Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament

Conform acestuia, ambulanțele cu o vechime de peste 5 ani și un kilometraj mai mare de 300.000 de kilometri nu vor mai putea fi trimise în misiuni de salvare.

Proiectul propune, de asemenea, eliminarea ambulanțelor folosite pe post de taxi și impune ca fiecare ambulanță să aibă un echipaj compus din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.

Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și își propune să restructureze sistemul național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. Inițiatorii consideră că sistemul actual este ineficient și prezintă disfuncționalități majore, afectând dreptul fundamental al cetățenilor la ocrotirea sănătății, conform articolului 34 din Constituția României.

Potrivit expunerii de motive, organizarea actuală a serviciului de ambulanță permite intervenții prespitalicești fără medic, ceea ce duce la aglomerarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU). Proiectul de lege propune eliminarea salvărilor de tip A1 și A2, destinate transportului sanitar neasistat, și impune ca ambulanțele să fie dotate și să funcționeze conform standardelor europene, având un echipaj obligatoriu format din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.

Citește și: Anul 2024 aduce noi proteste pentru sistemul medical: Vezi motivele care duc la această situație

Peste jumătate dintre ambulanțe sunt considerate vechi și uzate, cu un impact negativ asupra siguranței pacienților și a personalului medical. Proiectul evidențiază că peste 50% din parcul auto al serviciilor de ambulanță are o vechime de peste 10 ani, iar ambulanțele ajung la pacienți cu întârzieri semnificative. Inițiatorii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență că nu a achiziționat suficiente ambulanțe noi în ultimii ani, cu un deficit de personal care depășește 50%.

În final, proiectul de lege propune achiziționarea a 1.500 de ambulanțe până în 2028, cu un buget estimat de 625 de milioane de lei, având ca sursă de finanțare fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului de Sănătate 2021-2027.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea