Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Start în modernizarea infrastructurii edilitare de mediu, de transport şi sociale în comunele Stremţ şi Râmeţ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru a avea o şansă de dezvoltare şi modernizare edilitară, în urmă cu mai bine de doi ani, primăriile comunelor Stremţ şi Râmeţ s-au hotărât să se asocieze. Astfel a luat fiinţă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Stremţ – Râmeţ, care mai apoi a realizat un proiect integrat denumit „Infrastructură edilitară modernă de mediu, transport şi socială Stremţ – Râmeţ, în valoare de circa 6 milioane de euro (fară TVA), pe care l-au depus spre finanţare la Guvernul României în iunie 2009, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, pe Măsura 322, program care este finanţat în procent de 100 la sută prin FEADR (Fondul European de Dezvoltare Rurală). Ei bine, aşa după cum ne-a declarat dl. Ştefan Traian Popa, primarul comunei Stremţ, după fazele destul de complicate de parcurs pentru realizarea proiectului (întocmire proiect, studiu de fezabilitate, depunerea şi declararea eligibilităţii etc), asociaţia intercomunitară a avut de aşteptat circa doi ani de zile pentru realizarea licitaţiilor pentru consultanţă şi punerea în operă a proiectului, cele două primării, Stremţ şi Râmeţ având în această perioadă de făcut faţă la peste zece runde de contestaţii depuse de către unele firme participante nemulţumite de rezultatul licitaţiilor, invocând tot felul de chichiţe legislative sau privind caietul de sarcini.
Ei bine, după toate aceste aspecte neplăcute, în care se risca inclusiv pierderea fondurilor europene şi ca atare a proiectului, iată că în cele din urmă s-a reuşit să se ajungă la demararea lucrărilor. Astfel, în baza Ordinului de începere emis la data de 19 aprilie a.c., constructorul câştigător al licitaţiei de execuţie a lucrărilor – firmele asociate SCAMOTER Sibiu şi DORALEX Cluj-Napoca, în prezenţa primarului comunei Stremţ, Ştefan Traian Popa (care este şi preşedintele asociaţiei intercomunitare Stremţ – Râmeţ) şi a viceprimarului comunei a demarat lucrările miercuri, 4 mai a.c., începând excavarea viitoarei reţele de canalizare dinspre Teiuş, şi care, în final va ajunge până la Râmeţ, având o lungime de peste 30 de kilometri. Totodată, reţeaua de apă potabilă ce se va construi va avea o lungime de 42 de kilometri. Iată de altfel care vor fi şi etapele de realizare ale proiectului:
l1. realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare pe Valea Geoagiului, în satele Stremţ, Geoagiu de Sus, Faţa Pietrii, Valea Mănăstirii, în comunele Stremţ şi Râmeţ – valoare 11.609.751 lei, din care TVA 1.821.850 lei l2. realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe Valea Geoagiului, sat Valea Mănăstirii, comuna Râmeţ – valoare 1.485.233 lei, din care TVA 233.977 lei l 3. realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă pe Valea Geoagiului pentru satele Stremţ, Geoagiu de Sus, Faţa Pietrii, în comuna Stremţ – valoare 7. 916. 063 lei, din care TVA 1.243.458 lei l4. construcţia drumului vicinal Râmeţ – Vlădeşti – valoare 3. 682. 508 lei, din care TVA 577.521 lei l 5. realizarea Centrului de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice în comuna Râmeţ – valoare 954.755 lei, din care TVA 150. 252 lei. În cele din urmă, de viitoarele reţele edilitare alimentare cu apă potabilă şi canalizare, precum şi cele de asistenţă socială vor beneficia peste 3.300 de locuitori din comunele Stremţ şi Râmeţ. Lucrările se estimează a fi finalizate în totalitate în circa un an de zile.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea