Rămâi conectat

Cultură Educație

Start în modernizarea infrastructurii edilitare de mediu, de transport şi sociale în comunele Stremţ şi Râmeţ

Publicat

în

Pentru a avea o şansă de dezvoltare şi modernizare edilitară, în urmă cu mai bine de doi ani, primăriile comunelor Stremţ şi Râmeţ s-au hotărât să se asocieze. Astfel a luat fiinţă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Stremţ – Râmeţ, care mai apoi a realizat un proiect integrat denumit „Infrastructură edilitară modernă de mediu, transport şi socială Stremţ – Râmeţ, în valoare de circa 6 milioane de euro (fară TVA), pe care l-au depus spre finanţare la Guvernul României în iunie 2009, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, pe Măsura 322, program care este finanţat în procent de 100 la sută prin FEADR (Fondul European de Dezvoltare Rurală). Ei bine, aşa după cum ne-a declarat dl. Ştefan Traian Popa, primarul comunei Stremţ, după fazele destul de complicate de parcurs pentru realizarea proiectului (întocmire proiect, studiu de fezabilitate, depunerea şi declararea eligibilităţii etc), asociaţia intercomunitară a avut de aşteptat circa doi ani de zile pentru realizarea licitaţiilor pentru consultanţă şi punerea în operă a proiectului, cele două primării, Stremţ şi Râmeţ având în această perioadă de făcut faţă la peste zece runde de contestaţii depuse de către unele firme participante nemulţumite de rezultatul licitaţiilor, invocând tot felul de chichiţe legislative sau privind caietul de sarcini.
Ei bine, după toate aceste aspecte neplăcute, în care se risca inclusiv pierderea fondurilor europene şi ca atare a proiectului, iată că în cele din urmă s-a reuşit să se ajungă la demararea lucrărilor. Astfel, în baza Ordinului de începere emis la data de 19 aprilie a.c., constructorul câştigător al licitaţiei de execuţie a lucrărilor – firmele asociate SCAMOTER Sibiu şi DORALEX Cluj-Napoca, în prezenţa primarului comunei Stremţ, Ştefan Traian Popa (care este şi preşedintele asociaţiei intercomunitare Stremţ – Râmeţ) şi a viceprimarului comunei a demarat lucrările miercuri, 4 mai a.c., începând excavarea viitoarei reţele de canalizare dinspre Teiuş, şi care, în final va ajunge până la Râmeţ, având o lungime de peste 30 de kilometri. Totodată, reţeaua de apă potabilă ce se va construi va avea o lungime de 42 de kilometri. Iată de altfel care vor fi şi etapele de realizare ale proiectului:
l1. realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare pe Valea Geoagiului, în satele Stremţ, Geoagiu de Sus, Faţa Pietrii, Valea Mănăstirii, în comunele Stremţ şi Râmeţ – valoare 11.609.751 lei, din care TVA 1.821.850 lei l2. realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe Valea Geoagiului, sat Valea Mănăstirii, comuna Râmeţ – valoare 1.485.233 lei, din care TVA 233.977 lei l 3. realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe Valea Geoagiului pentru satele Stremţ, Geoagiu de Sus, Faţa Pietrii, în comuna Stremţ – valoare 7. 916. 063 lei, din care TVA 1.243.458 lei l4. construcţia drumului vicinal Râmeţ – Vlădeşti – valoare 3. 682. 508 lei, din care TVA 577.521 lei l 5. realizarea Centrului de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice în comuna Râmeţ – valoare 954.755 lei, din care TVA 150. 252 lei. În cele din urmă, de viitoarele reţele edilitare alimentare cu apă potabilă şi canalizare, precum şi cele de asistenţă socială vor beneficia peste 3.300 de locuitori din comunele Stremţ şi Râmeţ. Lucrările se estimează a fi finalizate în totalitate în circa un an de zile.
Tinu MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare