Rămâi conectat

Actualitate

Servicii medicale gratuite pentru mai mulți români. Victimele traficului de persoane, deținuții, chiar și anumiți oameni fără CNP, scutiți de la coplata în sănătate

Adela Spătar

Publicat

în

Un proiect de lege privind serviciile medicale gratuite pentru anumite categorii de persoane este propus spre votare la Camera Deputaților. Potrivit acestei propuneri, victimele traficului de persoane, persoanele arestate, deținute sau cele reținute, chiar și unele categorii care nu au cod numeric personal, vor fi scutite de la contribuția la sănătate.

Mai mulți români vor beneficia de servicii medicale gratuite, întrucât nu vor trebui să plătească niciun fel de contribuție la sănătate. Acest proiect este propus spre votare la Camera Deputaților. În prezent, cei care beneficiază de scutire de la coplată sunt copiii până în vîrsta de 18 ani și persoanele cu pensie de până în 900 de lei. Conform acestei propuneri, vor fi scutite de la coplată și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane, și cele reținute, arestate sau deținute cu condiția ca aceștia din urmă să nu obțină venituri din muncă, pensie sau alte surse. Vor exista de asemenea,  unele categorii de persoane care vor fi scutite chiar dacă nu au CNP.

Contribuția la sistemul de sănătate este o obligație pentru pacienți, în caz contrar vor achita cheltuielile necesare pentru serviciile de spitalizare.

Excepțiile de la coplată vor fi extinse printr-un proiect de lege care urmează să primească votul decisiv în Camera Deputaților.

Astfel, pe lângă cei care beneficiază în prezent de scutire de la contribuția la sănătate, vor mai fi exceptate și următoarele persoane:

  • cetăţenii români, care sunt victime ale traficului de persoane;
  • persoanele reţinute, arestate sau deţinute, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă (dar doar dacă dacă nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse).

Potrivit proiectului din Parlament, unele categorii de persoane vor beneficia de scutire, fără să mai conteze dacă obțin venituri sau nu:

  • copiii de până în 18 ani;
  • tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi;
  • absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni;
  • ucenicii sau studenţii.

La acest moment, astfel de persoane beneficiază de scutire, dar numai dacă nu câștigă venituri din muncă.

La ora actuală, conform legii, mai beneficiază de scutire de la coplată și:

  • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
  • persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri;
  • toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale.

Unele persoane fără CNP vor fi vizate:

Potrivit proiectului, vor beneficia de servicii medicale gratuite și unele persoane care nu au CNP și cărora nu le-a fost înregistrată nașterea. Mai exact, va fi vorba de:

  • copiii până în 18 ani;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • victimele traficului de persoane.

sursa: avocat.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea