Sistemul de sănătate din judeţ în colaps Nu mai sunt bani pentru plata serviciilor medicale

Lipsa banilor în sistemul sanitar nu mai e de mult o noutate, ba din contră o realitate cruntă, foarte actuală. Ministerul Sănătăţii se gândeşte cum să mai scoată bani de pe cetăţenii bolnavi ai ţării prin introducerea a tot soiul de tichete, în loc să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei lipsei fondurilor, pentru diminuarea pierderilor etc. Din păcate s-a ajuns în situaţia în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai are fonduri pentru decontarea tuturor cazurilor rezolvate. Acest lucru se răsfrânge şi asupra judeţului nostru, Casa de Asigurări de Sănătate Alba putând cumpăra doar un anumit număr de cazuri, valoarea acestora practic putând asigura salariile angajaţilor. În luna octombrie a expirat contractul cadru al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba, până la sfârşitul anului relaţiile contractuale între cele două instituţii urmând să se realizeze în baza unui act adiţional, act neîncheiat încă din cauza lipsei fondurilor. Concret, banii plătiţi de CAS Alba unităţii spitaliceşti au fost doar pentru un anumit număr de cazuri, restul rămânând neachitate. În luna octombrie, aşa cum ne-a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Doru Drăgan, au fost rezolvate 2.600 de cazuri. Suma pe care CAS Alba o datorează faţă de unitatea sanitară se ridică la 700.000 de lei. Această situaţie de acoperire doar a salariilor angajaţilor din spitalul judeţean, dar şi din celelalte spitale din judeţ, va dura tot anul, însă conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba speră ca în cele din urmă situaţia să se remedieze, iar obligaţiile să fie plătite ulterior. „Aşteptăm să vedem ce bani ne vor fi repartizaţi ca urmare a rectificării bugetare. Vor fi încheiate acte adiţionale şi sperăm să fie aprobate credite de angajament, iar plăţile restante să fie făcute la anul. În funcţie de fonduri vom cumpăra serviciile pe care le ni putem permite.
Am transmis unităţilor spitaliceşti să nu întrerupă consultaţiile şi internările”, a menţionat Gheorghe Ştef, preşedinte – director CAS Alba. Până când vor fi bani, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba trebuie să se descurce cum poate. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, instituţia în a cărei administrare se află unitatea spitalicească, în ceea ce priveşte neplata de către CAS Alba, ne-a declarat telefonic: „Nu am luat spitalul judeţean în administrare pentru a opri investiţiile din judeţ. Bugetele să fie făcute în aşa fel încât să fie plătite obligaţiile asumate. O să le dăm spitalul înapoi începând cu luna ianuarie a anului viitor”.
Situaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă este doar un exemplu legat de cât de bolnav este sistemul de sănătate, această problemă regăsindu-se în toate unităţile spitaliceşti din judeţ şi din ţară. Cum şi când se va remedia situaţia din spitalele Albei rămâne de văzut, să sperăm că în al XII-lea ceas cei de sus vor căuta soluţii înainte de a le cere bolnavilor alte şi alte plăţi. (L.I.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419