Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Șofer din Alba vinovat în proporție de 50% de un accident: Victima, „mort” de beat trecea strada „în patru labe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șofer din Alba vinovat în proporție de 50% de un accident: Victima, „mort” de beat trecea strada „în patru labe”

Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. De asemenea acesta a fost obligat la plata a 6.883,5 lei cu titlu de daune materiale și 50.000 lei, cu titlu de daune morale.

Decizia a fost pronunțată în data de 20 aprilie, iar motivarea fost făcută publică pe portalul just.ro.

În fapt, la data de 23.08.2018, orele 00.30, inculpatul conducea pe strada principală microbuzul marca „Mercedes Benz Sprinter”, în care se aflau și pasageri.

În același timp, persoana vătămată, aflat în stare de ebrietate, având o alcoolemie în sânge de 2,10 grame/litru conform buletinului de analiză toxicologică fără a se asigura, s-a angajat în traversarea drumului, printr-un loc nepermis.

Înainte de a se angaja în traversare, persoana vătămată și-a lăsat bicicleta pe marginea drumului, în afara părții carosabile.

Din cauza stării în care se afla, acesta a căzut pe carosabil și a continuat deplasarea „în patru labe”.

Persoana vătămată a reușit să traverseze banda sensului de mers, aceea pe care se deplasa inculpatul, a trecut de axul drumului, a ajuns pe banda sensului de mers, unde a căzut, ajungând în poziția pe spate, cu picioarele spre acostament, cu capul spre axul drumului și cu mâna dreaptă întinsă.

În momentul în care a observat prezența persoanei vătămate pe sensul opus, inculpatul a acționat frâna de serviciu, însă autovehiculul nu s-a oprit înainte de impactul cu victima, iar roata din stânga față a microbuzului a trecut peste mâna persoanei vătămate.

În concret, instanţa reţine că inculpatul, în calitate de conducător auto, efectua transport rutier public de persoane, deplasându-se pe timp de noapte, într-o zonă iluminată artificial, în care circulația se desfășoară pe ambele sensuri de mers, pe o singură bandă, pe suprafața părții carosabile neexistând marcaj longitudinal pentru separarea sensurilor de circulație. Inculpatul se deplasa cu roțile din partea stângă a microbuzului pe contrasens, cu o viteză de 53 km/h, peste limita legală, aceste abateri de la dispozițiile ce reglementează circulația rutieră determinând, respectiv favorizând producerea accidentului rutier.

Totodată, în ceea ce privește împrejurările și modul de comitere al infracțiunii, instanța are în vedere și contribuția victimei la producerea accidentului de circulație. Astfel se are în vedere faptul că persoana vătămată, aflată în stare avansată de ebrietate s-a angajat în traversarea părții carosabile printr-un loc nepermis, „în patru labe”, căzând în poziția pe spate pe sensul opus de mers.

În legătură cu gravitatea rezultatului produs, instanţa reţine faptul că accidentul de circulaţie i-a provocat persoanei vătămate leziuni ce au necesitat 110-120 zile de îngrijiri medicale.

Pentru determinarea gradului de periculozitate al inculpatului prezintă o relevanţă deosebită şi faptul că inculpatul a săvârşit această infracţiune, în ciuda ocupaţiei sale de şofer profesionist care efectuează transport public de persoane, în virtutea căreia trebuia să dea dovadă de o doză ridicată de prevedere.

Decizia poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea