Rămâi conectat

Ştirea zilei

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba continuă să se modernizeze şi în 2014, cu un buget de aproape 4 milioane de lei. Vezi ce investiţii se vor face

Alexandra Mates

Publicat

în

rp_Spitalul-Judetean-de-Urgenta-Alba-Iulia05-300x200.jpgAnul 2014 pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba este anul dedicat calităţii serviciilor, potrivit managerului Nicoleta Coşarcă.  Cu un buget mai mic cu circa 1,5 milioane de lei decât anul trecut, spitalul continuă lupta pentru rentabilizare prin seria reparaţiilor capitale a mai multor secţii. Este vorba despre modernizarea secţiei de boli infecţioase, laboratorul de analize medicale şi a secţiei de radiologie. Bugetul de investiţii alocat de CJ anul acesta spitalului este de  3.651.000 de lei, în timp ce anul trecut a avut un buget de 5.900.000 de lei, însă conducerea spitalului speră să acopere diferenţa din fonduri europene, prin colaborare cu ADR Centru.

În cadrul unei conferinţă de presă, ce a avut loc luni la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţe Alba Iulia, conducerea instituţiei a făcut o trecere succintă în revistă a ceea ce a realizat în anul 2013 şi a prezentat principalele obiective pentru anul 2014.

Aşa după cum a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia,  Nicoleta Coşarcă, spitalul a primit în acest an un buget mai mic cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, fiindcă principalul finanţator, CJ Alba, este obligat prin lege să aloce asistenţei sociale mai mult cu 25 % faţă de anul trecut. Cu toate acestea, spitalul va continua în acest an investiţiile, astfel că în 2014, în lista de investiții au fost aprobate reparații capitale a secției de boli infecţioase, laborator de analize medicale, radiologie, reparații capitale la instalațiile sanitare termice fluide medicale în corpurile clădire A+B şi reparaţii curente la spălătorie.

De asemenea, anul acesta ar putea demara şi proiectul de mansardare a unui corp de clădire pentru mutarea policlinicii de pe strada Muşeţelului în incinta spitalului. „Proiectul de mansardare a corpului scurt pentru mutarea policlinicii din vechea locație sperăm să o facem cu sprijinul ADR. Suntem în faza de discuţii, dar credem că o să avem succes”, a precizat Nicoleta Coşarcă, menţionând că în viitor în clădirea actualei policlinici ar urma să fie amenajate cabinete medicale ce vor fi date spre închiriere medicilor.

Spitalul Judetean de Urgenta Alba conducere „Pe secţia de oftalmologie vom încerca să impulsionăm un pic intervențiile chirurgicale. Eventual am putea să mai aducem un medic care să se ocupe de chirurgie. S-a cumpărat aparatură și e păcat să nu se folosească. Se folosește și acum dar nu în proporția în care ar trebui. Este la început. Medicii de aici nu au mai făcut astfel de operații, în trecut. Este un început bun, se fac intervenții dar ar avea posibilitatea să facă mai multe”, a explicat dr. Dan Crainic, directorul medical al spitalului județean. Managerul spitalului Nicoleta Coşarcă a spus că aici a crescut procentajul intervenţiilor chirurgicale, de la zero în 2011 la 25 % în 2014, dar nu suficient pentru rentabilizarea investiţiei.

Totodată, dr. Dan Crainic a precizat că trebuie dezvoltat compartimentul de chirurgie laparoscopică în secţia ginecologie şi să crească puţin intervenţiile pentru cancer la sân, unde până acum, pacienţii se îndreptau spre alte secţii, fiindcă nu exista chirurg. „Acum există un chirug care se ocupă de partea aceasta”, a spus Dan Crainic.

Bugetul pentru aparatură medicală în 2014 este de 280.180 lei .

 Realizări, atestate şi certificate obţinute de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în 2013

 – În  anul 2011, Ministerul Sănătăţii aprobă clasificarea Spitalului Judeţean în categoria III.

 – În 30. 10. 2011, spitalul obţine certificat de înregistrare ISO ISO 9001:2008 pentru domeniul de activitate „Activităţi de asistenţă medicală spitalicească, ambulatorie şi stomatologică şi alte activităţi referitoare la sănătatea umană”

  – 23.10 2013. Spitalul este acrediat pentru activitatea de prelevare de organe ţesuturi şi celule.

 – Secţia Oncologie medicală din cadrul spitalului prin şeful secţiei Doctor Răzvan Curcă a obţinut în anul 2013 certificat de acreditare din partea Societăţii Europene de Oncologie Medicală pentru compartimentul de îngrijiri paliative.

 – 19.12. 2013. Spitalul Judeţean obţine certificat de înregistrare ISO ISO 9001:2008 pentru domeniul de activitate „Servicii de Medicină legală”

 – Spitalul este acreditat pe UPU SMURD.

 Obiective majore atinse în 2013:

 – Recepţia Reparaţiei Capitale a Unităţii de primiri Urgenţe în luna decembrie 2013

–  Recepţia Reparaţiei Capitale Instalaţie încălzire şi alimentare cu apă rece şi caldă menajeră în Ambulatoriul de Specialitate în luna decembrie 2013

–  Înctocmirea proiectului tehnic, încheierea şi execuţia parţială a contractului de lucrări capitale Laborator analize medicale şi Radiologie, Secţia Boli Infecţioase.

 – Întocmirea proiectului tehnic pentru RK şi mansardare corp C D RK Secţiile Chirurgie, Urologie, şi RK secţia Gastroenterologie

–  Reparaţia Curentă a Compartimentului ORL

– Reparaţia curentă acces Heliport,

 – Punere în funcţiune a Staţiei de dializă cu 4 aparate începând cu luna martie a anului 2013. Menţionăm faptul că astfel pacienţii internaţi nu mai trebuie transportaţi pentru efectuarea dializei la o distanţă de 7 km într-o altă locaţie.

 – Dotarea tuturor secţiilor spitalului cu aparatură performantă, ceea ce a crescut gradul de satisfacţie a pacienţilor.

2013 – Spitalul Judeţean Alba este al VIII-lea spital din țară beneficiar al campaniei Avon – primirea în mod gratuit a unui ecograf Siemens care depistează cancerul la sân

2013 – Implementate noi categorii de servicii medicale: servicii în cadrul stației de dializă cu 4 aparate, servicii medicale prestate în cadrul departamentului de chirurgie maxilo-facială și histerectomie laparoscopică

– Organizarea unui concurs pe site-ul spitalului pentru realizarea siglei spitalului.

– Încheierea contractului de finanţare pentru implementarea proiectului intitulat „Implementarea unui sistem informatic integrat E-sanatate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

 – Demararea Grandului European I-Locate, Indoor outdoor LOCation and Asset management Trought open gEodata (i-locate). Este vorba despre un poiect în valoare de 48.150 euro, cofinanțat în proporție de 50% de Consiliul Județean Alba, pentru implementarea unui sistem informatic de orientare în spațiul spitalului, printr-o aplicație pentru Smartphones. Proiectul  le va oferi posibilitatea pacienţilor de a utiliza aplicaţia I Locate pentru a fi ghidaţi la uşa încăperii din interiorul spitalului în vederea efecturăii unui control medical. De asemenea, implementarea proiectului va permite localizarea şi şi gestionarea activelor în interiorul şi exteriorul spitalului, şi totodată colaborarea spitalului cu spitale din Malta, Grecia, Italia și Olanda.

Pe partea de aparatură medicală, potrivit directorului medical dr. Crainic, spitalul a fost dotat anul trecut cu aparatul pentru depistarea cancerului la sân, un aparat complex, ce a nu a existat în spital şi la care avem promisiunea că se va upgrada pe viitor, pentru a se putea face şi alte examinări cu el.

De asemenea, a mai fost achiziţionat pentru radiologie sistemul de arhivare şi dislocarea imaginilor şi consolidarea transmiterilor acestora pe secţii, pax lis, care va fi funcţional speră dânsul,  în câteva luni după ce se vor termina reparaţiile capitale la radiologie.

Tot anul trecut, a fost cumpărat un robot care pune imaginea automat pe cd, pentru a-l reda pacientului dar şi un aparat de digitalizare a imaginilor, care şi acesta va fi funcţional în momentul când se vor termina reparaţiile capitale. Astfel, vor fi eliminate radiografiile pe filme şi se vor face toate în format digital.

 Un nou mandat pentru managerul Spitalului Judeţean  ec. Nicoleta Coșarcă

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă a primit un nou mandat de trei ani.  În data 3 februarie, primul mandat de manager al Spitalului Județean de Urgență Alba, valabil trei ani,  a expirat, astfel că, după ce a susţinut un concurs, la care nu a avut contracandidat,  luni a fost numită  în funcția de manager al spitalului pentru încă trei ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea