Rămâi conectat

Ştirea zilei

Soluția Judecătoriei Alba Iulia: Șofer şi victimă, vinovaţi în aceeaşi măsură de producerea accidentului.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Alba Iulia a condamnat un şofer la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Instanţa a considerat că atât şoferul, cât şi victima sunt vinovaţi în aceeaşi măsură de producerea accidentului.

Un şofer din Alba Iulia a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru ucidere din culpă. Acesta este judecat după ce a provocat moartea un pieton în timp ce manevra în marşarier o autotutilitară în zona Gării CFR din Alba Iulia.

Soluţia a fost pronunţată la Judecătoria Alba Iulia, dosarul aflându-se, în prezent, pe rolul Curţii de Apel unde se judecă contestaţia depusă de inculpat (B. I. N.). Accidentul a avut loc în condiţii mai puţin obişnuite, motiv pentru care a fost necesară şi efectuarea unei expertize criminalistice care să stabilească dacă şoferul este vinovat sau nu. Chiar dacă evenimentul tragic a avut loc în 14 octombrie 2016, prima decizie în justiţie datează din 20 decembrie 2018. În plus, o societatea de asigurare a fost obligată la plata a 65.000 de lei daune morale către trei părţi civile, rude ale victimei.

Potrivit rechizitoriului, în timp ce a manevrat în marşarier autoutilitare, şoferul nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de mers înapoi şi a surprins şi accidentat pe numitul A. I., care se afla pe partea carosabilă, în spatele autoutilitarei Ford, în calitate de pieton. În urma accidentului victima a suferit leziuni corporale motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi a fost internat la secţia Chirurgie până în data de 27 noiembrie 2016 când a decedat.

Doi martori care au asistat la întreaga scenă tragică au relatat, ulterior ce s-a întâmplat. Unul dintre aceştia a spus că şi-a dat seama că persoana care conducea duba nu putea să vadă pietonul în oglindă, astfel că a început să strige la şofer şi când a văzut că nu opreşte, a fugit spre dubă, pentru a-l atenţiona că are o persoană în spate, însă şoferul nu-l putea auzi pentru că avea geamurile închise. În timp ce el alerga spre dubă şi striga să nu mai dea în spate, şoferul a lovit cu spatele autoutilitarei persoana respectivă şi a culcat-o pe carosabil, iar maşina a mai mers aproximativ un metru sau un metru jumătate până ce s-a oprit, martorul fiind cel care i-a comunicat şoferului că a accidentat un om, inculpatul fiind surprins şi speriat.

Celălalt martor a precizat că a auzit un bărbat strigând „stai că-l omori după care a văzut un taximetrist şi s-a îndretpat spre locul accidentului, unde a văzut un bărbat în vârstă căzut la pământ, aflat sub autoutilitară. Şoferul a declarat în instanţă că nu se consideră vinovat, menţionând că înainte de a pleca de pe loc, când era jos, s-a asigurat şi a văzut că în spatele maşinii nu era nicio persoană, după care, la plecarea de pe loc, s-a asigurat în oglinzile retrovizoare şi nu a văzut pe nimeni. Apoi, a efectuat manevra de mers înapoi, timp în care a auzit un taximetrist care a strigat la acesta şi care i-a spus că a lovit un pieton, menţionând că nu ştie de unde a apărut acea persoană, pentru că nu a văzut pe nimeni.

Reportul de expertiză criminalistică auto a stabilit, însă, că acesta putea evita accidentarea victimei dacă înainte de a se urca la volanul autoutilitarei, s-ar fi deplasat împrejurul acesteia pentru a se asigura că nu se află nicio persoană.

Pe baza acestui raport, instanţa a considerat că atât inculpatul cât şi victima au un grad de culpă în producerea accidentului, cuantificat la 50% pentru fiecare parte, şoferul pentru că nu s-a asigurat, iar pietonul pentru că a circulat prin parcarea din faţa Gării fără a manifesta atenţie sporită la maşinile din jur.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea