Rămâi conectat

Politică Administrație

SONDAJ| Institut sociologic din Ucraina: 86,6% dintre ruși susțin un atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

SONDAJ| Institut sociologic din Ucraina: 86,6% dintre ruși susțin un atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene

86,6% dintre ruși sunt de acord și susțin un potențial atac asupra teritoriului țărilor Uniunii Europene, printre care: Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Cehia sau Slovacia. Rezultatele au fost obținute în urma unui sondaj realizat de institutul sociologic „Active Group” din Ucraina.

Sondajul a fost realizat de către sociologii ucraineni în perioada 11-14 martie 2022 folosind metoda CATI (interviu telefonic cu ajutorul calculatorului). Un total de 1.557 de respondenți au fost intervievați. Marja de eroare este situată, conform institutului, între 0,95 și 2,5%.

Elit - Gustul Desăvârșit

„O caracteristică a acestui proiect a fost că apelurile au fost efectuate folosind aplicația Viber, iar intervievatorii nu s-au prezentat spunând că sună din Ucraina. În același timp, au folosit numere temporare pentru apeluri (numerele au fost achiziționate prin vânzări de numere virtuale)”, explică ucrainenii de la „Active Group” cum au realizat sondajul.

Interviurile au relevat că 75,5% dintre ruși aprobă ideea unei invazii armate a unei alte țări, după Ucraina, și cred că aceasta ar trebui să fie Polonia. Din punctul de vedere al respondenților, este o continuare logică a „operațiunii militare speciale a Federației Ruse”.

Mai mult, conform sondajului, 74,5% dintre respondenți sunt de acord, într-o oarecare măsură, cu utilizarea armelor nucleare de către guvernul țării lor.

Este de remarcat faptul că doar 13,4% dintre rezidenții ruși au o atitudine negativă față de o invazie armată a altor țări. 46% dintre respondenți sunt absolut siguri că guvernul rus ar trebui să atace UE, iar 40,6% sugerează o extindere acceptabilă a ostilităților.

Cele trei țări care, potrivit sondajului sociologic, vor deveni următoarele victime ale Rusiei:

– Polonia (75,5% dintre respondenți),

– țările baltice, inclusiv Estonia, Lituania, Letonia (41%),

– Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria (39,6%).

În timpul sondajului, respondenții au avut ocazia să aleagă liber dintre mai multe țări.

Doar 25,5% dintre ruși au o atitudine categoric negativă față de utilizarea armelor nucleare. Dintre cei chestionați, 40,3% consideră un atac nuclear absolut acceptabil, iar 34,3% vor susține într-o măsură sau alta o astfel de decizie a autorităților ruse.

Opinia publică rusă poate fi un anumit indicator pentru comunitatea mondială despre următoarele potențiale acțiuni ale Kremlinului.

„Impresia generală a sociologilor care au participat la sondaj este că rușii care au acceptat să comunice cu intervievatorii sunt agresivi nu numai față de Ucraina, ci și față de Uniunea Europeană. Respondenții fie refuză să comunice după ce au aflat subiectul interviului, fie se declară pregătiți să susțină și să aprobe incursiuni ulterioare ale Rusiei în alte țări”, comentează Andrey Eremenko, fondatorul companiei de cercetare Active Group.

Sociologii companiei ucrainene „Active Group” au pornit cercetarea încercând să afle cât de agresivă este societatea rusă.

La alcătuirea întrebărilor s-au folosit formulările obligatorii pentru mediul rusesc. Deci, în loc de „invazie” și „război”, sondorii au folosit expresia „operațiune specială”, forțele de securitate ucrainene au fost numite „naziste” etc.

Cum au fost formulate întrebările

La întrebarea „ar trebui Federația Rusă să forțeze alte țări să nu mai susțină naziștii din Ucraina prin mijloace militare?” Doar 13,4% dintre respondenți au răspuns negativ, 86,6% susțin într-un fel sau altul agresiunea militară împotriva altor țări: 40,6% o susțin fără echivoc, iar 40,6% nu sunt siguri.

Pentru a afla ce agresiune militară împotriva țărilor pe care rușii le consideră acceptabile, a fost pusă întrebarea: „În opinia dumneavoastră, pe teritoriul cărora ar trebui să-și extindă influența Federația Rusă (inclusiv prin mijloace militare)?”. S-a dovedit că, cel mai adesea, este permisă agresiunea împotriva țărilor care „făceau parte din URSS”. Această opțiune a fost susținută de 40,3% dintre toți sau 48,9% dintre cei care au decis cu privire la răspuns. 33,3% dintre respondenți (40,4% dintre cei care au decis) permit „extinderea influenței prin mijloace militare” în țările Pactului de la Varșovia (cu excepția Poloniei). Atacul Rusiei asupra Poloniei este permis de 32,9% dintre ruși (39,9% dintre cei care au decis). 20,8% dintre respondenți (25,3% dintre cei care au decis) permit agresiunea militară împotriva „țărilor UE”, iar 12,5% (15,2% din total) consideră că este necesară „extinderea influenței prin mijloace militare” la întreaga lume. În mod remarcabil, doar 4,6% dintre cei chestionați au vrut să „extinde influența” asupra SUA (5,6% dintre cei care s-au hotărât). Dar doar 1,4% dintre respondenți au spus că Federația Rusă nu ar trebui să-și extindă influența, iar alți 17,6% nu au putut răspunde la întrebare.

A mai fost pusă întrebarea „În ce țări ar trebui să continue Federația Rusă operațiunea militară specială după denazificarea Ucrainei pentru a-și proteja interesele legitime?” (Răspunsuri multiple)”. În cazul finalizării cu succes a „operațiunii militare speciale” în Ucraina, 48,6% dintre rușii chestionați (75,5% dintre cei care au decis) consideră că Polonia ar trebui să fie următoarea. Iar 26,4% dintre respondenți (41% dintre cei care au decis) au spus că țările baltice ar trebui să fie următoarele. Alte țări ale Pactului de la Varșovia (Bulgaria, fosta Cehoslovacie, Ungaria, România) au numit 25,5% (39,6% dintre cei care au decis). Opțiunea „Într-una din celelalte țări NATO” a fost aleasă de 2,8% (4,3% dintre cei care au decis). 35,6% nu au răspuns.

De asemenea, s-a dovedit că 3/4 dintre ruși admit că țara lor va folosi arme nucleare în anumite condiții. Deci, la întrebarea „Permiteți Federației Ruse, pentru a-și proteja interesele legitime, cu condiția ca Vladimir Putin să primească informații despre amenințarea utilizării unor astfel de arme împotriva Federației Ruse, să folosească arme nucleare într-un mod limitat?”, 40,3% dintre respondenți au răspuns „DA”, iar alți 34,3% și-au exprimat îndoiala „poate da, poate nu”, ceea ce înseamnă disponibilitatea de a susține o astfel de decizie în anumite condiții. Și doar 25,5% au răspuns fără ambiguitate „NU”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă PSD Alba: Distracție garantată la Alba Iulia de Ziua Copilului. Concursuri de biciclete, premii, vată pe băț la discreție, baloane colorate, picturi pe față și alte surprize!

PSD Alba Iulia organizează și în acest an activități specifice în 1 iunie, de Ziua Copilului. De la ora 11.00, pe latura de vest din șanțurile cetății Alba Carolina, sub zona podului de sticlă, vor avea loc concursuri de desene pe asfalt, concursuri de biciclete și trotinete, concursuri de dans, muzică și voie bună. Toți copiii prezenți vor primi gratuit vată pe băț, diplome, baloane și medalii.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Una dintre surprizele din acest an este ”face painting-ul” sau pictura pe față cu culori speciale pentru piele. Astfel, copiii vor deveni cu adevărat ceea ce își doresc! Activitățile de 1 iunie, organizate de PSD Alba Iulia se vor desfășura într-un cadru specific, pe muzica preferată de cei mici.

Vă invităm, astfel, dragi părinți, alături de copiii voștri, să luați parte la evenimentul ”Zâmbet de copil”, organizat de PSD Alba Iulia și care a ajuns în acest an la a treia ediție. PSD Alba Iulia își dorește să facă o tradiție din astfel de manifestări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Felicitări de 1 Iunie, Ziua Copilului. Trimite un mesaj, o felicitare, o urare, un SMS prietenilor care au suflet de copil

Ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să petreacă timp frumos cu copiii, iar această zi dedicată în totalitate celor mici să le rămână în minte și la maturitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Alin Ignat, deputat PNL de Alba: Salarizarea în educație să pornească de la salariul mediu pe economie

Chiar dacă am doar 36 de ani și sunt la primul mandat de deputat, chiar dacă nu fac politică la nivel național de 30 de ani, ca om politic, ca fiu de dascăl, le cer scuze tuturor oamenilor din sistemul de educație, de la dascăli la personalul auxiliar, pentru tot ce nu a făcut clasa politică pentru ei până azi.

Mă adresez în primul rând dascălilor mei buni și dedicați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toate solicitările acestor oameni sunt legitime. Cei care muncesc în educație au fost uitați, lăsați pe mai târziu, de fiecare dată când a fost vorba de salarizare decentă, de venituri raportate la importanța misiunii, la rezultatele pe care societatea le cere, le așteaptă de la ei.

Noua lege a salarizării trebuie să înceapă obligatoriu cu educația, iar salarizarea în educație trebuie să înceapă obligatoriu de la salariul mediu pe economie. Acest obiectiv al celor care protestează astăzi, devine angajament ferm pentru mine, ca deputat liberal de Alba, membru în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Da, asta presupune automat și o discuție despre performanță, dar e momentul să le abordăm deschis laolaltă pentru a da viitorului garanția unei societăți sănătoase, cu oameni profesioniști și mai ales cu oameni liberi.

Suntem datori, dragi colegi din politică. Față de oamenii care construiesc, cu suflet, pricepere și carte, viitorul copiilor noștri și România lor de mâine.

Avem treabă de făcut.

Alin Ignat, deputat liberal de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Cine este Raul Dumitru Chiriac, propunerea PNL Blaj la alegerile parlamentare din 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cine este Raul Dumitru Chiriac, propunerea PNL Blaj la alegerile parlamentare din 2024

În cursul zilei de marți, 30 mai, la Palatul Cultural Blaj, Raul Dumitru Chiriac a fost desemnat candidatul susținut de PNL Blaj la alegerile interne pentru stabilirea candidaților PNL Alba la Parlamentul României.

Raul Dumitru Chiriac, în vârstă de 35 de ani s-a născut în Municipiul Blaj, unde locuiește și acum.

A absolvit studiile Liceului Național I.M.Clain din Blaj, secția Matematica-Informatica, urmând apoi Facultatea de Constructii, la Cluj Napoca, precum și Facultatea de Stiințe Economice și Gestiunea Afacerilor, în urma cărora a devenit inginer constructor și economist.

Elit - Gustul Desăvârșit

Momentan își continuă studiile fiind înscris la Școala Doctorală în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Lucrează din anul 2010 la firma proprie, un birou de proiectare în constructii, pe care îl conduce din proziția de administrator și inginer proiectant.

Tânărul liberal din Blaj este consilier județean din partea PNL Alba, la al treilea mandat.

„Am început ca membru al organizației de tineret a municipiului Blaj, apoi am ajuns membru în biroul județean și membru în biroul național. În prezent sunt consilier județean la al treilea mandat ceea ce mi-a permis să văd problemele, nevoile acestui județ și să le înțeleg mai bine. Am acumulat multe cunoștințe, știu că pot să fac o schimbare în bine prin prisma legilor care necesită îmbunătățiri”, a spus Raul Chiriac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare