Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Starea pârtiilor din județul Alba: Strat de zăpadă suficient pentru amatorii de schi, în acest weekend, la Vârtop și Șureanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Chiar dacă primăvara a sosit în județul Alba și se anunță în continuare o încălzire a vremii, în munții Apuseni și Șureanu mai este, deocamdată, sezon de schi. Totuși, amatorii de sporturi de iarnă care preferă pârtiile de la Arieșeni trebuie să știe că, cel mai probabil, este ultimul weekend în care le mai pot folosi, deoarece în zonă sunt prognozate ploi pentru următoarele zile. Pe Domeniul Schiabi Șureanu, în schimb, tot potrivit prognozei meteo, zăpada va mai rezista încă o săptămână, însă este posibil ca drumul să le pună probleme celor care vor să ajungă aici.

Astfel, la Arieșeni, în aceste zile omătul rămâne din abundență pe toate pârtiile, dar calitatea lui s-ar putea deteriora în perioada următoare, din cauza ploilor care se anunță. Urmăriți starea vremii, pentru actualizări zilnice.

Arieşeni (Vârtop)

Elit - Gustul Desăvârșit

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: starea pârtiilor este foarte bună, cu un strat de zăpadă arhisuficient, ceea ce presupune o prelungire fermă a sezonului. Totuși, e posibil ca textura zăpezii să sufere modificări, în urma ploilor care, probabil, vor veni în zilele următoare. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10 – 15 martie 2018, o încălzire a vremii, cu posibile ploi în zilele de Duminică, luni și marți.

Temperaturile se vor încadra între -2 și 7 grade Celsius. Prin urmare, e posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.

Pe Domeniul Schiabil Șureanu zăpada este foarte bună și foarte multă, astfel că sezonul de schi continuă. Dacă și drumul va rezista, atunci cu siguranță vom vorbi, în curând, despre cel mai rezistent domeniu schiabil din România, în ceea ce privește durabilitatea zăpezii 100% naturale. Din păcate, însă, se anunță zile calde, cu lapoviță și, probabil, ploaie, ceea ce poate afecta în mod direct starea drumului. Pentru actualizări zilnice, intrați pe camerele web de pe site-ul www.schisureanu.ro

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): starea drumului s-a îmbunătățit în ultimele zile. S-au remediat problemele grave între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, iar între Poarta Raiului și pârtii drumul este lat și prezintă multe refugii. Momentan, singura porțiune cu adevărat dificilă a rămas cea între mănăstirea Oașa și Luncile Prigoanei, unde s-au format câteva șleauri pe direcția de mers. Sunt multe porțiuni cu gheață, cu gropi, cu fleașcă, așadar fiți pregătiți pentru condiții de off-road. Dacă vreți să nu aveți probleme de acces, montați lanțurile pe roți începând cu mănăstirea Oașa. De asemenea, e posibil ca, în urma încălzirii care urmează, să se strice drumul și mai mult. Recomandăm prudență.

Pârtii și instalații de cablu: vor fi deschise toate cele 9 pârtii și toate instalațiile de cablu (1 telescaun și 2 teleschiuri). În continuare, pârtiile sunt excelente, mai bune decât în oricare alt sezon. Stratul imens de zăpadă tasată este pur și simplu ideal pentru schi, iar liniile de ratrack, veți vedea, sunt perfecte. În vastele zone de off-piste, zăpada este din belșug, așadar puteți să vă aventurați – cu prudență, bineînțeles – oriunde vă va pofti inima.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10 – 15 martie 2018, vreme instabilă. Sâmbătă va fi vreme frumoasă; de Duminică, însă, încep precipitațiile, unele dintre ele sub formă de ninsoare, altele sub formă de lapoviță și, probabil, ploaie. Se va încălzi, până pe marți, după care din nou se va răci. Vremea, deci, va cunoaște fluctuații mari, ceea ce va presupune cel puțin vizibilitate proastă pe pârtii. Temperaturile se vor încadra între -4 și 5 grade Celsius.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Inconștienți pe drumurile din Alba: Șoferi beți, fără permis sau cu vehicule neînmatriculate, prinși de polițiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Inconștienți pe drumurile din Alba: Șoferi beți, fără permis sau cu vehicule neînmatriculate, prinși de polițiști

În cursul acestui weekend, polițiștii din județul Alba au depistat în trafic mai mulți șoferi care s-au abătut de la normele de siguranță în trafic.

La data de 14 august 2022, în jurul orei 21,00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Valea Lungă, au depistat un tânăr de 19 ani, din comuna Valea Lungă, care circula cu un moped neînmatriculat și fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 14 august 2022, în jurul orei 19,00, polițiștii din Teiuș, în timp ce acționau pe strada Clujului din oraș, au depistat un bărbat de 34 de ani, din Orăștie, județul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 15 august 2022, în jurul orei 02,00, polițiștii din Cugir au depistat un bărbat de 52 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Rozelor din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,47 mg /l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

AMENZI de peste 76.000 de lei date de polițiștii din Alba în ultima săptămână: ZECE vitezomani au rămas pietoni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

AMENZI de peste 76.000 de lei date de polițiștii din Alba în ultima săptămână: ZECE vitezomani au rămas pietoni

Peste 600 de conducători auto au fost înregistrați de aparatele radar depășind regimul legal de viteză, în urma unei acțiuni care a avut loc, în săptămâna trecută, în județul Alba.

În perioada 8 – 14 august 2022, Serviciul Rutier Alba a desfășurat, pe raza întregului județ, o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere care se produc pe fondul nerespectării, de către conducătorii auto, a vitezei legale de circulație.

În cele 7 zile de acțiune, în care au fost folosite 14 aparate radar, au fost depistați și sancționați contravențional 644 de conducători auto care au depășit limita legală de viteză.

Elit - Gustul Desăvârșit

În 10 situații, complementar sancțiunii contravenționale aplicate, a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, întrucât viteza cu care au fost înregistrați conducătorii auto era cu peste 50 de km/h mai mare față de cea legală.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 76.338 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

URMĂRIRE pe străzile unei comune din Alba: Care a fost motivul pentru care un șofer de 60 de ani a vrut să scape de polițiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

URMĂRIRE pe străzile unei comune din Alba: Care a fost motivul pentru care un șofer de 60 de ani a vrut să scape de polițiști

La data de 14 august 2022, în jurul orei 16,00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud, în timp ce acționau pe DJ 107 M, pe raza localității Livezile, au identificat au autoturism care avea un traseu sinuos și al cărui conducător auto nu a oprit la semnalul polițiștilor, continuându-și drumul spre municipiul Aiud.

Polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului, folosind semnalele acustice și luminoase și au reușit să îl oprească pe strada Moților din Aiud.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 60 de ani, din Aiud, care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea