Rămâi conectat

Politică Administrație

SONDAJ| Institut sociologic din Ucraina: 86,6% dintre ruși susțin un atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene

Publicat

în

SONDAJ| Institut sociologic din Ucraina: 86,6% dintre ruși susțin un atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene

86,6% dintre ruși sunt de acord și susțin un potențial atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene, printre care: Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Cehia sau Slovacia. Rezultatele au fost obținute în urma unui sondaj realizat de institutul sociologic „Active Group” din Ucraina.

Sondajul a fost realizat de către sociologii ucraineni în perioada 11-14 martie 2022 folosind metoda CATI (interviu telefonic cu ajutorul calculatorului). Un total de 1.557 de respondenți au fost intervievați. Marja de eroare este situată, conform institutului, între 0,95 și 2,5%.

Elit - Gustul Desăvârșit

„O caracteristică a acestui proiect a fost că apelurile au fost efectuate folosind aplicația Viber, iar intervievatorii nu s-au prezentat spunând că sună din Ucraina. În același timp, au folosit numere temporare pentru apeluri (numerele au fost achiziționate prin vânzări de numere virtuale)”, explică ucrainenii de la „Active Group” cum au realizat sondajul.

Interviurile au relevat că 75,5% dintre ruși aprobă ideea unei invazii armate a unei alte țări, după Ucraina, și cred că aceasta ar trebui să fie Polonia. Din punctul de vedere al respondenților, este o continuare logică a „operațiunii militare speciale a Federației Ruse”.

Mai mult, conform sondajului, 74,5% dintre respondenți sunt de acord, într-o oarecare măsură, cu utilizarea armelor nucleare de către guvernul țării lor.

Este de remarcat faptul că doar 13,4% dintre rezidenții ruși au o atitudine negativă față de o invazie armată a altor țări. 46% dintre respondenți sunt absolut siguri că guvernul rus ar trebui să atace UE, iar 40,6% sugerează o extindere acceptabilă a ostilităților.

Cele trei țări care, potrivit sondajului sociologic, vor deveni următoarele victime ale Rusiei:

– Polonia (75,5% dintre respondenți),

– țările baltice, inclusiv Estonia, Lituania, Letonia (41%),

– Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria (39,6%).

În timpul sondajului, respondenții au avut ocazia să aleagă liber dintre mai multe țări.

Doar 25,5% dintre ruși au o atitudine categoric negativă față de utilizarea armelor nucleare. Dintre cei chestionați, 40,3% consideră un atac nuclear absolut acceptabil, iar 34,3% vor susține într-o măsură sau alta o astfel de decizie a autorităților ruse.

Opinia publică rusă poate fi un anumit indicator pentru comunitatea mondială despre următoarele potențiale acțiuni ale Kremlinului.

„Impresia generală a sociologilor care au participat la sondaj este că rușii care au acceptat să comunice cu intervievatorii sunt agresivi nu numai față de Ucraina, ci și față de Uniunea Europeană. Respondenții fie refuză să comunice după ce au aflat subiectul interviului, fie se declară pregătiți să susțină și să aprobe incursiuni ulterioare ale Rusiei în alte țări”, comentează Andrey Eremenko, fondatorul companiei de cercetare Active Group.

Sociologii companiei ucrainene „Active Group” au pornit cercetarea încercând să afle cât de agresivă este societatea rusă.

La alcătuirea întrebărilor s-au folosit formulările obligatorii pentru mediul rusesc. Deci, în loc de „invazie” și „război”, sondorii au folosit expresia „operațiune specială”, forțele de securitate ucrainene au fost numite „naziste” etc.

Cum au fost formulate întrebările

La întrebarea „ar trebui Federația Rusă să forțeze alte țări să nu mai susțină naziștii din Ucraina prin mijloace militare?” Doar 13,4% dintre respondenți au răspuns negativ, 86,6% susțin într-un fel sau altul agresiunea militară împotriva altor țări: 40,6% o susțin fără echivoc, iar 40,6% nu sunt siguri.

Pentru a afla ce agresiune militară împotriva țărilor pe care rușii le consideră acceptabile, a fost pusă întrebarea: „În opinia dumneavoastră, pe teritoriul cărora ar trebui să-și extindă influența Federația Rusă (inclusiv prin mijloace militare)?”. S-a dovedit că, cel mai adesea, este permisă agresiunea împotriva țărilor care „făceau parte din URSS”. Această opțiune a fost susținută de 40,3% dintre toți sau 48,9% dintre cei care au decis cu privire la răspuns. 33,3% dintre respondenți (40,4% dintre cei care au decis) permit „extinderea influenței prin mijloace militare” în țările Pactului de la Varșovia (cu excepția Poloniei). Atacul Rusiei asupra Poloniei este permis de 32,9% dintre ruși (39,9% dintre cei care au decis). 20,8% dintre respondenți (25,3% dintre cei care au decis) permit agresiunea militară împotriva „țărilor UE”, iar 12,5% (15,2% din total) consideră că este necesară „extinderea influenței prin mijloace militare” la întreaga lume. În mod remarcabil, doar 4,6% dintre cei chestionați au vrut să „extinde influența” asupra SUA (5,6% dintre cei care s-au hotărât). Dar doar 1,4% dintre respondenți au spus că Federația Rusă nu ar trebui să-și extindă influența, iar alți 17,6% nu au putut răspunde la întrebare.

A mai fost pusă întrebarea „În ce țări ar trebui să continue Federația Rusă operațiunea militară specială după denazificarea Ucrainei pentru a-și proteja interesele legitime?” (Răspunsuri multiple)”. În cazul finalizării cu succes a „operațiunii militare speciale” în Ucraina, 48,6% dintre rușii chestionați (75,5% dintre cei care au decis) consideră că Polonia ar trebui să fie următoarea. Iar 26,4% dintre respondenți (41% dintre cei care au decis) au spus că țările baltice ar trebui să fie următoarele. Alte țări ale Pactului de la Varșovia (Bulgaria, fosta Cehoslovacie, Ungaria, România) au numit 25,5% (39,6% dintre cei care au decis). Opțiunea „Într-una din celelalte țări NATO” a fost aleasă de 2,8% (4,3% dintre cei care au decis). 35,6% nu au răspuns.

De asemenea, s-a dovedit că 3/4 dintre ruși admit că țara lor va folosi arme nucleare în anumite condiții. Deci, la întrebarea „Permiteți Federației Ruse, pentru a-și proteja interesele legitime, cu condiția ca Vladimir Putin să primească informații despre amenințarea utilizării unor astfel de arme împotriva Federației Ruse, să folosească arme nucleare într-un mod limitat?”, 40,3% dintre respondenți au răspuns „DA”, iar alți 34,3% și-au exprimat îndoiala „poate da, poate nu”, ceea ce înseamnă disponibilitatea de a susține o astfel de decizie în anumite condiții. Și doar 25,5% au răspuns fără ambiguitate „NU”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare