Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Silviu Bian, preşedinte al ANOFM şi vicepreşedinte PDL Alba, reţinut pentru luare de mită!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

    Albaiulianul Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), susţinut şi propus în această funcţie de PDL Alba, a fost reţinut de procurorii DNA pentru că a pretins şi primit în repetate rânduri sume de bani, sub formă de mită, de la angajaţii agenţiilor subordonate din ţară. El a fost prins în flagrant sâmbătă seară, la Braşov, imediat după ce a primit  suma de 82.000 lei de la funcţionarii AJOFM Braşov. „Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011”, se arată într-un comunicat al procurorilor DNA. În mod similar, la data de 17 septembrie, Bian a mai primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei, din aceeaşi sursă. Silviu Bian a fost dus la sediul DNA Bucureşti, unde a fost audiat pe parcursul nopţii de sâmbătă, iar duminică dimineaţă procurorii au decis reţinerea sa pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă.

Şeful ANOFM a susţinut prin intermediul avocatului că el a mers la Braşov la o petrecere la ziua unui angajat al AJOFM Braşov, unde a primit cadou o pungă în care i s-a spus că este o sticlă de ţuică din partea salariaţilor direcţiei judeţene de muncă. El a spus că nu s-a uitat în pungă şi nu ştia că sunt bani acolo.
Procurorii DNA fac verificări şi în alte judeţe la sediile AJOFM pentru a vedea dacă Silviu Bian a cerut mită şi de la alţi angajaţi pentru menţinerea în funcţii. Contactat telefonic, directorul AJOFM Alba Corneliu Engi, a spus că la instituţia pe care o conduce nu au fost astfel de probleme şi că angajaţilor de aici nu li s-a cerut procent din salarii deşi şi Agenţia Alba desfăşoară proiecte cu finanţări europene. „M-am mirat când am auzit ce s-a înâtmplat. La noi nu au fost probleme şi nu se fac niciun fel de verificări. Şi noi derulăm proiecte cu finanţare europeană dar sumele care revin în plus angajaţilor sunt foarte mici, spre exemplu eu iau în plus 500 de lei. Cu domnul Silviu Bian am avut o colaborare în limitele normalului”, a precizat Corneliu Engi.
*8 terenuri şi case cumpărate din salariul de bugetar
Silviu Bian este preşedinte al ANOFM cu rang de secretar de stat din anul 2010, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în intervalul 2005-2007. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Bian a câştigat anul trecut din salariu circa 4.505 lei pe lună, iar soţia sa, în calitate de medic de familie a câştigat lunar doar 2.800 lei. Familia Bian a mai realizat anul trecut 25.000 lei din activităţi agricole. Chiar şi aşa, Silviu Bian a reuşit să adune o avere impresionantă – 4 terenuri agricole, din care două în Alba Iulia, unul în Teiuş şi unul Ighiu dar şi 4 locuinţe – 2 case în Alba Iulia, 1 apartament în Alba Iulia şi un apartament în Cluj-Napoca. Toate bunurile sunt cumpărate, niciunul moştenit. Familia Bian are în conturi 90.000 lei.
lŞi fiul are probleme cu justiţia. Alin Bian este judecat pentru vătămare corporală din culpă
La sfârşitul lunii iunie, în 2008, Alin George Bian, fiul şefului ANOFM, aflat la volanul unui BMW, a accidentat grav un bărbat în vârstă de 62 de ani. Potrivit poliţiştilor bărbatul se angajase corect în traversarea străzii, iar când a fost accidentat era pe trecerea de pietoni. După mai multe operaţii şi săptămâni de spitalizare bărbatul accidentat, Ioan Man, a murit. După moartea bărbatului, autorităţile au început urmărirea penală, sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă. Procesul a început de-abia în iulie 2010 şi de atunci până în prezent au avut loc mai multe amânări şi prelungiri ale dreptului de a conduce pentru fiul şefului ANOFM. Magistraţii de la Judecătoria Alba Iulia au dispus ca la următorul termen, stabilit pentru data de 1 noiembrie 2011, Alin George Bian să fie adus cu mandat de aducere.
lPDL Alba: Reţinerea lui Bian este o lovitură de imagine nedorită de nimeni
În rândul PDL Alba, singurul dispus să discute pe marginea reţinerii lui Silviu Bian, a fost noul şef al departamentului de comunicare, Mihai Babiţchi. Acesta s-a declarat şocat de ceea ce s-a întâmplat însă a salutat intransigenţa DNA. „Am aflat de la tv ce s-a întâmplat şi ne-a şocat pentru că niciuna din atitudinile anterioare ale lui Silviu Bian, atât în calitate de şef al corpului de inspectori din cadrul CJ Alba cât şi apoi ca lider în administraţia centrală, nu ne-a îndreptăţit să credem că are aceste tare morale. PDL Alba nu poate decât să fie de acord, să aplaude intransigenţa DNA care ajută partidul să-şi facă ordine în propria ogradă. Atât pentru organizaţia noastră cât şi pentru PDL aceasta a fost o lovitură de imagine nedorită de nimeni, cu atât mai mult cu cât PDL e la putere. Trebuie să se înţeleagă însă că organizaţia PDL Alba nu e un coş cu mere în care toate merele sunt putrede”, a declarat Mihai Babiţchi. Comunicatorul PDL Alba a precizat că o decizie cu privire la viitorul politic al lui Bian se va lua o decizie abia în şedinţa Biroului Permanent Judeţean de joi: „A existat un flagrant ceea ce presupune că fapta este dovedită, joi vom adopta o decizie dacă Silviu Bian va fi sau nu schimbat din funcţia de vicepreşedinte al PDL Alba”. Bian a fost desemnat vicepreşedinte al PDL Alba la alegerile din februarie 2010.

Ioana PITICARIU

Update:  Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor anticorupţie, care îl acuză pe Silviu Bian de luare de mită, acesta fiind arestat preventiv pentru 29 de zile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

28-30 septembrie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Alba: Posibile viituri în mai multe zone din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

28-30 septembrie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Alba: Posibile viituri în mai multe zone din județ Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis vineri, 27 septembrie 2024, o avertizare cod galben de inundații, valabilă în intervalul 28.09.2024 ora 18:00 – 30.09.2024 ora 24:00, pe mai multe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea