Simpozion: “Sebeşul – între medieval și modern”
La sfârşitul acestei săptămâni, Turnul Rotarilor din Sebeş a găzduit Simpozionul „Sebeşul – Între medieval şi modern”.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia GISAS Sebeş în parteneriat cu Clubul Rotary, Liceul Tehnologic Sebeş şi Colegiul Naţional „Lucian Blaga” și a făcut parte din proiectul „Zilele Cetăţii Muhlbach – MedievalFest”, desfăşurat în intervalul 15 august – 15 noiembrie a.c. şi finanţat de Primăria Municipiului Sebeş.
„Festivalul Cetăţii Muhlbach – MedievalFest 2012, ediţia I, a avut rolul de a reda Sebeşului importanţa şi locul între cele şapte cetăţi transilvane medievale de altădată, de a reînvia la Sebeş tradiţia medievală, importanţa promovării culturii şi istoriei locale în rândul tinerilor, de a creşte rolul tinerilor ca multiplicatori ai culturii şi tradiţiilor locale. Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei Sebeş”, a precizat Rodica Groza, preşedintele Asociaţia GISAS Sebeş.
Simpozionul „Sebeşul – între medieval şi modern” a fost structurat pe trei secţiuni. La secţiunea de lucrări ştiinţifice au fost abordate subiecte precum istoria oraşului, monumente istorice medievale, personalităţi de ieri şi de azi ale oraşului Sebeş. Concursul de eseuri a avut ca şi temă „Pledoarie pentru diversitate”, iar expoziţia-concurs de fotografie „Sebeşul de ieri şi de azi” a reunit în exclusivitate poze realizate de elevi. Cele mai bune lucrări au fost recompensate cu premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 2.000 lei.
„Sperăm ca acest simpozion să devină tradiţie şi să diversificăm cercetarea istoriei locale şi prin intermediul istoriei orale, percepţia oraşului, a monumentelor sale în memoria colectivă, legendele sale transmise din generaţie în generaţie”, a mai spus Rodica Groza.
La evenimentul au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai societăţii civile, organizatori, parteneri şi colaboratorii proiectului, părinţi, invitaţi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată