Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sezonul de schi pe pârtiile din Alba continuă în condiții foarte bune: Zăpadă din belșug la Arieșeni și Șureanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Starea pârtiilor din Alba în perioada 11 – 17 ianuarie 2019

La Șureanu, zăpada este enormă, iar ninsorile care urmează și gerul persistent asigură o bună continuare a sezonului de schi. Cele 9 pârtii ale domeniului sunt perfect practicabile. La Arieșeni, ninsorile abundente și gerul au făcut ca iarna să își facă simțită prezența mult mai mult decât se întâmpla, în alte sezoane, în aceeași perioadă a anului. Pârtiile sunt pregătite pentru turiști în fiecare zi, iar omătul este incredibil de mult.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Orange (slab)

 

Evaluare generală: zăpada enormă, ninsorile care urmează și gerul persistent asigură o bună continuare a sezonului, la Șureanu. Cele 9 pârtii ale domeniului sunt perfect practicabile, drumul se află într-o stare neașteptat de bună, site-ul domeniului (www.schi-sureanu.ro) este funcțional și actualizat, iar temperaturile sunt scăzute, ideale pentru buna păstrare a zăpezii. Veștile, așadar, sunt bune cu privire la Șureanu. Un singur minus există în toată această poveste: vizibilitatea pe pârtii, afectată de condițiile meteo. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de pe site.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în prezent, drumul este deszăpezit. Frigul extrem din ultimele zile a păstrat drumul în stare bună. În plus, a fost lărgit și netezit. Nu mai există decât puține șleauri și gropi, dar recomandăm, în continuare, montarea lanțurilor încă de la lacul Oașa, pentru a evita orice soi de neplăcere cu privire la ușurința accesului.

Pârtii și instalații de cablu: vor fi funcționale toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. În urma ninsorilor din ultimul timp, pârtiile se prezintă remarcabil de bine. Stratul de omăt bătătorit depășește, pe pârtii, 50 cm grosime, iar în off-piste măsoară peste 120 cm. Vor funcționa teleschiul „Curmătura”, teleschiul „Șureanu” (în cazul în care vor fi clienți puțini, acesta va fi oprit) și telescaunul „Aușel” (în cazul în care va viscoli puternic, acesta va fi oprit).

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 11-17 ianuarie 2019, vreme instabilă și vizibilitate slabă pe pârtii. Va ninge vineri, luni, marți și miercuri, ninsorile fiind însoțite de viscol. Este de asemenea posibil ca ninsorile să fie imediat urmate de ger. În general, temperaturile se vor încadra între -20 și -4 grade Celsius.

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală a pârtiilor existentes: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: ninsorile abundente și gerul au făcut ca iarna, la Arieșeni, să își facă simțită prezența mult mai mult decât se întâmpla, în alte sezoane, în aceeași perioadă a anului. Pârtiile sunt pregătite pentru turiști în fiecare zi, iar omătul este incredibil de mult.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: sunt funcționale ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) ale domeniului schiabil. Zăpada este arhisuficientă, stratul bătătorit măsurând în jur de 50-60 cm. Totodată, instalațiile de transport pe cablu funcționează în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 11-17 ianuarie 2019, vreme instabilă, cu ninsori răzlețe și scăderi bruște de temperatură. Valorile termice generale se vor încadra între -15 și -3 grade Celsius.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

 

 

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea