul organism:
1. Aparatul respirator: cancer pulmonar, astm bronşic, bronşita cronică, enfizemul pulmonar.
2. Aparatul cardio-vascular: angină pectorală, infarct miocardic, arteriopatia arterosclerotică a membrelor inferioare, tulburări de ritm cardiac, etc.
3. Tumorile maligne cu diverse localizări: cavitatea orală, laringe, esofag, vezică urinară, etc.
4. Modificări ale pielii: pete de culoare maro-neagră, riduri, paloare, etc.
5. Tulburări metabolice: diabet, ateroscleroză, etc.
Un alt factor de risc pentru sănătate, pe care l-am mai amintit, este alcoolul. Vezi partea a doua din Tema Stilul de viaţă şi sănătatea. (Va urma)
Dr. Viorel POPA

Publicitate

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Electrica Furnizare Discount

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Publicitate

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: SUBIECTELE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: SUBIECTE la Limba și Literatura Română, publicate astăzi, pe site-ul Ministerului Educației

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. Examenul este organizat în 12 centre din județul Alba.

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 2453 de candidați, dintre care 2149 de candidați din promoția curentă, respectiv 304 de candidați din promoțiile anterioare.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:

 • fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
 • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
 • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
 • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
 • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
 • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
 • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Publicitate

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

 • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației/ISJ ALBA pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100/0800816258 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Mult success tuturor absolvenților!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea