Sporul de risc acordat profesorilor, atacat la CCR de către Guvern, pentru un control al constituționalității

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Personalul didactic, personalul auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preuniversitar și universitar, vor primi un stimulent pentru risc în valoare de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei pe lună, potrivit unui proiect de lege inițiat de către social democrați și adoptat de către parlament.

Guvernul nu este de acord cu acordarea acestui spor și au sesizat Curtea Constituțională pentru un control prealabil de constituționalitate.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Stimulentul se acordă lunar pe perioada stării de alertă şi a stării de urgenţă și este în cuantum de 2.000 de lei lunar. De acest stimulent beneficiază cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ vor primi un stimulent lunar în valoare de 1500 de lei.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede textul.

Inițiativa legislativă aparține PSD și a fost adoptată în regim de urgență de către Senat.

PNL și USR s-au opus proiectului de lege catalogându-l ca unul populist pentru că nu are sursă de finanțare.

Florin Roman, PNL: „Nu s-a încheiat campania electorală. PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanţare. (…) PSD este cel mai iresponsabil partid. Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD”, a spus Roman, acuzându-i pe reprezentanţii PSD că nu le pasă de oameni. „O să vedeţi că lumea nu uită aceste lucruri în 6 decembrie”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419