Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Sondaj IRES: PDL scade, PMP creşte. Veşti proaste pentru Crin Antonescu şi bune pentru PSD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un sondaj realizat de IRES confirmă scăderea încrederii populaţiei în PDL, în timp ce PMP este în creştere. La alegerile europarlamentare, PSD rămâne principalul favorit având 41% în sondaje.

44% dintre cei chestionați de IRES susțin că sigur vor merge la vot la alegerile europarlamentare din 25 mai, în timp ce 13% spun că sigur nu vor merge la acest scrutin.

Opțiunile se împart astfel: PSD – 41%, PNL – 17%  PDL – 14%, Partidul Mișcarea Populară – 9%, UDMR – 6%, PP-DD – 5% Forța Civică – 3%.

Sondajul IRES confirmă barometrul recent al INSCOP, care indica o creștere a PMP la 10% și o diminuare a PDL la 14%.

Nici votanții PNL și PDL nu cred în partidele lor

Întrebați cine cred că va câștiga alegerile europarlamentare, 61% dintre respondenți au indicat PSD. Numai 8% dintre votanți cred că PNL va câștiga și numai 6% au indicat PDL. Faptul că mici votanții PNL și PDL nu cred în partidele lor victoria partidelor lor ar trebui să-i îngrijoreze pe liderii acestora, pentru că electoratul demobilizat are tendința de a nu se prezenta la vot.

În plus, jumătate dintre participanții la studiu (51%) cred că PNL nu va atinge obiectivul de a obține la alegerile europarlamentare 20% din voturi, obiectiv stabilit de președintele PNL, Crin Antonescu.

IRES a testat și notorietatea spontană a personalităţilor cu care respondenţii asociază principalele cinci partide aflate în topul intenţiilor de vot.

PSD, asociat cu Victor Ponta, PNL cu Crin Antonescu

57% dintre participaţii la studiu îl indică pe Victor Ponta ca fiind primul  nume care le vine în minte când aud de PSD (22% îl indică drept a doua menţiune, iar 16% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de PSD îi regăsim pe: Ion Iliescu, Mircea Geoană sau Liviu Dragnea.

De asemenea, 66% dintre participaţii la studiu îl indică pe Crin Antonescu drept primul nume care le vine în minte când aud de PNL (30% îl indică drept a doua menţiune, iar 23% drept a treia menţiune). Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de PNL îi regăsim pe: Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Johannis. Printre persoanele menţionate de respondenţi se regăsesc şi persoane care nu sunt membri ai PNL (ex. Vasile Blaga), această situaţie poate fi generată de faptul că PNL a fost asociat, în cadrul unor alianţe politice, cu alte partide.

PMP, asociat cu Elena Udrea

PDL este asociat, în cea mai mare măsură, cu Vasile Blaga. 42% dintre participaţii la studiu îl indică pe Vasile Blaga drept primul  nume care le vine în minte când aud de PDL (23% îl indică drept a doua menţiune, iar 22% drept a treia menţiune).Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de PDL îi regăsim pe: Emil Boc, Traian Băsescu, Elena Udrea.

55% dintre participaţii la studiu o indică pe Elena Udrea drept primul  nume care le vine în minte când aud de PMP (36% îl indică drept a doua menţiune, iar 21% drept a treia menţiune).Printre politicienii menţionaţi de respondenţi ca top of mind atunci când aud de PMP îi regăsim pe: Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu sau Emil Boc.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea