Rămâi conectat

Societate

Simpozion dedicat lui Ion Gavrilă Ogoranu la Sala Unirii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent, la Sala Unirii din Alba Iulia, s-a desfăşurat simpozionul „In memoriam” Ion Gavrila Ogoranu, organizat de Muzeul Naţional al Unirii şi de alte instituţii din judeţul Alba, printre care şi Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu” , condusă de Coriolan Baciu, fiul spiritual al „Moşului” Gavrilă. În faţa unei audienţe formate în mare parte din elevi de la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, ai Liceului Militar „Mihai Viteazul”, precum şi din numeroşi studenţi şi profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, deosebit de sensibili la mesajul vorbitorilor, s-au prezentat gânduri şi reflecţii legate de viaţa, lupta şi opera marelui erou al rezistenţei anticomuniste. După cum se ştie, acesta a fost şeful rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraş, condamnat la moarte în contumacie, urmărit de securitate timp de 30 de ani şi „găsit” abia când „faptele” sale fuseseră prescrise. „Fapte” condamnabile în ochii comuniştilor, dar care azi, la o revizuire istorică, observăm că ne conferă demnitate în faţa occidentului care ne-a considerat, până la cunoaşterea adevărului, un neam care şi-a plecat capul cu prea mare uşurinţă în faţa bolşevicilor. Ei bine, „Moşul” şi camarazii lui sunt dovada faptului că România s-a opus din răsputeri, iar „uşurinţa” cu care ne-am plecat a însemnat mii de morţi, pe care-i mai căutăm şi azi prin gropile comune şi prin osuarele penitenciarelor…
Cu prilejul acestui eveniment comemorativ, directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a evocat întâlnirea sa din anii studenţiei cu Ion Gavrilă şi impresia deosebită pe care acesta i-a făcut-o. Poetul şi universitarul Aurel Pantea a stârnit aplauzele sălii prin elogiul făcut personalităţii şi destinului excepţional al celui dispărut. Coriolan Baciu a prezentat date biografice, detalii din viaţa soţilor Ana şi Ion Gavrilă (pe care i-a cunoscut îndeaproape), precum şi o bibliografie a lucrărilor editate. Conferenţiarii universitari de la Catedra de Istorie a universităţii albaiuliene, Laura Stanciu şi Valer Moga, au rememorat cele două întâlniri pe care le-au avut cu „Moşul” Ion Gavrilă, în cadrul unui modul de cercetare din anii ’90, şi au situat în contextul istoriei recente lupta de rezistenţă anticomunistă. Muzeograful Tudor Roşu a făcut o recenzie a filmului „Portetul luptătorului la tinereţe”, film care a rulat pe un ecran din Sala Unirii pe toata perioada de desfăşurare a lucrărilor.
Lucrările simpozionului au fost conduse cu tact şi cu profesionalism de către dr. Liviu Zgârciu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional al Unirii. La sfârşitul prezentărilor participanţii au putut să răsfoiască volumele prezentate şi să adreseze întrebări invitaţilor. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia Patru indicatoare rutiere au fost inscripținonate cu mesaje obșcene la adresa IPJ Alba în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Imaginile, care surprind mai multe indicatoare rutiere cu mesaje vulgare către IPJ Alba, au fost trimise de un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea