Spicul Daia Română, între play-offul Ligii a 4-a și… vacanță | ”Dacă nu sunt pericole, campioana să se decidă pe teren”, afirmă antrenorul Ștefan Fogoroși

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ștefan Fogoroși, unul dintre cei mai experimentați antrenori din Liga a 4-a, crede că varianta ideală pentru încheierea actualului sezon în Liga a 4-a ar fi disputarea unui play-off între echipele clasate în partea superioară a ierarhiei.

Spicul Daia Română, echipa pregătită din vară de tehnicianul albaiulian, se situează pe poziția a 5-a, cu 28 de puncte, fără griji după disputarea celor 16 întâlniri. Deocamdată formația dăiană, al cărui conducător, Iancu Iosif, este reprezentantul celui de-al 4-lea eșalon fotbalistic în Biroul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Alba, nu știe dacă va mai juca vreo partidă oficială în următoarele luni. Totul depinde de strategia abordată de forul fotbalistic la nivel județean și de câte echipe vor fi incluse în sistemul play-off, 4 sau șase. Momentan se cunoaște faptul că 9 dintre participantele în acest sezon ar opina pentru înghețarea campionatului, însă AJF Alba intenționează să încheie sezonul pe teren.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Este clar că pentru grupări ce nu mai au obiectiv închiderea stagiunii ar însemna reducerea cheltuielilor, în condițiile în care miza ar mai fi doar ocuparea primei poziții, râvnită de CS Ocna Mureș, CS Universitatea Alba Iulia sau Performanța Ighiu. “Dacă nu există pericole, în mod normal campioana și reprezentanta județului la barajul de promovare ar trebui să fie decisă pe teren”, a spus antrenorul Ștefan Fogoroși, secundul lui Alexandru Pelici în 2004, când Unirea Alba Iulia a reușit cea mai bună clasare din istorie, locul șase în Divizia A.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Într-o prima fază, Spicul Daia Română a optat pentru înghețarea campionatului, rațiunile fiind de ordin financiar. “A fost o părere exprimată în acel chestionar trimis de AJF, unul pur consultativ. Dacă se votează să jucăm și trebuie să intrăm în play-off, vom analiza și probabil că o să acceptăm acest lucru”, a menționat președintele Iosif Iancu.

*Play-off cu 4 sau 6 echipe

În principiul dacă se va putea relua fotbalul, acest lucru se va produce cel mai devreme la finele lunii iunie, după o perioadă obligatorie de pregătire, iar meciurile sunt prevăzute în luna iulie, dar nu în ritmul miercuri-sâmbătă-miercuri considerat istovitor la acest nivel. “Dacă nu sunt riscuri din punct de vedere al sănătății, ar trebui să se joace, într-o formă sau alta, chiar dacă suntem conștienți că noi nu avem condițiile să ne protejăm ca în Liga 1, de pildă. Soluții ar fi, inclusiv meciuri pe terenuri neutre, însă este clar că în play-off, cu înjumătățirea punctelor, nu pot să fie mai mult de 6 echipe, întrucât nu ne permite calendarul. Să sperăm ca va fi identifcată forma cea mai corectă”, a mai spus Ștefan Fogoroși (54 de ani). În cele două întâlniri din 2020, dăienii au pierdut la Stremț (2-3) și au remizat în fața fanilor (1-1 cu Olimpia Aiud).

Spicul Daia Română nu emite pretenții la atacarea locului întâi, aflându-se la 16 puncte distanță de șefia ierarhiei, însă poate încurca teribil planurile pretendentelor la promovare, așa cum a făcut-o în turul campionatului, fiind o “nucă” greu de spart. În toamnă, echipa condusă de Ștefan Fogoroși a pierdut un singur meci din cele patru susținute cu adversarii aflați deasupra în ierarhie: 1-2 cu CS Ocna Mureș (acasă), reușind două remize (3-3 cu Voința Stremț, pe teren propriu; respectiv 1-1 la Vințu de Jos, cu CS Universitatea Alba Iulia) și un succes (2-1 cu Performanța Ighiu).

Dan HENEGAR