Şoferii prinşi sub influenţa băuturilor alcoolice vor conduce maşini dotate cu „Alcool-Stop” – PROIECT

Şoferii surprinşi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice ar putea primi sancţiunea de a circula timp de 180 de zile cu maşini în care s-ar monta un aparat capabil să oprească motorul, dacă detectează alcool în aer. Acesta este un proiect legislativ, depus la Senat de 28 de parlamentari, scrie Gandul.info.

Propunerea legislativă prevede că în OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice apare o nouă categorie de sancţiune pentru şoferi: „Restricţionarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite excepţii şi/sau limitări”.

ELIT

„Perioada în care titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce doar autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie dotate cu mijloc tehnic certificat <<Alcool-Stop>> se consideră perioadă de restricţionare a exercitării dreptului de a conduce”, prevede proiectul depus în Senat.

De asemenea, propunerea legislativă defineşte dispozitivul „Alcool-Stop” ca fiind un aparat certificat care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai şi „permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveolar expirat” de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Astfel, actul normativ prevede că pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, „în funcţie de circumstanţe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile în locul sancţiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”

Dacă agentul constatator optează pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie limitat la autovehiculele dotate cu mijloc tehnic certificat <<Alcool-Stop>>.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu este dotat cu mijloc tehnic certificat <<Alcool-Stop>> de către o persoană aflată în perioada de restricţionare a exercitării dreptului de a conduce, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Actul normativ mai prevede că dispoziţiile intră în vigoare după 365 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Omologarea, montarea şi inspecţia tehnică a dispozitivelor <<Alcool-Stop>>, precum şi formarea şi atestarea profesională a personalului care realizează activităţile de montare şi inspecţie tehnică a dispozitivelor <<Alcool-Stop>> vor reveni în sarcina Ministerului Transporturilor.

Proiectul de lege a fost depus în Senat de un număr de 28 de deputaţi şi senatori, printre care liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, liderul USR, Dan Barna, liderul PMP, Eugen Tomac.

Sursa Gandul.info

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

ciclop 17 octombrie 2018 at 13:16

da e cat se poate de rau, bautara la volan este cauza care produce cele mai multe accidente mortale !!!!
CE DORITI !! SA MOARA CAT MAI MULTI !!! SA SCAPATI DE CAT MAI MUILTI !!!

IN MOD NORMAL MASURILE TREBUIE SA FIE CAT MAI DURE FATA DE ALCOOL SI VOLAN !!!

CE DORITI !! SA MOARA CAT MAI MULTI !!! SA SCAPATI DE CAT MAI MUILTI !!!

RUSINOASA PROPUNERE !!
RUSINOASA PROPUNERE !!

RUSINOASA PROPUNERE !!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...